Najpoznatija plaža na Tajlandu nakon više od tri godine ponovo je otvorena za turiste

Najpoznatija plaža na Tajlandu nakon više od tri godine ponovo je otvorena za turiste

Jedna od najvećih atrakcija Tajlanda je uvala Maya Bay, proslavljena u filmu “The Beach” sa Leonardom DiCaprijem u glavnoj ulozi. Ovaj nestvarno lep zaliv sa tri strane okružuju 100 metara visoke litice, a unutar njega smeštena je čarobna peščana plaža. Tirkizno more i beli pesak čine ovaj zaliv jednim od najprivlačnijih mesta na svetu za odmor u toplim krajevima, a nakon više od tri godine ponovo je otvoren za posetioce.

Najpoznatija plaža i uvala na Tajlandu

Smeštena u tajlandskom nacionalnom parku, Maya Bay je deo Phi Phi Leha, jednog od dva glavna Phi Phi ostrva. Maya Bay je od prvog januara 2022. počela da prima turiste po prvi put u više od tri godine. Popularno turističko odredište bilo je zatvoreno od juna 2018. zbog programa “pomlađivanja” i oživljavanja ekosistema.

Zahvaljujući globalnom uspehu filma “The Beach”, postala je jedna od najpoznatijih atrakcija u zemlji u poslednje dve decenije . Maya Bay je tako u 2018. godini primao i preko 5000 posetilaca dnevno, što je dovelo do pogoršanja stanja ekosistema, posebno koralnog grebena u uvali. Ova mala uvala postala je tako žrtva svoje popularnosti. Hiljade turista na dnevnoj bazi su ostavljali za sobom smeće i oštećene biljke, a brodovi su u velikoj meri uništili korale. Tajlanđane je to razljutilo, pa su po svaku cenu odlučili da stanu na kraj uništavanju i pokušali da spasu situaciju.

Oporavak Maya Baya

Maya Bay temeljno je očišćen od smeća, posađene su nove biljke, drveće i korali. Kroz tri godine bez posetilaca uspeo se vratiti u dobro stanje; koralni grebeni opet rastu, voda je bistra, a navodno su se vratili i morski psi.

Tako je 1. januara 2022. uvala ponovno otvorena, ali ipak, uz neka nova pravila i restrikcije. Čamci i gliseri više ne smeju ulaziti direktno u zaliv, već putnike ostavljaju na drugom delu ostrva, ograničen je broj ljudi koji istovremeno mogu biti u uvali kao i vreme njihovog boravka, a trenutno je još uvek zabranjeno i kupanje. Nadamo se da će svi budući posetioci poštovati prirodu i dostojanstveno se odnositi prema Maya Bay uvali, kao i svim drugim destinacijama.

Foto: Unsplash

Učitati još
Zatvori