Festival limuna & najveći broj sunčanih dana u godini – Menton je grad na francuskoj rivijeri koji želimo da posetimo
Festival limuna & najveći broj sunčanih dana u godini – Menton je grad na francuskoj rivijeri koji želimo da posetimo

Festival limuna & najveći broj sunčanih dana u godini – Menton je grad na francuskoj rivijeri koji želimo da posetimo

Mnogo je tajni koje kriju Francuzi. Ima onih koji se tiču kvaliteta njihovih skincare proizvoda, kao i onih koje se tiču tajni chic, effortless stila. Ipak, otkrili smo jednu, možda i najbolje čuvanu francusku tajnu – to je grad Menton.

Izgrađen 1250-ih godina, Menton je grad na francuskoj rivijeri gde se kriju svi užici. Ovo šarmantno mesto bogato je plažama, baštama i impresivnom gastro scenom, a mi otkrivamo detalje o ovoj must-visit destinaciji.

Francuski Cinque Terre

Nepravedno zanemaren u poređenju sa drugim primorskim gradovima Evrope, poput Kaprija i Amalfija, ali i Nice i Kana (koji su mu još bliže), Menton se nalazi na francusko-italijanskoj granici, odnosno prekoputa italijanskog grada Ventimilja.

Menton je zavredio nadimak Pearl of France zbog skrivene lepote. Ipak, iako skriven kada je mejnstrim u pitanju, Menton je poznat svim Francuzima i Italijanima koji do njega imaju direktan prevoz. Doći do tog grada je prilično tako jednostavno – Menton je vozom povezan sa Parizom, Marsejem, Kanom, Antibima, Ventimiljom i Nicom.

I ne, ukoliko dolazite brodom i prvi put vidite šarene fasade i brdovite prolaze, niste zalutali u Cinque Terre – mada Menton neodoljivo podseća na njega.

Swimming & strolling

Menton posetioce osvaja na prvi pogled. Šarena arhitektura kojom dominiraju pastelne boje (posebno žuta), simbol su i jedinstvene mikroklime ovog grada, koji ima najviše sunčanih dana u Evropi. Blage temperature idealne su za uzgoj citrusa, a posebno limuna, koji je svojevrsni simbol grada.

Menton je čuven po plažama, baštama i fasadama na kojima kao da je saturacija pojačana do maksimuma – tako svaka fotografija postaje Insta-worthy.

Za ultimativnu Menton fotografiju, popnite se uz cik-cak stepenice u žuto-narandžastoj boji – does it get more Mediterranean than that?

Well, maybe it does

Ako maštate da pijuckate limoncello na suncu, Menton je lokacija za to.

Iako je asocijacija za pregršt drveća limunova uglavnom Capri u Italiji, Menton je zapravo  grad koji ih toliko voli – da ima i sopstveni Festival limuna.

Fete du Citron

Svake godine u februaru, u Mentonu se održava Fete du Citron – Festival limuna. Tada broj posetilaca dvostruko premašuje broj stanovnika, kojih je oko 30 hiljada.

Godišnja proizvodnja limuna u Mentonu je između 100 i 120 tona, a februar je mesec kada Menton proslavlja istoriju kulture i uzgoja mentonskog limuna. On je posebna vrsta citrusa, karakterističan po blagom ukusu, okruglom obliku i kvrgavoj kori.

Građani tokom Festivala prave zanimljive skulpture od plodova limuna, a tu je i mnogo nastupa i muzike. Podrazumeva se, degustacija limunova u svim oblicima je obavezna.

Pack your bags

S obzirom na broj sunčanih dana u godini, ne postoji idealno godišnje doba kada je poseta Mentonu u pitanju. Ipak, ukoliko ne želite da propustite jedinstveni Festival limuna, februar je mesec kada treba da ga posetite.

Ako je Menton samo jedan u nizu gradova koji planirate da posetite na turneji po francuskoj rivijeri, onda karte rezervišite za letnji odmor. Bon voyage!

Učitati još
Zatvori