Predivna mala jadranska ostrva koja možete posetiti ovog leta

Predivna mala jadranska ostrva koja
možete posetiti ovog leta

Ako još uvek niste odlučili gde ćete na letovanje, hrvatska ostrva su uvek dobra ideja. jadranska obala može se pohvaliti brojnim ostrvima na kojima se kriju neke od najlepših uvala i plaža na svetu. Tražite li mesto za odmor u miru i tišini, gde ćete uživati u suncu, kristalno čistom moru i netaknutoj prirodi, zaputite se brodom do nekog od manjih jadranskih ostrva koje vam danas predstavljamo.

Levan

U Medulinskom arhipelagu nalazi se i 11 nenastanjenih ostrva i ostrvaca s kristalno čistim morem i skrivenim šljunkovitim plažama idealnim za sve koji žele da uživaju u miru i lepoti netaknute prirode. Jedno od njih je Levan, nenastanjeno ostrvce koje je idealno za odlazak na jednodnevni izlet. Do njega možete doći svojom ili iznajmljenom barkom, kao i taxi boatom.

Proizd

Proizd se nalazi na samom ulazu u velolučki zaliv. Ovo ostrvo je prepuno bujne mediteranske vegetacije, predivnih plaža i okruženo je toplim, čistim morem. Taxi brodići za ostrvo voze samo tokom letnjih meseci, a polasci su iz Vela Luke. Vožnja traje nešto više od pola sata, a odvešće vas u uvalicu gde se nalaze bar i restoran. Osim tog dela, sve ostalo na ostrvu je prirodno. Najlepše plaže nalaze se na drugoj strani, do kojih vode pešačke staze. Proizd će svakoga osvojiti na prvi pogled!

Lopud

Lopud pripada Elafitskim ostrvima, a udaljen je sat vremena trajektom od Dubrovnika. U poređenju sa životom u gradom, Lopud je potpuno drugi svet. Na ostrvu živi 220 stanovnika i nema automobila. Naselje Lopud smešteno je na severozapadnoj strani i ima pogled na Šipan. Dva brežuljka su povezana prekrasnom dolinom kroz koju vodi staza do uvale pod nazivom Šunj na drugoj strani ostrva. Uvala Šunj je poznata po posebnom ugođaju, skoro je kružna s ravnim prilazom ispunjenim slojem belog peska koji se postepeno produbljuje. Na ostrvu možete uživati u panoramskim pogledima koji se pružaju na planine, duboko plavo more i Elafitski arhipelag sve do kopna.

Sveti Nikola

Sveti Nikola je najsevernije hrvatsko ostrvo. Zamotano je u šumu borova i okruženo s dva kilometra kristalno čiste obale. Nekad je bio u privatnom vlasništvu venecijanske trgovačke porodice koja je izgradila elegantni dvorac i restaurirala svetionik iz 14. veka, koji je ujedno i najstariji svetionik u Hrvatskoj. Sveti Nikola je nenaseljen, osim hotelskog resorta, izgrađenog 2015. godine. Do njega možete doći brodom iz Poreča. Ovde je ronjenje odlično, a delfini su česta pojava u julu i avgustu.

Biševo

Biševo se nalazi u središtu dalmatinskog arhipelaga, pet kilometara jugozapadno od Visa. Na njemu živi dvadesetak stanovnika i to je najudaljenije hrvatsko nastanjeno ostrvo. Veći deo obale čine visoke stene i visoke preteće litice, dok su neke od najlepših plaža smeštene u nekoliko skrivenih uvala. Stenovita obala ostrva krije mnoge uvale i velik broj pećina (26 prema nekim autorima). Od brojnih pećina najpoznatije su Modra ili Biševska i Medvedina.

Iž se nalazi između Ugljana i Dugog otoka, a od Zadra je udaljen 14 nautičkih milja. Lepota ovog ostrva poznata je zaljubljenicima u čistu, netaknutu prirodu i idealno je za sve koji žele da pobegnu ‘na kraj sveta’ i uživaju u osami.

Sveti Grgur

Ostrvce Sveti Grgur smešteno je između Lopara, Krka, Prvića i Golog otoka i drugo je najzelenije ostrvo na Jadranu. Njegove prelepe uvale, plaže, šume i netaknuta priroda privlače brojne nautičare i izletnike. Na Sv. Grguru se nalazi i novouređeni ugostiteljski objekat, a jeleni lopatari koji turistima jedu iz ruke već su postali prava atrakcija.

Silba

Silba je najsevernije dalmatinsko ostrvo, a nalazi se jugoistočno od Lošinja. Obala je bogata šljunkovitim i peščanim uvalama s lepim plažama, od kojih je najpoznatija Šotorišće, dok mnogi smatraju da je najlepša plaža Pernastica (uvala na severu ostrva) do koje je najbolje doći brodom. Simbol Silbe je toranj Toreta sa spoljnim spiralnim stepeništem, koji danas služi kao vidikovac. Dođete li na Toretu, uživaćete u pogledu na celo ostrvo, kao i susedna ostrva. Trajekt do Zadra povezuje Silbu s kopnom i okolnim ostrvima.

Prvić

Pokriven mediteranskom makijom, vinogradima i maslinjacima, sa slikovitim uvalama, Prvić se smestio u šibenskom arhipelagu u blizini Vodica. Ima samo dva naselja, Prvić Luka i Šepurine, u kojima živi nešto više od 400 stanovnika. Ime Prvić potiče od činjenice što je ostrvo najbliže, odnosno prvo do kopna od kog je udaljeno oko 1000 metara. Njegove plaže, čisto more i stare kamene kuće privlače posetioce i čine ga idealnom destinacijom za sve željne odmora u pravom mediteranskom okruženju.

Susak

Susak je malo ostrvo u severnom Jadranu, poznato po plitkim peščanim uvalama i žućkastoj prašini od koje je načinjen. Na ostrvu nema puteva niti automobila, samo kilometri prašnjavih stazica koje preko travnatih kaskada spajaju selo sa udaljenim uvalicama. Tokom zime na ostrvu živi samo mali broj stanovnika jer je većina emigrirala u Ameriku. Dijalekt kojim se služe toliko je specifičan da ga ne razumeju čak ni stanovnici susednih ostrva!

Foto: Unsplash

Učitati još
Zatvori