Kendall Jenner, Dua Lipa i Zendaya koriste isti model analognog fotoaparata – saznali smo koji
Kendall Jenner, Dua Lipa i Zendaya koriste isti model analognog fotoaparata – saznali smo koji

Kendall Jenner, Dua Lipa i Zendaya koriste isti model analognog fotoaparata – saznali smo koji

Uprkos sve značajnijem tehnološkom napretku u domenu digitalne fotografije  – ili možda baš zbog toga – analogna fotografija poslednjih godina doživljava renesansu kakvoj se malo ko nadao. Rolne filma gotovo je nemoguće naći, s obzirom na to da potražnja nadilazi trenutne kapacitete malobrojnih brendova koji ih još uvek proizvode. Analogni fotoaparati sve su traženiji, posebno na onlajn marketima za preprodaju polovnih stvari, s obzirom na to da su novi modeli retkost – opet, jer ih retko koja kompanija još uvek proizvodi. Mnoge holivudske zvezde takođe su poduprele ovu potražnju, deleći fotografije usnimljene upravo na ovaj način. Gigi Hadid čak ima zaseban profil na Instagramu, gde isključivo deli trenutke zabeležene takozvanom disposable kamerom, odnosno onom za jednokratnu upotrebu.

Ipak, jedan model analognog fotoaparata popularniji je od ostalih, barem među poznatima. Koriste ga Kendall Jenner, Zendaya i Dua Lipa – između ostalih. Reč je modelu Contax T2.

Ovo je takozvani point and shoot – ono što se na našem jeziku “narodski” naziva idiotom. U njih se zapravo ubrajaju analogni fotoaparti karakteristični zbog lakoće upravljanja – dovoljno je da uperite i okinete (kao što engleski termin, uostalom, i sugeriše). Dakle, Contax T2 i mnogi drugi fotoaparati koji spadaju u ovu kategoriju ne zahtevaju baratanje fotografskim znanjem, niti poznavanje različitih funkcija koje imaju refleksne kamere.

Šta ako ne pronađete Contax T2?

Kao što smo već naglasili, mnogi od ovih analognih fotoaparata odavno su izašli iz proizvodnje, pa je nove modele teško naći. U slučaju primeraka kakav je Contax T2, čak i da postoje na second hand tržištu, njegova je cena često prilično visoka, delom i zbog činjenice da gorepomenuta imena koriste upravo njega. Ipak, dobra vest kada su analogni fotoaparati u pitanju, i to posebno point and shoot, jeste činjenica da ćete slične, podjednako dobre rezultate, postići (bilo kojim) drugim modelima.

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori