

Ako ste ovaj vikend proveli na nekom pratiju verovatno da ste ovo jutro ustali gladni. Ono što je potrebno, svima vama koji se dobro provodite za vreme praznika, ali i onima koji to činite na druge načine, jeste – dobar doručak.
Mi vam danas donosimo malo drugačije recepte za dve vrste senviča koje do sada možda niste imali prilike da pripremate.
Kao inspiracija za ove sendviče poslužila nam je nekontrolisana poseta raznim restoranima u gradu. Praznici izgleda bude i hedonistički duh u nama.

Sastojci za dve vrste sendviča, jer je jedna vrsta malo
Bešamel sos:
1 kašika putera
1 kašika brašna
200ml mleka
so, biber,
Prstohvat muskatnog oraščića
Sendviči:
tost hleb
puter
senf
listovi praške šunke
listovi kačkavalja
rendani kačkavalj, za posipanje
jaja na oko
Priprema:
Na umerenoj temperaturi otopiti puter i dodati brašno. Mešati dok se ne sjedini i brašno počne da se prži. Sipati mleko, so, biber, muskatni oraščić, i kuvati 2-3 minuta, dok sos ne počne da se zgušnjava. Skloniti sa ringle.
Tost hleb sasvim blago prepeći (da se ne stvrdne) – u tosteru, rerni ili tiganju. Svako parče hleba sa jedne strane namazati puterom, pa potom i senfom.
Ređati: tost (sa namazanom stranom nagore), list kačkavalja, list šunke, opet list kačkavalja, tost (sa namazanom stranom nadole). Ponoviti sa ostalim sendvičima.
Ovako pripremljene sendviče staviti u pleh postavljen papirom za pečenje. Preko svakog sendviča sipati bešamel sos i premazati ravnomerno, pa posuti rendani kačkavalj.
Peći u zagrejanoj rerni ispod grila ili sa uključenim gornjim grejačem, par minuta – dok se kačkavalj ne otopi i bešamel dobije blago zlatnu boju.
Za drugu varijantu, preko svakog sendviča pre serviranja staviti jaje na oko, rovito isprženo ili ga pre pečenja samo razbiti pred kraj pečenja na sendvič.
