Top 13 najlepših plaža na Jadranu koje morate posetiti ako još niste
Top 13 najlepših plaža na Jadranu koje morate posetiti ako još niste

Top 13 najlepših plaža na Jadranu koje
morate posetiti ako još niste

Kristalno čisto more, mediteranske biljke koje stvaraju hlad i topli pesak ili šljunak spoj su koji stvara savršenu prirodnu scenografiju za opuštajući i idiličan godišnji odmor. Jadranska obala omiljeno je mesto za godišnji odmor koja iz godine u godinu jednaku reputaciju gradi i van Hrvatske. Uz kristalno čisto more kojim se, s razlogom, volimo pohvaliti kao najlepšim na svetu, netaknute šume i plaže oduvek su prednost naše obale koja ju pretvara u atraktivnu destinaciju na karti svakog svetskog putnika.

Daleko od gradske vrućine skrivaju se male uvale, prostiru kilometarske peščane i šljunkovite plaže. Neke od njih turisti su već otkrili i učinili svetski popularnim, no zahvaljujući raznolikoj i razvedenoj obali, mnoge su još uvek nepoznate što vam olakšava da pronađete svoj komadić raja.

Kako bi pronašli svoju savršenu morsku oazu ne morate putovati dalje od Jadranske obale, a u kojim se uvalama, gradovima i na kojim ostrvima kriju najlepše plaže otkrivamo vam u nastavku.

ŽULJANA VUČINE, PELJEŠAC

Plaža Žuljana Vučine mesto je na kojem, posetite li Pelješac, morate zastati i jednostavno uživati. Plaža je okružena borovom šumom koja stvara ugodan hlad. Ispred hladovine idealne za izležavanje i potpunu relaksaciju pruža se toplo tirkizno plavo more koje se na mestima preliva u duboko modro.  U slučaju da imate ceo vikend na raspolaganju skoknite do Dubrovnika – isplatiće vam se!

SAKARUN, DUGI OTOK

Sakarun

Ljubitelji peščanih plaža svoju će jadransku oazu pronaći u plaži Sakarun na Dugom Otoku. Spoj kristalnog mora i belog peska proteže se na čak 800 metara, s 350 metara plitke do srednje duboke vode u kojoj će uživati i oni najmlađi plivači. Kako Sakarun već godinama puni stupce domaćih i stranih medija svojom lepotom, kristalno plavim morem i zelenilom koje ga okružuje, uputite li se prema njegovom primamljivom plićaku tokom letnje sezone pripremite se na punu plažu. A ako imate višak vremena, svakako provedite vreme u Zadru.

ZLATNI RAT, BRAČ

Zlatni rat u Bolu na Braču je, uz svoj upečatljiv i neobičan oblik, idealna destinacija za ljubitelje vodenih sportova poput jedrenja ili uspravnog veslanja na dasci.  A koji su još razlozi zašto biste trebali posetiti Brač, pročitajte OVDE.

KORNATI

Iza imena Kornati krije se stotine ostrva čiji nestvarno lepi pejzaži pozivaju na istraživanje. Uputite se u otkrivanje brojnih uvala u kojima ćete pronaći peščane ili šljunkovite plaže. Savršeni izbor za ronioce, nautičare, ali i sve one koji nakon užurbane svakodnevice u gradu traže mesto na kojem će uživati u miru. Plaže u uvalama brojnih Kornatskih ostrva mesto su na kojem se lunarni pejzaži prelaze u kristalno čisto more u kojem će svako pronaći svoj delić mirne oaze.

SKRIVENA LUKA, LASTOVO

Na južnoj strani jednog od najudaljenijih naseljnih ostrva Jadranske obale krije se uvala Skrivena luka. Najlepša i najveća uvala ostrva Lastovo, zaštićena je od svih vetrova i skrivena od pogleda s otvorenog mora. Mesto u kojem nautičari pronalaze zaštitu od vetra i uzburkanog mora, postće vaša omiljena plaža za uživanje. Prekrasni vidikovci pružaju se sa stena, a jednostavan pristup moru kroz borovu šumu sa severne strane svetionika Skrivenu luku pretvaraju u vrlo atraktivno turističko odredište. Obzirom da se ostrvo Lastovo nalazi ‘na pola puta’ između dva istorijska grada Splita i Dubrovnika, razmislite o završetku vaše ostrvske avanture u jednom od ta dva grada.

