Njujork u Budimpešti (kind of): Ovaj kafić dodajemo na #instasave listu
Njujork u Budimpešti (kind of): Ovaj kafić dodajemo na #instasave listu

Njujork u Budimpešti (kind of): Ovaj kafić
dodajemo na #instasave listu

Sigurno se pitate jesmo li postavili pogrešnu fotografiju, možda neke bečke ili francuske palate, jer prizor ne podseća na uobičajan dekor mađarske prestonice, a još manje na Njujork. Ipak, ako ste barem jednom posetili ovaj grad, onda znate da Budimpešta iza svojih fasada skriva brojne enterijerske dragulje – a New York Café je jedan od njih.

Čuveni New York Café – barem sudeći po broju pratilaca na Instagramu, kojih ima skoro 30 hiljada – nesumnjivo je jedan od najluksuznijih kafića u Budimpešti. Nalazi se u samom srcu grada, u okviru hotela Boscolo Budapest, a zdanje u kojem su smešteni je impozantna Palata Njujork, sagrađena u 19. veku i u potpunosti obnovljena tako da evocira glamur tog perioda.

Enterijer kao vremeplov

Kafić se pre svega ističe enterijerom u baroknom stilu, detaljima od mermera i kristala, ali i umetninama na plafonu zbog kojih podseća na velelepne palate evropskih monarha iz nekih ranijih epoha. Upravo zahvaljujući ovakom uređenju, te atmosferi koju stvara, New York Café predstavlja nezaobilazno mesto ukoliko tragate za jedinstvenim iskustvom koje spaja istoriju, gastronomiju i arhitekturu.

Ipak, da svoju popularnost nije izgradio isključivo na (instagramičnoj) estetici potvrđuje raznovrsna gastro ponuda, i to posebno ona koja spaja prepoznatljive mađarske recepture sa kulinarskim tradicijama iz celog sveta. Ipak, New York Café je i dalje café – odnosno kafić – pa zato već zamišljamo da pijemo jutarnju kafu u ovoj jedinstvenoj atmosferi. Kako je Budimpešta česta destinacija za (jesenja) putovanja, ovo je samo jedan dodatan razlog da iskoristimo vikend-odmor za kratku ekskurziju do mađarske prestonice.

Foto: Instagram (@newyorkcafebudapest)

Učitati još
Zatvori