Sviđa nam se ovaj letnji trend za kojim su Švajcarci ludi
Sviđa nam se ovaj letnji trend za kojim su Švajcarci ludi

Sviđa nam se ovaj letnji trend za
kojim su Švajcarci ludi

Basel je drugi najveći grad u Švajcarskoj, poznat po muzejima, modernoj arhitekturi i prekrasnom starom delu grada. Upravo zbog svih ovih nabrojanih stvari on svake godine privlači velik broj posetilaca.

Kupanje u reci Rajni

Ako ste planirali provesti godišnji u Švajcarskoj, svakako se isplati posetiti Basel. Grad je to s čak 300 sunčanih dana godišnje, a ujedno je i bitno kulturno središte Švajcarske. Istorijski gledano, položaj grada uz reku Rajnu odigrao je veliku ulogu u razvoju Basela. Zbog svog položaja u gradu, i lokalno stanovništvo i turisti mogu uživati ​​u ovoj reci. Naime, dan možete provesti na brodu ili otići na kupanje.

Basel Rhine Swim

Najpoznatiji događaj pod nazivom Basel Rhine Swim održava se leti te okuplja sve ljude koji žele zaplivati Rajnom. Ove se godine on održava u utorak, 16. avgusta 2022. oko 18 sati. Stoga ako želite isprobati nešto novo i željni ste aktivnog odmora, onda vam u nastavku donosimo i stvari na koje morate pripaziti.

Uz obalu Rajne možete pronaći i razne restorane i barove na otvorenom tokom leta.

Pripremite se za prvo kupanje u reci Rajni

Ako niste dobar plivač, ne bismo vam preporučili plivanje u reci. To je reka s jakom strujom koja se drastično menja, zavisno od vodostaja i godišnjeg doba. Čak i ako ste dobar plivač, svakako idite s nekim kako bi vam mogli pomoći ako se dogodi nešto neočekivano. Nikako nemojte skakati ili roniti u vodu jer možete udariti o dno i povrediti se.

Voda može biti hladna, pa svakako pre plivanja proverite temperaturu vode. Držite se blizu obala reke, a kada prolazite ispod mostova, držite se dalje od stupova. Postoje jaki vrtlozi i struje koje mogu biti nepredvidive.

Postoji mnogo lestvi za izlazak iz Rajne, no ponekad su one vrlo klizave, pa budite oprezni. Sjajno mesto za ulazak u vodu nalazi se odmah iza muzeja Tinguely.

Kuda sa stvarima?

Takođe, možete kupiti vodootporne torbe koje su izvrsne za odlaganje odeće, novčanika, sata, telefona i sl. Većina vodootpornih vrećica ima dvostruku namenu – služe za plutanje, ali i za pakovanje stvari.

Nakon kupanja, možete se odmoriti na kupalištima na obali Rajne. Kupališta Rheinbad Breite i St. Johann otvorena su od jula do septembra, zavisno od vremenskih prilika. Osim toga, možete se opustiti i družiti s prijateljima uz ukusan roštilj jer je pečenje na roštilju uz Rajnu dopušteno, ali budite oprezni i pazite na prirodu.

 

Nadamo se da smo vam uspeli barem malo približiti i dočarati aktivnosti, užitke, ali i opasnosti na Rajni. Budite oprezni, zabavite se i uživajte u životu u Baselu!

Foto: Unsplash, Instagram

Tekst preuzet sa Journal.hr

Učitati još
Zatvori