NUGAL, MAKARSKA

Ovu plažu je Condé Nast Traveler pre dve godine uvrstio među top 25 najlepših europskih plaža, a osvojila je i pariški Vogue koji je je svrstao među 8 najlepših hrvatskih plaža. Spektakularnan pogled i kristalno čisto more jest ono zbog čega se 40-minutna šetnja do plaže Nugal apsolutno isplati. 

OPRNA, KRK

Oprna se smestila u predivnom zalivu u neposrednoj blizini mesta Stara Baška. Jedna je od najlepših i najnepristupačnijih plaža na južnom delu ostrva, ali kad vidite šta vas čeka, zaista je vredna truda. Ova prirodna šljunkovita i peščana plaža s kristalno čistim plavim morem očaraće vas svojom lepotom.

SV. IVAN, CRES

U uvali ispod mesta Lubenice na ostrvu Cresu nalazi se jedna od najlepših plaža na ostrvu Cresu. Do plaže možete doći peške spuštajući se niz strme staze iz Lubenica ili morskim putem s brodom, a nije na odmet spomenuti da put iz Rijeke nije dug i da će vam se isplatiti. Zbog svoje nepristupačnosti, na plaži Sv.Ivan uvek ćete pronaći idealno mesto za miran odmor, bez previše kupača. Fini šljunak i hladovina ispod krošnji mediteranskog bilja svaki će dan odmora učiniti savršenim.

STINIVA, VIS

Biser splitskog arhipelaga svakako je ostrvo Vis, a najveća tajna je predivna plaža u uvali obgrljenoj stenama koje ju skrivaju čak i od brodova u prolasku. Skrivenost uvale i plaže Stinive deo su njenog mističnog allura. Do ove skrivene oaze doći ćete samo ako ste spremni na planinarenje po uskim putevima kroz strme stij++ene ili ako unajmite taxi brod koji je jedno od retkih vodenih vozila dovoljno malo da prođe kroz mali prolaz između stena širok tek nekoliko metara.

BLACE (LIMUNI), MLJET

Najljepše jadranske plaže
Blaće

Plaža Blaće na Mljetu je peščana laguna duga oko kilometar i zaštićena niskim stenama prema otvorenom moru, dok je s druge strane okružuje borova šuma. Iako je put do nje je makadamski, spoj čistog mora i peska vredan je truda. S obzirom na to da je dubina vode u laguni oko metar, ova predivna plaža idealno je mesto za porodicu s decom koja će bezbrižno uživati u plićaku.

RAJSKA PLAŽA, RAB

Gotovo dva kilometra kristalno čiste vode i očuvanog okoliša koji ju okružuje spoj je koji je Rajskoj plaži na Rabu osigurao mesto na CNN-ovoj listi Top 100 svetskih plaža. Posetiocima plaže duž obale osim prirodnih lepota nude se brojni sadržaji poput odbojke na pesku, tobogan, parasailinga i drugih zabavnih sadržaja. Na južnom delu nalazi se deo na kojem će u lepoti ove plaže moći uživati i vaš kućni ljubimac.

KRALJIČINA PLAŽA, NIN

Ako volite nepregledne pješčane plaže tada je za vas svakako pravo mjesto Kraljičina plaža u Ninu, pored Zadra. Nekoliko barova, pogled na Velebit i pijesak dokle vam pogled seže, najbolje od najboljeg rekli bi mnogi.

PLAŽA PASJAČA, KONAVLE

Ova prekrasna plaža nalazi se iza strmih litica, a do nje jedino možete doći spuštajući se niz duge, prilično fotogenične i vrlo strme stepenice koje su usečene u stenu. Stena je na 250 m nadmorske visine, tako da je spust, no i uspon, mala avantura za sebe. Na plaži nije gužva, a niti brodice ne zaklanjaju vidik prema morskom horizontu. Ovaj idealan položaj delomično je zbog nepristupačnog terena, a delomično zbog njenog tajanstvenog položaja.

Tekst preuzet sa Journal.hr

Foto: Unsplash, Profimedia, Robert Sablić/TZ Cres, Instagram

Učitati još
Zatvori