Vikend getaway: Čarobna Toskana

Vikend getaway: Čarobna Toskana

Godina je krenula poprilično izazovno nakon prethodne dve u kojima su se naši rituali, poslovni i privatni rasporedi izmenili. Nakon takvog stresa odlučili smo da će ovo biti godina u kojoj ćemo više paziti na sebe, svoj unutrašnji mir i pokušati pronaći zadovoljstvo u sitnicama koje čine razliku. Putovanja su ovde u vrhu prioriteta. Priuštite sebi vikend ili mini godišnji dovoljno blizu da se ne umorite previše, a opet dovoljno daleko da zaboravite na svakodnevicu. Naš predlog je Toskana. Evo kako u svega nekoliko koraka organizovati vikend u najromantičnijem delu Italije. 

Italija kao omiljena destinacija 

Italija, naša susedna zemlja, krije neopisivo mnogo prelepih krajolika, istorijskih znamenitosti, temperamentnih i zanimljivih ljudskih karaktera. O hrani i vinu da i ne govorimo. Inspiracija je bila brojnim umetnicima, a dan danas neki su gradovi prestonice kulture koje svoju tradiciju čuvaju već vekovima. Od severa do juga, Italija krije pregršt različitih seoskih krajolika i urbanih gradova, a na vama je da odaberete kojim ćete putem prvo. Nama se nekako u kasno proljeće nameće uvek ista ideja – Toskana. 

Toskana za one koji vole uživati u životu

Toskana je regija u središnjoj Italiji. Graniči s regijama Lacij, Umbrija, Emilia-Romagna i Ligurija, dok se zapadno od regije nalazi Tirensko more. Toskana slovi kao jedan od najlepših delova Italije, a ima i oko 120 zaštićenih područja prirode. Krajolici prožeti zelenilom, vinogradi okupani suncem, mediteransko bilje u svoj svojoj punini – Toskana je vekovima izvor inspiracije. Firenca je njen najveći i glavni grad, grad kulture i umetnosti i obavezno ga stavite na svoju listu. Dante, Da Vinci, Michelangelo samo su neki od umetnika koji su ovde delovali. Šarmantnim uličicama oseća se upravo to – duh umetnosti. Važan grad za gastronomiju, kao i cela Toskana, tako da se ovde možete prepustiti i uživati svim osećajima. Obavezno posetite Parco di Pratolino i grad Lucca, a sa sobom iz Toskane svakako ponesite maslinovo ulje ili vrhunsko vino kao suvenir. 

Foto: Unsplash, Pexels

Učitati još
Zatvori