Zbog čega je The Dakota ikonična zgrada u Njujorku?
Zbog čega je The Dakota ikonična zgrada u Njujorku?

Zbog čega je The Dakota ikonična
zgrada u Njujorku?

Ukoliko se nađete u Njujorku i po izlasku iz Central Parka, na Upper West Side-u, primetite fascinantnu zgradu u Neogotičkom stilu, najverovatnije gledate u građevinu The Dakota. The Dakota, ili samo Dakota, krasi krajolik Njujorka više od jednog veka, tačnije 140 godina. Tokom svih godina postojanja, ova zgrada inspirisala je filmske reditelje, muzičare i druge umetnike da stvaraju. Takođe, poznata je i kao lokacija na kojoj su živele (i žive) mnoge poznate ličnosti, ali i kao ona koja je mnogo njih odbila. Iako je naziv pogrdno dobila po državi Dakota i tome što je toliko daleko od centra dešavanja – kao što je država Dakota od Njujorka – danas važi za prestižnu, eksluzivnu lokaciju. Dakota je ikona arhitekture Njujorka – saznajte zašto.

The Dakota / Lična arhiva
The Dakota / Lična arhiva
The Dakota / Lična arhiva
The Dakota / Lična arhiva

Location, location

Zgrada Dakota je prvi luksuzni kompleks apartmana u Njujorku. Dizajnirao ju je Henry J. Herdenbergh, arhitekta čuvenog Plaza hotela. Kada je sagrađena 1884. godine, Dakota nije smatrana poželjnom zgradom za život. Razlog za to bila je njena udaljenost od ostalih dešavanja u gradu – tako je nastalo i njeno ime, odnosno nadimak.

Iako se nalazi nadomak Central Parka, ona je sa (tada) manje poželjne Zapadne strane. Nalazi se na samom ćošku Sedamdeset druge i Sedamdeset treće ulice. Tokom decenija, grad se razvijao, a Central Park je postala ultimativna lokacija za luksuzni život. Dakota je strpljivo čekala svoj momenat. Već dugo, ona važi za zgradu u kojoj bi mnogi želeli da žive. Luksuzni apartmani i mali broj stanara kreirali su kompetitivno tržište – u kom su se borile mnoge poznate ličnosti.

Poznati stanari – i oni koji to nisu uspeli da budu

Najpoznatiji stanari Dakote svakako su bili John Lennon i Yoko Ono. Zgrada je poznata i kao lokacija ispred koje je Lennonu tragično okončan život 1980, nakon što je, dok je potpisivao autograme, na njega pucao poremećeni fan. John i Yoko su se u Dakotu uselili 1973. godine. Uprkos negodovanju drugih stanara Dakote, John i Yoko kupili su čak pet apartmana u ovoj zgradi. Jedan apartman bio je njihov, dok su druge koristili kao stan za goste, mesto za odlaganje stvari i studio za Yoko. Prema informacijama, jedan od tih apartmana se prostirao na impresivnih 557 kvadratnih metara. Iako se Yoko Ono navodno letos odselila iz Njujorka na farmu u mestu Catskills, ostaje najpoznatiji (a možda i najduži) stanar Dakote.

Otkad je nastala, Dakota je bila dom brojnim ličnostima, zamišljena kao zgrada gde mali broj apartmana znači i svojevrsnu povezanost među njenim stanovnicima. Upravo zbog toga, mnoge ličnosti sa javne scene bile su odbijene kada su podnele zahtev da žive u Dakoti. Da novac i slava ne znače mnogo, Dakota je više puta dokazala. Slavne muzičarke Cher i Madonna nisu primljene u ovu zgradu – o novim stanovnicima pitaju se svi stanari, a odluka mora biti jednoglasna. Odbijeni su i Billy Joel i Judd Apatow, kao i Antonio Banderas i Melanie Griffith. Ipak, neke ličnosti uspele su da zadobiju simpatije striktnog odlučujućeg odbora. U Dakoti živeli su Lauren Bacall, Judy Garland i legendarni kompozitor Leonard Bernstein. Razlog ekskluzivnosti leži i u tome što su troškovi održavanja zgrade veoma visoki. Ipak je reč o zgradi staroj 140 godina.

the dakota / profimedia
Fanovi ispred Dakote nakon ubistva Johna Lennona
Memorijalni centar Johnu Lennonu
Memorijalni centar Johnu Lennonu u blizini Dakote / Lična arhiva

Stvar prestiža

U Dakoti se nalazi 94 stanova, od kojih je većina popunjena. Iako retko, dešava se da se apartman u ovoj zgradi pojavi na listi nekretnina u Njujorku. Cene apartmana su višemilionske – posebno ako je reč o apartmanima sa više soba. Najmanji, jednosobni apartman nalazi se na devetom spratu i košta nešto manje od dva miliona dolara. Najveći apartman koji gleda na Central Park i broji tri spavaće sobe košta nešto više od 12 miliona dolara. Pored odgovarajućeg budžeta, potencijalni kupac ovih apartmana mora da prođe i najteži test – test odlučujućeg odbora zgrade. Priča se da je intervju koji potencijalni stanari vode sa odborom dug i detaljan. Takođe, zainteresovani kupci moraju da prilože i dokumenta o potvrdi plaćanja poreza i ona o drugim finansijama.

Rosemary’s Baby

Iako Dakota krasi njujorški skyline duže od veka, u popularnoj kulturi o njoj se počelo govoriti 1960-ih godina, tačnije 1968. Te godine, pojavio se kultni film, Rosemary’s Baby. Već u uvodnoj špici vidimo Dakotu iz ptičije perspektive – šta se krije iza fascinantne fasade? Reditelj Roman Polanski je za bračni par koji se seli na Upper West Side izabrao upravo ovu zgradu. Taj izbor nije neobičan, ukoliko se posmatra priroda ovog horor filma i mistični izgled zgrade. U filmu, zgrada je gotovo postala živi akter, sidekick liku Rosemary Woodhouse koju je maestralno odigrala Mia Farrow.

Rosemary je žena koja se sa mužem, Guyem, seli u novu zgradu. Okruženi čudnim, misterioznim komšijama, Rosemary i Guy navigiraju život u novoj zgradi. Čudne stvari ubrzo počinju da se dešavaju, a nekada brižni Guy sve je udaljeniji od Rosemary. Kada ona zatrudni, situacija u njihovom braku, kao i u zgradi, brzo i dramatično postaje još čudnija. Kao gledaoci, zahvaljujući ovom filmu imali smo prilike da zavirimo u zgradu koja je poznata po svojoj ekskluzivnosti. Dugački hodnici, stanovi sa drvenim podovima, old school liftovi i tajni prolazi bili su idealni backdrop za ovaj horor film. Paranoičan osećaj koji ovaj film pruža je zaista upečatljiv, a zgrada Dakota umnogome doprinosi tom utisku.

rosemary's baby
rosemary's baby / imdb

Foto: Lična arhiva / IMDb / Profimedia / Instagram (@nyclovesnyc @oksana_in_newyork @dylanwaalker @johncassavetes.official)

Učitati još
Zatvori