Retro recept – Sufle
Retro recept – Sufle

Retro recept – Sufle

Donosimo vam pravi retro recept za Soufle sa dve vrste sira; mekan i kremast savršen za hladnije dane.

@cheftravindehoedt

S a s t o j c i:

  • 3 kašike maslaca
  • 3 kašike brašna
  • 4 dl mleka
  • 4 jaja
  • 150 g sitno narendanog čedar sira
  • 70 g sitno narendanog parmezana
  • pola ravne kašičice soli
  • pola ravne kašičice samlevenog belog bibera
  • na vrh kašičice cimeta u prahu
  • 1 ravna kašika gustina

P r i p r e m a:

Maslac otopitepa zatim dodajte brašno i biber, sve to popržite na minut-dva. Nakon toga dodajte mleko postepeno, uz stalno mešanje da ne zagori. Sve zajedno kuvati dok se ne zgusne, dva-tri minuta, pazite da se ne stvore grudvice.

Dodajte dve vrste sira, i mešajte dok se ne istopi. Sklonite sa vatre, dodajte žumanca umućena sa solju i cimetom, sve zajedno dobro promešajte.

Ohlađenoj masi dodati gustin, prethodno razmućen sa kašikom hladnog mleka, i na kraju dobro ulupana belanca, kašiku po kašiku, blago mešajući žicom za mućenje. Kada sve izjednačite, prespite smesu u podmazanu suflijeru.

*** Pecite na 220 stepeni 15 minuta; nakon toga smanjite na 200 stepeni, 15 minuta; ponovo smanjite na 180 stepeni, 10 minuta.

Pečeni sufle zajedno s modlom okrenite na veliki ravan tanjir.

Poslužiti sa otopljenim sirom uz belo vino.

 

 

Foto: Pexels; Instagram

Učitati još
Zatvori