Journal vodič: Donosimo vam nekoliko razloga zašto Marakeš mora da se nađe na vašoj bucket listi
Journal vodič: Donosimo vam nekoliko razloga zašto Marakeš mora da se nađe na vašoj bucket listi

Journal vodič: Donosimo vam nekoliko razloga zašto Marakeš mora da se nađe na vašoj bucket listi

Ukoliko volite da putujute, pratite modu i jednostavno, ljubitelj ste lepih stvari i destinacija – Marakeš je vaša idealna destinacija. Smešten u jugozapadnom delu Maroka u samom podnožju planine Atlas, nalazi se ovaj Kraljevski grad, koji kada jednom posetite, zaljubićete se za sva vremena. Spoj zapadnoevropskog duha i arapske tradicije odiše starim ulicama koje krase neverovatne fasade i popularni rijadi, ostaviće vas bez daha.

Vodič kroz Marakeš

Vrt Jardin Majorelle a.k.a. YSL muzej

Za Vrt Jardin Majorelle kažu da je najlepši marokanski vrt, a poznavaoci mode odmah će reći da je to dom YSL muzeja. Delo je orijentalnog umetnika Jacques Majorelle-a i datira iz 1923. godine. Nešto kasnije ga je otkrio, zavoleo a potom i obnovio čuveni dizajner Yves Saint Lauren, koji ga je toliko obožavao ovo mesto da je kasnije njegov pepeo posut upravo po ovom vrtu.

Hotel La Mamonua

Nekadašnja palata, a danas luksuzni hotel koji je već tri godine zaredom proglašavan za najbolji hotel na svetu. Već čitav jedan vek svedoči istoriji ovog grada, a sada je obavezna stanica za kratki predah uz marokanski čaj.  Ukoliko se nađete ovde, spremite svoje kamere, jer ćete orijentalni dizajn morati da zabeležite.

Kafeterija La Bacha

Kada odete u Marakeš, morate popiti kafu na istom mestu gde su je nekada pili Frenklin Ruzvelt, Vinston Čerčil i Čarli Čaplin. Priča o kafeteriji počinje pre 100 godina u medini ovog grada, a danas je globalni brend širom Azije i Evrope.

Riadi (Be Marakesh i Palais-Calipau)

Rijadi su autentične tradicionalne marokanske kuće danas pretvorene u raskošne smeštaje kao iz “1001 noći”. Ovaj tip smeštaja može se pronaći samo u Maroku, a pravi je izbor za sve koji vole da odsedaju u hotelima u duhu destinacije. Neki od takvih rijada su Riad Be Marakesh  i Riad Palais-Calipau koje The Bali Challenge agencija ima u svojoj ponudi.

Vrt Secret Garden

Još jedan velelepni vrt arapsko-andaluzijskog dizajna, a krasi ga raskošna palata koja je za sve ljubitelje istočnjačke arhitekture nezaobilazna lokacija. U proteklih nekoliko vekova ovaj vrt bio je mesto susreta najvažnijih političkih ličnosti, a upravo u njemu su se pravili tajni dogovori, zbog čega i nosi naziv Tajna bašta.

Bali Challenge

Vodič kroz Marakeš omogućila nam je turistička agencija Bali Challenge koja osim Maroka, u svojoj ponudi ima još egzotičnih destinacija poput Balija, Zanzibara i Šri Lanke. Bali Challenge agencija svoje aranžmane zasniva na autentičnim smeštajima u duhu odabrane destinacije koji dodatno doprinose vašem celokupnom iskustvu. 

Učitati još
Zatvori