Kako BeReal aplikacija menja način na koji doživljavamo društvene mreže?
Kako BeReal aplikacija menja način na koji doživljavamo društvene mreže?

Kako BeReal aplikacija menja način na koji
doživljavamo društvene mreže?

Ako ste uopšte poslednjih meseci provodili vreme na društvenim mrežama, a daćemo sebi za pravo da pretpostavimo da jeste, onda su dobre šanse da ste čuli za aplikaciju koja je najnovija pomama širom sveta. Međutim, u poslednje vreme primetili smo kako ta aplikacija uzima maha i kod nas, i da se sve više ljudi pridružuje platformi. U pitanju je BeReal aplikacija, društvena mreža za deljenje slika sa svojim prijateljima, gde imate mogućnost komentarisanja i reagovanja jednim drugima na fotografijama.

Koncept možda zvuči kao bilo koja druga aplikacija koju već koristimo, ali postoji par caka koju ovu društvenu mrežu potpuno odvajaju od drugih, i koji menjanju način na koji trenutno doživljavamo društvene mreže. Let us explain.

BeReal official logo

Kako funkcioniše BeReal?

Aplikacija jednom dnevno, u bilo koje neodređeno vreme u toku dana, pošalje svim svojim korisnicima notifikaciju kako je vreme da se uslika njihova BeReal fotka. Od kada vam stigne ta notifikacija, imate tačno dva minuta da slikate vaš BeReal za taj dan i okačite da svi vaši prijatelji vide. Oni takođe u isto vreme u toku dana dobijaju tu notifikaciju kad i vi, i kače svoju sliku u istom vremenskom intervalu. U trenutku slikanja, kamera istovremeno slika i zadnjom i prednjom kamerom. Prijatelji mogu da vam komentarišu i reaguju na vaše objave, ali takođe samo uz pomoć selfija koji je takođe dostupan svima da vide.

U suštini, to je najkraći mogući način da se opiše ova aplikacija i kako se ona koristi. Iako možda i dalje niste dovoljno ubeđeni, i ne vidite privlačnost ove aplikacije, važno je da shvatimo zašto je ona osmišljena kako je osmišljena.

Kreatori ove aplikacije imali su za cilj da ne stvore samo još jednu društvenu mrežu na kojoj će korisnici bespotrebno traćiti sate i sate svog života (otuda i cela ideja da se slika kači samo jednom dnevno). Ideja je bila, da u svetu ispoziranih fotki i lažnog predstavljanja naših života online, kreatori stvore aplikaciju koja ide protiv svega toga. Upravo zato, na ovoj aplikaciji imate ogranično vreme za uslikavanje svoje BeReal slike tog dana, kako biste verno prikazali svoj život na društvenoj mreži. Takođe, ova aplikacija nema mogućnost uređivanja slike ili korišćenja bilo kakvog face filterasve u cilju održavanja autentičnosti fotografije.

Šta ovo podrazumeva?

Aplikacija je koncipirana tako da razbije opsesiju društvenih mreža perfekcionizmom i prepiše pravila o objavljivanju sadržaja koji nije autentičan. Zaboravite na slikanje bezbroj puta kako biste uslikali „savršenu“ sliku, jer ako to uradite, aplikacija će obavestiti druge korisnike tačno koliko vam je ponovnih slikanja bilo potrebno. Takođe, ako ne objavite sliku u roku od predviđena dva minuta, vaši prijatelji će biti obavešteni da objava nije pravi prikaz vašeg života u tom trenutku, već da ste kasnili sa objavom. Dakle, kompletna transparentnost.

Korišćenje ove aplikacije je, možemo reći, pravo osveženje u odnosu na ono na šta smo sada naviknuti. Savršeni životi, uvek sređeni, uvek srećni, doduše, uvek lažni. BeReal nas vraća u vreme kada su društvene mreže barem koliko-toliko bile realan prikaz onoga što radimo u toku dana, kada smo bili zadovoljni slikom našeg sladoleda koji sakupi 6 lajka. Vreme kada su društvene mreže bile, možemo slobodno i reći po malo dosadne, and we love it.

Zato, vreme je da budemo realni, i prikažemo prijateljima naše živote u svetlu u kom to oni jesu. Ko zna, ako nam notifikacija stigne baš u pravom trenutku u toku dana, možda dobijemo priliku da nam Harry Styles uslika naš BeReal, ili da slikamo BeReal kako Harry Styles slika BeReal nekom drugom fanu. Da, to se desilo.

@harrysecuador
@hazzasghost

BeReal aplikaciju možete preuzeti na AppStore-u kao i na Google Play-u.

Foto. Pexels, Instagram, Screenshot / BeReal official logo

Učitati još
Zatvori