

Donosimo vam pravi retro recept za Soufle sa dve vrste sira; mekan i kremast savršen za hladnije dane.

S a s t o j c i:
- 3 kašike maslaca
- 3 kašike brašna
- 4 dl mleka
- 4 jaja
- 150 g sitno narendanog čedar sira
- 70 g sitno narendanog parmezana
- pola ravne kašičice soli
- pola ravne kašičice samlevenog belog bibera
- na vrh kašičice cimeta u prahu
- 1 ravna kašika gustina
P r i p r e m a:
Maslac otopitepa zatim dodajte brašno i biber, sve to popržite na minut-dva. Nakon toga dodajte mleko postepeno, uz stalno mešanje da ne zagori. Sve zajedno kuvati dok se ne zgusne, dva-tri minuta, pazite da se ne stvore grudvice.
Dodajte dve vrste sira, i mešajte dok se ne istopi. Sklonite sa vatre, dodajte žumanca umućena sa solju i cimetom, sve zajedno dobro promešajte.
Ohlađenoj masi dodati gustin, prethodno razmućen sa kašikom hladnog mleka, i na kraju dobro ulupana belanca, kašiku po kašiku, blago mešajući žicom za mućenje. Kada sve izjednačite, prespite smesu u podmazanu suflijeru.
*** Pecite na 220 stepeni 15 minuta; nakon toga smanjite na 200 stepeni, 15 minuta; ponovo smanjite na 180 stepeni, 10 minuta.
Pečeni sufle zajedno s modlom okrenite na veliki ravan tanjir.


Poslužiti sa otopljenim sirom uz belo vino.
Foto: Pexels; Instagram