Jurte u Poljskoj: Šta se krije iza najnovije Airbnb atrakcije?
Jurte u Poljskoj: Šta se krije iza najnovije Airbnb atrakcije?

Jurte u Poljskoj: Šta se krije iza
najnovije Airbnb atrakcije?

U potrazi za sledećom lokacijom na kojoj ćemo provesti produženi vikend, osvrnuli smo se na listu najpopularnijih destincija za 2024. godinu prema Airbnb-u. Među prvih pet država našle su se vanevropske zemlje, te jedna koja je, u poređenju sa ostalima, u relativnoj blizini – Poljska. Ipak, zemlja poznata po brojnim prirodnim lepotama – šumama, dolinama i nacionalnim parkovima – neretko je zapostavljena. Ispostaviće se da se upravo na ovom mestu nalazi najnovija Airbnb atrakcija aka prostori za odsedanje i spavanje. A u pitanju su jurte.

Jurte su, suštinski, specijalna kategorija šatora. One predstavljaju sklonište za pojedina plemena, a njihova konstrukcija je tipično napravljena od drveta, te pokrivena tepisima. Danas, one su minimalno modernizovane i spadaju u drugačiji izbor za personalizovana putovanja. Stoga ovaj put brvnare menjamo za jurte i izdvajamo tri poljske u kojima, okruženi zelenilom, želimo da provedemo prve dane proleća.

01 ⏐ Puchac dish (Yurt Smakosza)

Tri jurte locirane u poljskom selu Stare Osieczno nalaze se u središtu popularnog nacionalnog parka koji je deo prostrane šume. Ovo područje zaštićeno je prvenstveno zbog činjenice da upravo ovde protiče reka Drava. A pored toga, ono predstavlja postojbinu mnogih zanimljivih životinjskih, ali i biljnih vrsta.

Šuma kroz koju se proteže cvrkut ptica idealno je mesto za odmor od svakodnevne buke i gradske gužve. Takođe, u prostoru koji okružuje jurte možete da obavljate uobičajene hobije poput čitanja ili joge, ali na potpuno drugačiji i opušteniji način.

Unutar ovih šatora nalaze se bračni kreveti i viseće mreže za ležanje, a specijalni dodatak predstavlja đakuzi. U neposrednoj blizini nalaze se različite atrakcije, a mogućnost koja uključuje jahanje konja je samo jedna od njih. Takođe, dok ste ovde, možete isprobati različite specijalitete lokalne kuhinje, a kada je reč o snalaženju – pomoći će vam njihovi vodiči.

02 ⏐ Stylowa i Naturalna Jurta

Jurte koje se nalaze u mestu Regulice idealne su za odmor u svakom periodu godine. One se nalaze na vrhu brda i okružene su vrbama i voćnjacima koji su stari nekoliko vekova. Njihov moderni enterijer inspirisan je japanskim stilom te, iako ga odlikuju minimalizam i skučenost, on sadrži sve što je neophodno.

Pored osnovnih činilaca, po želji, uz smeštaj možete da dobijete bicikle, đakuzi, saunu i mnoge druge pogodnosti. On je idealan za dve osobe, a sa obzirom na to da je lociran na 359m nadmorske visine, nudi jedinstven pogled na okolinu, te nezaboravne izlaske i zalaske sunca.

Pored toga, u neposrednoj blizini nalaze se brojne atrakcije koje privlače veliki broj turista. A zabavni park Energylandia i Dino park Zatorland, te različiti muzeji i prirodni rezervati samo su neke od mnogih.

03 ⏐ Górski Glamping

Jurta u mestu Tylmanowa predstavlja jedinstven smeštaj u kom se sjedinjuju priroda, luskuz i elegancija. On je idealan za maksimalno četiri osobe, a odlikuje ga moderan dizajn, sveobuhvatne pogodnosti i pejzaž koji oduzima dah. Sa obzirom na enterijer i eksterijer, smeštaj kombinuje dva potpuno različita stila koja se međusobno upotpunjuju na savršeni način.

Međutim, ova, kao i svaka druga jurta, trenutno je veoma aktuelna i zbog toga – potencijalno prebukirana. Zato na vreme organizujte svoje naredno putovanje koje će obeležiti novo i nesvakidašnje iskustvo.

Foto: Airbnb / Instagram @nidwalden_com

Učitati još
Zatvori