Ova evropska jezera spas su od letnih vrućina i savršena su zamena za more
Ova evropska jezera spas su od letnih vrućina i savršena su zamena za more

Ova evropska jezera spas su od letnih
vrućina i savršena su zamena za more

Ponekad nepravedno zapostavljena, jezera su takođe izvrsna ideja kad nastupe letne vrućine. Iako morska obala obiluje predivnim uvalama i mestima za kupanje, tu su i brojna jezera koja nisu toliko razvikana a opet pružaju savršenu oazu opuštanja. Kristalno čista voda koja poziva na kupanje ono je što su već prepoznali brojni posetitelji. Za vas smo izdvojili neka od najlepših evropskih, ali i hrvatskih jezera koja mogu biti savršena alternativa moru.

Bohinj, Slovenija

Iako je Bled verojatno najpoznatije slovensko jezero u Julijskim Alpama, nedaleko od njega nalazi se još jedan biser. Riječ je o jezeru Bohinj kojeg okružuju planinski vrhovi i tvore savršenu kulisu. Uz kupanje u kristalno čistoj vodi, put oko jezera stvorena je za avanturiste, a u blizini se također nalazi i slap Savica koji se itekako isplati videti. Stoga, ako se zaputite na Bled, ne propustite ‘potegnuti’ i do Bohinja te pobliže upoznati ovaj skriveni biser.

Hallstatt, Austrija

Jezero Hallstatt smešteno je u gornjoj Austriji, u blizini popularnog Schladminga. Riječ je o planinskom jezeru na čijoj je obali smešteno i istoimeno alpsko selo koje svojom lepotom oduzima dah. Najveće dubine od 125 metara i kristalno čiste vode jezero je poznato kao omiljeno odredište za ronioce. Oko celog jezera nalaze se male plaže, a brojni posetitelji ne propuštaju zaplivati u ovom jedinstvenom jezeru. Pitoreskno selo takođe je mesto gde možete prenoćiti u tradicionalnim alpskim drvenim kućama, za potpuni doživljaj ovog dela Evrope.

Annecy, Francuska

Francuska je zemlja koja takođe obiluje fascinantnim planinama koje kriju prekrasna jezera. Jedno od njih je svakako i Annecy, jezero koje je danas prepoznato kao popularna letna destinacija. Resort na obalama ovog jezera na raspolaganju ima pregršt sadržaja za sve ukuse – od avanturista, pa sve do onih koji se na odmoru žele maksimalno opustiti. Ovo je odredište smešteno u blizini granice sa Švajcarskom i Italijom i odlična je polazišna tačka za istraživanje svih obližnjih planina. Ledeno plava i čista voda ovog jezera osvaja posetitelje na prvu i jamči savršen letni odmor.

Ohrid, Makedonija

Iz Alpa se selimo na jug Evrope, na odredište koje je svima poznato, a opet nije toliko često posećeno. Jezero Ohrid jedno je od najstarijih jezera na svijetu a proteže se Jugoistočnim dijelom Makedonije, dok je manji deo smešten u Albaniji. Također je reč i o najdubljem jezeru ovog dela Europe. Oko samog jezera nalaze se neke zaista spektakularne lokacije i vidikovci koji otkrivaju svu lepotu ovog odredišta. Osim  u kupanju, tako možete uživati u istraživanju brojnih srednjevjekovnih crkvi i objekata te starih ruševina koje pričaju priču o istoriji ovog kraja.

Königssee, Njemačka

 

Na samom jugu Njemačke, tik uz granicu s Austrijom, smestilo se jezero Königssee. Nemačko najčišće i najdublje jezero pravi je biser Bavarske koji privlači posetitelje iz celog sveta. Najveći deo jezera takođe je smešten unutar nacionalnog parka Berchtesgarden. Već stolećima je Konigsee poznat kao omiljeno rekreacijsko odredište, a tamo su boravile i brojne nemačke kraljevske obitelji (otuda i naziv jezera). Osim u šetnji predivnim stazama oko jezera, posetitelji mogu uživati u brojnim aktivnostima kao što je veslanje ili plivanje te opuštanje na plažama oko jezera.

Perućko jezero, Hrvatska

Za sam kraj smo odlučili ostaviti jedan hrvatski biser. Riječ je o Perućkom jezeru smeštenom u Splitsko-dalmatinskoj regiji. Perućko jezero je treće po veličini u Hrvatskoj, a nastalo je izgradnjom brane Peruća na reci Cetini. Apsolutni mir i kristalna voda te mali broj posetitelja čine ovo jezero jednom od najlepših oaza za savršeni odmor. Uz jezero je smešten i kamp, a posjetitelji takođe mogu uživati u bicikliranju i šetnji uz obalu. Najbliži grad je Vrlika, iznad kojeg je smeštena i stara tvršava koju vriedi posetiti.

Foto: Profimedia, Unsplash

Učitati još
Zatvori