Proleće je stiglo, a topliji dani za mnoge znače i – nova putovanja. Skandinavija je posebno popularna destinacija u prolećnim danima, budući da turisti uglavnom izbegavaju teške zime severnih država. Na našem travel radaru je, ovoga puta, glavni grad Švedske, Stokholm. Ukoliko ste upoznati sa terminom Scandi-cool, nije potrebno mnogo šta dodati. Stokholm je poznat kao grad izvrsne mode, muzeja, parkova i kvalitetnog stila života. Na kvalitet umnogome utiče i hrana, a Stokholm obiluje dobrim kafićima i restoranima. Pronašli smo jedan koji ne smete propustiti – u pitanju je restoran Solen.
Scandi enterijeri su neprevaziđeni
What’s on the menu?
Iako je Solen prilično mlad restoran stokholmske gastro scene, to ne umanjuje njegov značaj, a svakako ne i kvalitet. Istaknut kao restoran sa po mnogima najboljim biftekom i (naravno) izvrsnom morskom hranom, Solen je must-visit mesto za sve hedoniste.
Na inovativnom meniju smo pronašli svašta – od tradicionalnih, do modernijih jela, od bifteka – do baba ganoush i humusa. Solen nudi i ručno rađene paste i pizze spremljene u drvenim pećima, za ljubitelje italijanske kuhinje. Iako je ponuda raznolika za vegetarijance, na meniju smo pronašli i klasična jela poput grilovanog mesa i tartara. Za dezert preporučujemo neodoljivi crème brûlée poslužen sa urmama i lešnicima.
Osvrnimo se i na kartu pića – jedan od highlighta ovog restorana. Solen nudi signature koktele, poput margarite od dinje, Ginswaya i Duckerite – margarite serviranoj u posudi u obliku patke. Tu je i bogata vinska karta koja se odlično uklapa uz biftek sa puterom od pistaća ili pak sticky toffee puding. Dobar apetit je must kada posećujete Solen!
Foto: Instagram @solen_sthlm