Journal vodič kroz Kotor: Tri mesta koja morate da posetite
Journal vodič kroz Kotor: Tri mesta koja morate da posetite

Journal vodič kroz Kotor: Tri mesta
koja morate da posetite

Ukoliko ove godine letujete na crnogorskom primorju, Journal vodič kroz Kotor upravo je tekst za vas! Donosimo vam tri mesta koja obavezno morate da posetite ukoliko se nađete u ovom simpatičnom gradiću na obali Jadranskog mora.

unsplash

Vodič kroz Kotor

Bajova Kula

Na putu od Kotora prema Perastu nalazi se jedna od najatraktivnijih plaža – Bajova Kula. Plaža sa ekskluzivnim restoranom godinama unazad prepoznata je kao IT mesto na ovom delu  crnogorskog primorja. Ime je dobila po legendarnom junaku Baju Pivljaninu, koji je kulu sagradio kao mesto za odmor između stalnih bojeva u kojima je učestvovao. Šljunkovita je i duga 60m, sa izuzetno čistom i prozirnom morskom vodom. U zaleđu dominiraju krošnje lovorovog drveta, čiji prijatan miris upotpunjava ugođaj kupanja i sunčanja. U okviru plaže je i pristanište te možete doći i svojim pomorskim prevozom.U sklopu plaže, u hladu lovora, nalazi se odličan restoran, a na plaži je moguće iznajmiti ležaljke i suncobran. Zbog velikih gužvi, unapred vam savetujemo da svoje mesto sakriveno od jakih sunčevih zraka, rezervišete na vreme. Takođe, postoji i šljunkoviti deo plaže namenjen izležavanju na peškirima i upijanju famoznog vitamina D.

Restoran Galion

Restoran Galion je po ocenama gostiju jedan od najboljih restorana u Kotoru. Nalazi se na obali, udaljena samo nekoliko minuta šetnjom od starog grada. U restoranu služe veliki izbor jela međunarodne kuhinje, kao i posebne riblje menije. Galion je odličan izbor gurmana i gostiju koji uživaju u odličnoj hrani i pažljivo odabranoj časi  vina. Ukoliko je i vama odlazak na večeru i degustiranje zanimljivih jela, ovo je pravo mesto za vas. Sofisticiran riblji meni sa neverovatnom vinskom kartom i terasa iznad kotorskog mora najznačajnije su karakteristike Galiona. Primamljivi specijaliteti internacionalne kuhinje sa prstohvatom lokalnih aroma idealan su scenario za omiljeni obrok. Pogled na zidine Starog grada i plavetnilo mora definitivno će zadovoljiti sve estetske apetite. Takođe, restoran Galion pruža priliku organizovanja privatnih večera na posebnoj terasi, koja može da ulepša svaku proslavu vašeg posebnog događaja.
“Kada govorimo o našem meniju, favorit su mi definitivno pil pil gambori. Naša jela su u principu jednostavna, a daju mnogo… Šire divne mirise, bude apetit. Prosto, imaju dušu. Ne mora sve u životu da bude komplikovano, pa ni hrana. Malo ljubavi i možda malo veštine – sasvim dovoljno da se od svežih sastojaka napravi savršen obrok“, reči su kuvara restorana Galion, Đorđa Vukmira.
www.zoan.photography
www.zoan.photography

Restoran Dojmi

Kafana Dojmi jedna je od najstarijih kafana u ovom primorskom gradiću. Nalazi se uz same zidine Starog grada, pored Vrata od mora koja predstavljaju glavni ulaz u staro gradsko jezgro. Kafana je sagrađena 1864. godine, i bila je bila mesto okupljanja i inspiracija mnogim umetnicima. U bašti kafane plesao se bečki i engleski valcerargentinski tangopolka i drugi plesovi. Posle zemljotresa 1979. godine prestaje i život ove kultne kafane. Skoro pola veka kasnije, 2012. godine, na mestu stare kafane podignut je novi restoran istog imena. Danas se na mestu stare kafane nalazi novi, savremeni i moderan turistički objekat istog imena i namene. Novi restoran Dojmi danas je omiljeno mesto okupljanja lokalnog stanovništva.
@dojmi_kotor
@dojmi_kotor
Učitati još
Zatvori