Ako planirate put u Stokholm, obavezno posetite restoran Solen
Ako planirate put u Stokholm, obavezno posetite restoran Solen

Ako planirate put u Stokholm, obavezno
posetite restoran Solen

Proleće je stiglo, a topliji dani za mnoge znače i – nova putovanja. Skandinavija je posebno popularna destinacija u prolećnim danima, budući da turisti uglavnom izbegavaju teške zime severnih država. Na našem travel radaru je, ovoga puta, glavni grad Švedske, Stokholm. Ukoliko ste upoznati sa terminom Scandi-cool, nije potrebno mnogo šta dodati. Stokholm je poznat kao grad izvrsne mode, muzeja, parkova i kvalitetnog stila života. Na kvalitet umnogome utiče i hrana, a Stokholm obiluje dobrim kafićima i restoranima. Pronašli smo jedan koji ne smete propustiti – u pitanju je restoran Solen.

Scandi enterijeri su neprevaziđeni

Restoran Solen je vrata otvorio u proleće 2023. i odmah postao hit. Solen (u prevodu, sunce) je projekat kuvara Adama Dahlberga i Albina Wessmana. Ovaj duo stoji i iza restorana Adam/Albin koji je nagrađen Mišelinovom zvezdicom. Solen se nalazi u Stakthusu, komšiluku u Stokholmu gde gastro scena cveta. Već sa ulaza, Solen se ističe kao cozy mesto – eksterijer je sav u drvetu, prostran – i sa brojnim stolovima i napolju, idealnih za predstojeće toplije dane.

 

Enterijer je prostran i impresivan. Mnoštvo sekcija i različitih stolova garantuje da će svaki esteta naći sebi idealno, a večernji termin posebno je romantičan – da li smo već spomenuli da je moguće popiti čašu vina pored kamina? Pored manjih i intimnijih stolova, postoji i veći community sto u barskom stilu, idealan za veće grupe ljudi ili opušteniju varijantu ručavanja. Kuhinja je dizajnirana u open kitchen konceptu, te možete posmatrati kuvare kako pripremaju vaša jela. Na sve ovo, Solen je i restoran koji je pet-friendly!

solen stokholm
@solen_sthlm
solen stokholm
@solen_sthlm

What’s on the menu?

Iako je Solen prilično mlad restoran stokholmske gastro scene, to ne umanjuje njegov značaj, a svakako ne i kvalitet. Istaknut kao restoran sa po mnogima najboljim biftekom i (naravno) izvrsnom morskom hranom, Solen je must-visit mesto za sve hedoniste.

Na inovativnom meniju smo pronašli svašta – od tradicionalnih, do modernijih jela, od bifteka – do baba ganoush i humusa. Solen nudi i ručno rađene paste i pizze spremljene u drvenim pećima, za ljubitelje italijanske kuhinje. Iako je ponuda raznolika za vegetarijance, na meniju smo pronašli i klasična jela poput grilovanog mesa i tartara. Za dezert preporučujemo neodoljivi crème brûlée poslužen sa urmama i lešnicima.

Osvrnimo se i na kartu pića – jedan od highlighta ovog restorana. Solen nudi signature koktele, poput margarite od dinje, Ginswaya i Duckerite – margarite serviranoj u posudi u obliku patke. Tu je i bogata vinska karta koja se odlično uklapa uz biftek sa puterom od pistaća ili pak sticky toffee puding. Dobar apetit je must kada posećujete Solen!

solen stokholm
@solen_sthlm
solen stokholm
solen stokholm

Foto: Instagram @solen_sthlm

Učitati još
Zatvori