Silba – malo dalmatinsko ostrvo nestvarne lepote

Silba – malo dalmatinsko
ostrvo nestvarne lepote

Baš kao i prošle godine, i ovo leto je idealno za istraživanje svih lepota jadranske obale, a ona se i te kako ima čime pohvaliti, pa nam petnaestak dana godišnjeg odmora nikako nisu dovoljni da obiđemo sve ono što smo stavili na našu travel listu. Ukoliko se spremate na more, a još uvek ne znate kuda ćete, predstavljamo vam Silbu – malo dalmatinsko ostrvo koje će vas očarati čim na njega zakoračite.

Ostrvo bez automobila i gde vladaju pešaci

Kad kažemo ‘zakoračiti’ – mislimo doslovno, jer na Silbi nema automobila. Zapravo, nema nikakvih vozila osim ponekog traktora koji dovoze robu u prodavnice. Ovde vladaju pešaci pa je Silba idealno mesto za sve one koji traže miran odmor, daleko od buke, vreve i užurbane svakodnevice. Gostima i meštanima jedina sredstva za prevoz stvari su prikolice, odnosno ‘karići’, koji su postali zaštitni znak ostrva.

Silba je najsevernije dalmatinsko ostrvo (naziva se još i ‘vratima Dalmacije’) površine samo 15 kvadratnih kilometara. Ima samo jedno, istoimeno naselje koje se smestilo na najužem delu ostrva. Do njega možete doći katamaranom ili trajektom iz Zadra, Lošinja ili Pule.

Prekrasne plaže i čisto more

Silbu krasi šumovita unutrašnjost, predivne plaže i čisto, modro more. Obala je bogata šljunkovitim i peščanim uvalama s nekim od najlepših plaža na Jadranu. Najveća i najpoznatija je Šotorišće na južnoj strani ostrva. Peskovito dno daje joj prekrasnu tirkiznu boju koja će vas očarati. No, osim nje, Silba krije još puno divnih uvala i plaža koje možete svakodnevno otkrivati i na njima uživati.

Šetnja ulicama mesta Silbe takođe osvaja na prvu. U centru mesta nalazi se visoka elegantna građevina – stanovnici Silbe ga zovu Toranj ljubavi ili Marinićeva toreta. To je okrugla, uska kula čije spoljašnje spiralno stepenište vodi na plato s kog puca pogled na 50 nijansi jadranske plave.

Ostrvo pešaka, ljubavi, na kojem ćete odmoriti dušu – sve je to Silba. Ukoliko ovog leta budete imali priliku, svakako ga posetite ili stavite na travel listu za iduću godinu.

Foto: Instagram (naslovna: @a.n.u.s.h.c.k.a)

Učitati još
Zatvori