Najlepše lokacije za kampovanje na hrvatskoj obali
Najlepše lokacije za kampovanje na hrvatskoj obali

Najlepše lokacije za kampovanje
na hrvatskoj obali

Neke od najlepših uspomena koje pamtimo ceo život nastaju sasvim slučajno i spontano. Takvi trenuci su oni u kojima sve osećamo više, jače i intenzivnije. Godinama već slušamo o odvažnim pustolovima koji putuju svetom s minimalno financijskih sredstava, minimalno stvari, a rezultati su zadivljujući. Mnogi kampuju, no još je veći broj onih koji nikada nisu proveli noć u šatoru, u vreći za spavanje ili bilo kakvom obliku kampa.

Slušajući tako s daškom divljenja i zdrave ljubomore kako nam drugi prepričavaju svoja leta provedena u divljini, najlepša buđenja i noći pod zvezdama- kampovanje nas privlači sve više i više. Ove smo godine umesto u hotelu ili apartmanu letovanje odlučili da provedemo u šatoru.

Kampovanje

Širom obale i ostrva nalaze se brojni kampovi i slične opcije smeštaja; od glampinga, većih i „luksuznijih“ kampova, porodičnih kampova, pa sve do onih sasvim malih, robinzonskih, smeštenih u netaknutoj prirodi. Nama su za oko zapeli upravo takvi, mali kampovi koji primaju ograničen broj ljudi – pružaju nam osećaj privatnosti i divljine, onoga zbog čega zapravo i želimo da kampujemo, no istovremeno su legalni i pružaju nam faktor sigurnosti.

Gde na letnje kampovanje u Hrvatskoj?

Hrvatska se zbog svojih prirodnih lepota smatra savršenom zemljom za kampovanje. Najveći broj kampova nalazi se na obali i delom ostrva, od Istre i severa pa skroz do juga zemlje. Duga topla leta, ugodne noći i raznolikost sadržaja koji se nude, ali i vrlo prihvatljive cene, Hrvatsku čine primamljivom ne samo domaćim, već i stranim pustolovima. Možete da birate da li želite svoj odmor da provedete u šatoru, kamp kućici ili mobilnoj kućici.

Cres

Mnoštvo plaža i skrivenih uvala čine najveći hrvatsko ostrvo savršenom destinacijom za kampovanje. Svi ljubitelji prirode doći će na svoje uživajući u lepotama Vranskog jezera, duge razvedene obale i jedne od najlepših plaža na Jadranu, plaže sv. Ivan u blizini mesta Lubenice. Najviši vrhovi ostrva pružaju prekrasne poglede na Kvarner i susedna ostrva. Bogatstvo flore i faune specifično je, a naime Cres je dom više od 1300 biljnih vrsta, od kojih su mnoge endemske, te retke ptice Beloglavog supa.

Ostrvo Cres povezan je kopnom s dve trajektne linije, jednom do ostrva Krka, a drugom do Istre, dok je s ostrvom Lošinjem povezan mostom u mestu Osor. Dobra povezanost takođe ga čini odličnim odabirom za kampere koji vole da istražuju i ne planiraju da ceo odmor provedu na istom mestu. Ponudu kampova na Cresu možete pronaći ovde.

Dugi otok

Kao što i samo ime kaže, Dugi otok jedan je od najdužih hrvatskih ostrva te je i najveće ostrvo zadarskog arhipelaga. Kampovanje na Dugom otoku oduševiće sve zaljubljenike u prirodu koji će podjednako uživati u aktivnom odmoru ili pak uživanjem u mirnoj uvali i pogledu od kojeg se ne žele odvajati danima.

Park prirode Telašćica te istoimena uvala nude i brojne aktivnosti kao što su šetnje prirodom, jedrenje, ronjenje, vožnja biciklima i trekking. Ovde je očaravajuć kontrast strmih litica i mirnih, pitomih uvala na drugoj strani ostrva. Najpoznatija plaža na ostrvu, te jedna od najlepših na celom Jadranu je peščana plaža Sakarun, koje je već i sama po sebi dovoljan razlog za posetiti ostrvo. Nezaobilazne lokacije su i pećina Golubinka u koju možete ući plivajući ili kajakom te uživati u njenoj unutrašnjosti, prekrasna uvala Brbinjščica kod mesta Brbinj gde se nalazi još jedna čarobna plaža, najviši svetionik na Jadranu, Veli Rat, te prirodni fenomen zvan Zmajevo oko. Više o svim tim čarobnih destinacija donosimo ovde.

Ako se odlučite  za kampovanje samo kremom za sunčanje i dobrom knjigom, ili pak sportskim patikama i drugim rekvizitima, Dugi otok će vam pružiti sve što niste ni znali da tražite. Nama su na Dugom otoku najdraži mini privatni kampovi u prirodi, u kojima ćete se osećati kao da ste sami.

Marija Laća
Marija Laća

Brač

Jedno od naših najlepših ostrva, ostrvo Brač, nalazi se u blizini Splita i treće je najveće ostrvo u Hrvatskoj. Brač je mnogo više od popularne plaže Zlatni rat, koja je, iako jedna od najlepših na svetu, leti uglavnom puna. Uprkos njegovoj atraktivnosti i obilju sadržaja – od noćnih klubova i beach barova, sportskih aktivnosti poput surfovanja, kajtanja, ronjenja, biciklizma ili tenisa, pa sve do gastronomske ponude odličnih konoba i restorana – Brač ima i čudesnu prirodu i mirne uvale.

