Na oko šest i po sati vožnje od Beograda nalazi se Monte Lussari – italijanska ski lokacija koju želimo da posetimo ove zime
Na oko šest i po sati vožnje od Beograda nalazi se Monte Lussari – italijanska ski lokacija koju želimo da posetimo ove zime

Na oko šest i po sati vožnje od Beograda nalazi se Monte Lussari – italijanska ski lokacija koju želimo da posetimo ove zime

U više navrata, Journal navigacija istražila je lokacije koje se nalaze u neposrednoj blizini, a koje se zbog prirodnih lepota, znamenitosti i atrakcija definitivno isplati posetiti za vikend, ili čak na više dana.

Italijanski gradić Tarvisio smešten je blizu granice sa Austrijom i Slovenijom, odnosno nalazi se na oko šest i po sati vožnje od Beograda. Zimi, on pre svega predstavlja popularno skijalište. Ipak, ono što nam je ovaj put privuklo pažnju jeste slikovito mesto u njegovoj blizini – Monte Lussari – i to svojom prirodnom lepotom, kulturnim nasleđem i duhovnim značajem.

Po čemu se izdvaja Monte Lussari?

Smešteno na nadmorskoj visini od oko 1789 metara, Monte Lussari nudi impresivan pogled na okolne planine i doline. Poznat je po svojim stazama za planinarenje koje pružaju nezaboravno iskustvo svim ljubiteljima prirode. Tokom zimskih meseci, planina postaje i popularno odredište za skijaše, sa raznovrsnim stazama prilagođenim svim kategorijama korisnika.

Do samog vrha možete doći gondolom, a sigurno ćete uživati u predivnom panoramskom pogledu. Do vrha se stiže za petnaestak minuta, a cena povratne karte iznosi 18 eura. Osim toga, možete se odvažiti na pešačenje markiranim stazama pa će dolazak na vrh biti još slađi. A više detalja o ovom mestu možete pronaći ovde.

Monte Lussari_iStock

Predivan pogled sa vrha

Ono što Monte Lussari izdvaja od drugih planinskih destinacija je njegova bogata kulturna baština. Na vrhu planine smešteno je Svetilište Monte Lussari. Na mestu kapele 1500. godine izgrađena je crkva, a od tada počinju i hodočašća. Ovo svetilište karakteriše njegov položaj, sa obzirom na to da se nalazi na tromeđi Italije, Austrije i Slovenije.

Bajkovita ulica

Monte Lussari nije samo destinacija za ljubitelje prirode i skijanja, već i mesto gde se susreću različite kulture i tradicije. Sa kombinacijom netaknute prirode, istorijskih znamenitosti i lokalnih doživljaja, ovo planinsko mesto pruža posebno iskustvo za sve posetitelje.

Ne propustite domaću kuhinju i tradicionalna jela, u kojima možete uživati u mnogobrojnim restoranima. Takođe, u ovom malom mestu nalazi se ulica u kojoj možete pronaći brojne suvenire, ali i planinske kuće u kojima ćete moći i da prespavate.

*Članak je preuzet sa Journal.hr.

Foto: iStock, Instagram (@nicholasdodici)

Učitati još
Zatvori