U blizini Dubrovnika kriju se pravi mali dragulji – evo koja mesta svakako vredi posetiti
U blizini Dubrovnika kriju se pravi mali dragulji – evo koja mesta svakako vredi posetiti

U blizini Dubrovnika kriju se pravi mali dragulji – evo koja mesta svakako vredi posetiti

Ako ga kojim slučajem niste posetili, verujemo da svi od kada znate za sebe slušate o lepotama Dubrovnika.  Ipak, manje su izvikana, pa tako i manje posećena mesta kao što su na primer Cavtat i Konavle. U neposrednoj blizini Dubrovnika, otkrivanje ovih mesta ravno je otkrivanju dragocenih tajni. Teško je reći pta ovde najviše oduševljava posetioce; raznolikost mediteranske vegetacije, uvale, svetlucavo plave nijanse Jadranskog mora, stare crkvice i arhitektura mestašca, ili pak legendom obavijena prošlost same regije.

Cavtat

Cavtat

Od strane turista još dobrim delom sačuvan i sakriven, Cavtat je nekoć bio drevno grčko naselje Epidaurum. Danas je pak ljupko ribarsko mesto koje nudi brojne porodične zanimacije. Ovaj šarmantan gradić najveće je i jedino urbano naselje koje je opstalo od grčkih vremena. Krasi ga preko 7 kilometara kristalno čiste, plitke obale, brojne peščane plaže i skrivene uvale, a šarm „starog grada“ proizlazi iz arhitekture koja datira još iz vremena Dubrovačke Republike. Njegovoj lepoti teško je odoleti, a iako malen, ima baš za svakoga ponešto. Ljubazni domaćini, prijatni restorani i barovi, a tu se nalazi i kuća Bukovac, rodna kuća i muzej Vlaha Bukovca, jednog od najznačajnijih hrvatskih slikara. Cavtat će tako, uz sve navedeno zasigurno oduševiti i svakog ljubitelja umetnosti.

Cavtat
Cavtat

Konavle

Cavtat je dragulj Konavla, regije posebnih prirodnih lepota i kontrasta: brdskog i nizinskog, gorskog i krševitog, modrog i zelenog, ili kako bi to Konavljani rekli, Gornje i Donje bande. Očuvana priroda, jedinstvena ruralna arhitektura, brojni spomenici dugačke istorije ovog kraja, Konavle čine jedinstvenim. Sigurno ste čuli i za neke od tradicija Konavla koje su očuvane kroz folklor, jedinstvenu konavosku nošnju i konavoski vez, a osim toga ovaj kraj poseban je po skladu življenja čoveka i prirode.

Jedno od najvećih konavoskih naselja, Čilipi, mesto su koje svakako vredi otkriti i istražiti. Tradicija folklora i etnografije Konavla ovde je živa – već više od četrdeset godine, svake nedelje od Uskrsa do kraja oktobra, održavaju se narodni plesovi, a o svemu ćete više naučiti u Muzeju Županijske kuće Konavle.

U Konavlima se takođe nalazi jedna od najlepših peščanih plaža. Plaža Pasjača ima sve što je potrebno za savršen odmor u potpunom miru i prirodi; kristalno čisto more, sunce, i hlad koja nudi zaklon od sunca u popodnevnim satima. Ovdje nema kafića i restorana, gužvi i buke, a zbog toga i nije tako jednostavno pronaći plažu. Obećavamo, biće vredno svake sekunde truda!

U 15. veku na ovom je području podignuta impresivna Sokol Kula. Utvrđenje smješteno iznad konavoskog sela Dunave bio je najveće utvrđenje na tom području, a služio je za čuvanje granica Dubrovačke Republike. Sokol Kulu može da se poseti, a jednom kada se popnete do vrha, pogled puca na ceo, impresivan konavoski kraj koji oduzima dah.

Gde odsesti?

Cavtat ima odlične opcije smešta, a kako bi čitav odmor ostao u najlepšem mogućem sećanju, celokupno iskustvo boravka mora biti jednako lepo i prijatno. Hotel Croatia Cavtat već se pokazao kao omiljeno odredište posetilaca, a ovog leta Cavtat dobiva i sasvim novi boutique hotel Supetar.

Hotel Croatia Cavtat udaljen je samo pet minuta vožnje automobilom od dubrovačkog aerodroma, 20-ak minuta lagane vožnje automobilom ili redovnim gradskim prevozom od centra Dubrovnika, s kojim je povezana i čestim brodskim linijama iz cavtatske luke. U samom hotelu odmarajte se uz pogled prema mirnoj cavtatskoj uvali, otvorenom moru ili mediteranskoj borovoj šumi. Svakako isprobajte koja od dve prirodne plaže vam više odgovara ili odaberite između unutarašnjeg i spoljenjeg bazena.

Hotel Supetar Cavtat otvara se u leto 2022. kao boutique heritage hotel u kojem je postignut spoj istorijskog šarma i bogate kulturne baštine te modernog luksuza, krojen i za najzahtevniju klijentelu.

U gradiću izgrađenom na ostacima antičkog grada Epidauruma, s pogledom na otvoreno plavetnilo Jadranskog mora, a nedaleko od dubrovačkih atrakcija, hotel Supetar ima najzavidniji položaj u Cavtatu. Hotel Supetar smestio se u srcu cavtatske rive na njenoj šarmantnoj šetnici, pružajući najbolje od oba sveta – opušteni ritam života u slikovitom naselju uz obalu, ali dovoljno daleko od gradske buke i vrućine. Smešten u originalnoj trospratnoj privatnoj vili iz 1920-ih, na ostacima antičkog grada, nakon potpune obnove Hotel Supetar blista kao jedan od najposebnijih boutique hotela u Cavtatu.

 

Hotel Supetar, Cavtat
Hotel Supetar, Cavtat
Hotel Supetar Cavtat

Foto: PR

Učitati još
Zatvori