Ovde ćete uživati u mirisnim šumama bora i čempresa, zvuku zrikavaca, čarobnim uvalama i laganom povetarcu. Možete se uspeti na vrh Vidove gore koji je ujedno i najviši vrh jadranskih ostrva. Odatle možete videti Hvar, Šoltu i Vis. Prekrasna mesta koja na Braču vredi posetiti su Bol, Murvica, Postira, Supetar, Sumartin, Povlja i Milna.

Ostrvo je ispunjeno raznolikim sadržajem, a dobro je povezan katamaranom i trajektom, pa ćete lako istraživati i okolne destinacije. Kampovanje na Braču poseban je doživljaj koji ćete, sigurni smo, hteti ponoviti još nekoliko puta. Većina kampova smeštena je u Bolu i Supetru. A možete birati između velikih kampova i spavanja u šatorima, mobilnim kućicama i apartmanima. A tu je luksuzngi glamping koji ima šatore s privatnim bazenima.

Vis

Vis se bez dvoumljenja nalazi na samom vrhu lestvice najlepših hrvatskih ostvra. Jedno je od najudaljenijih, što donosi netaknutost prirode, bez obzira na to što mu popularnost raste iz godine u godinu. Peščane plaže s tirkiznim morem, šarmantna mesta Vis i Komiža, ljubazni domaćini te izvrsna gastronomska ponuda i specijaliteti poput komiške pogače, samo su deo onoga što Vis čini savršenom destinacijom.

Slavna uvala i istoimena plaža Stiniva uvrštena je među najlepše plaže sveta. Posebna atrakcija je i obližnje ostrvo Biševo na kojem se nalaze Modra i Zelena pećina, jedinstveni fenomen na Jadranu. U pećine se može ući brodom, a doživljaj igre sunčevih zrakova i tirkiznog mora je neponovljiv.

Korčula

Sunčan ostrvo na jugu Dalmacije s nestvarnim uvalama te šljunkovitim i peščanim plažama osvaja srca svakog posetitelja. Korčula je otok istroije, prirodne baštine, tradicije i magične prirode. Osim Korčule, Vele Luke, Prigradice i Lumbarde, savetujemo da istražujete ostrvo i uživate u njegovim skrivenim čarima. Posetite katedralu svetog Marka, kuću Marka Pola, stare zidine, kule i bedeme.

Kampovi se nalaze duž ostrva, a možete birati između auto kampova, šatorskih kampova i apartmanskih kampova, te naravno, drugih vrsta smeštaja. Uživaćete u divljini okruženi stablima maslina, borovima i vinogradima. Prepustite se uživanju u prirodi i isključite se od svih nepotrebnih i digitalnih sadržaja – pokušajte maksimalno uživati i napuniti baterije.

Najlepša mesta za kupanje na Korčuli donosimo ovde.

Pelješac

Drugi po veličini hrvatsko puluostrvo, odmah nakon Istre, Pelješac se smestio na samom jugu Hrvatske, a s kopnom se spaja samo u mestu Mali Ston. U blizini je Dubrovnika i Korčule, a od nedavno je s kopnom povezan i Pelješkim mostom. Posetite Ston, Orebić i Žuljanu, a svoj letnji pelješki dom pronađite u divljini jednog od nekoliko predivnih kampova, gde će vaš šator ili mobilna kućica biti postavljeni svega nekoliko metara od mora, a budićete se s najlepšim prizorima. Ovde možete uživati u vodenim sportovima poput windsurfinga, kajtanja i ronjenja, a popis najlepših plaža donosimo ovde.

Pelješac je dom brojnih vinarija i autohtonih vinskih sorti, najboljih kamenica i školjaka, a skrivene tajne Pelješca otkrivamo vam ovde.

Mljet i Lastovo

Jedne od „najdivljijih“ destinacija na Hrvatskoj obali definitivno su ostrvo Mljet i Lastovo. Netaknuta priroda čini Mljet i Lastovo jednim od najlepših destinacija za letovanje i kampovanje. Večere uz more i spavanje u šatoru biće čarobni. Zahvaljujući udaljenosti gradova, nigde nećete videti toliko zvezda kao na ovim ostrvima.

Preko 70% Mljeta prekriveno je šumom, a Nacionalni park Mljet potvrda je neverovatne prirodne lepote koju ćete ovde susresti. Ostrvo je poznato po dva slana jezera: Malom i Velikom koja su takođe popularna mesta za kupanje i vožnju kajacima. Najlepša plaža Saplunara poznata je među posetiocima ostrva, a još neke plaže donosimo ovde.

Lastovo se nalazi jugozapadno od Pelješca i Mljeta, a uz Mljet, Lastovo je najšumovitije ostrvo u Jadranu. Proglašeno je Parkom prirode zahvaljujući svojim lepotama, te je i ovo destinacija iz snova za sve koji žele odmor u prirodi. Danju se možete voziti biciklom i šetati šumama, kupati se i sunčati i uživati u zvuku tišine.

Foto: Pexels, Unsplash, Marija Laća Preuzeto sa Journal.hr

Učitati još
Zatvori