Journal ekskurzija: Posetili smo etno ranč na rumunskoj obali Dunava
Journal ekskurzija: Posetili smo etno ranč na rumunskoj obali Dunava

Journal ekskurzija: Posetili smo etno
ranč na rumunskoj obali Dunava

Ako vas avanturistički duh i sunce nagone na putešestvije ovog februara, onda verovatno tragate za sretenjskom destinacijom koja će vam ponuditi drugačije i autentično iskustvo. S obzirom na to da se radi o dvodnevnom prazniku, te da nemamo previše vremena za obilaske dalekih predela, odlučili smo da istražimo bliske nam regije. Tako smo se uputili ka Đerdapskoj klisuri, a onda prešli Dunav do rumunske obale. Idući uzvodno, u potrazi za gastro predahom, naišli smo na etno ranč Tarabostes

When on Danube…

Ako prihvatamo rimske običaje u Rimu, onda na Dunavu isprobavamo riblje specijalitete. Toplom, ribljom čorbom započeli smo istraživanje neobičnih kombinacija začina, po autentičnom receptu koji objedinjuje tradiciju mesta. Kako se ranč nalazi na raskrsnici kulturnih puteva srpske, češke, mađarske i rumunske zajednice, tako su jela iz kuhinje jedinstven spoj ovih kulinarskih upliva. Eksploraciju takve simbioze nastavili smo, po preporuci vlasnice restorana, grilovanom somovinom pripremljenom a la chef i serviranu (za naše navike neočekivano) uz palentu i tartar. Preporuku prenosimo dalje, fotografijama koje (iako govore pregršt reči), još uvek vikarijski ne evociraju doživljaj na nepcima – ali mogu da nagoveste šta vas očekuje.

Otvaranje Gvozdene kapije

Putnička znatiželja podstakla nas je da, kroz razgovor sa vlasnicima ranča, saznamo više o istoriji koju čuvaju Gvozdene kapije. Kosmin i Maria podelili su brojne nepoznanice zajedničke nam istorije, koja je posebno bogata u ovom delu Rumunije. Uz aromatične jagodaste note domaćeg crvenog vina, otkrili smo da regija u kojoj se Tarabostes nalazi poseduje brojne zaostavštine srpskog naroda koji dominantno naseljava mesta do graničnog prelaza.

Moldova Noua, na par kilometara od ranča, predstavlja prvo od zaseoka u nizu čiji nazivi asociraju na srpske reči, a mnoge table ispisane su ćiriličnim pismom. Idući drugim pravcima, ipak, možete se susreti sa zajednicama Mađara i Čeha, što ovaj deo Banata čini kulturno raznobojnim predelom. Ipak, spona između srpskih i rumunskih tradicija osetna je u zajedničkoj istoriji – i deljenim junacima, poput Starine Novaka, odnosno – Babe Novaka.

Na ranču možete i prespavati, te dočekati jutro sa pogledom na tu lepu, plavu reku – i izvrsnim doručkom. Ujedno je idealna polazna tačka za istraživanje okolnih kurioziteta. Od „partnerske tvrđave“ onoj Golubačkoj i polja vetrenjača, do predela okruženih vodopadima, rekom Nerom i zelenom šumom, ovaj deo Rumunije zaslužuje upisivanje na mapu prolećnog đira – a ranč Tarabostes je obavezna stanica.

Foto: Privatna arhiva

Učitati još
Zatvori