Journal putopis: Vodimo vas na predivan Capri
Journal putopis: Vodimo vas na predivan Capri

Journal putopis: Vodimo vas na
predivan Capri

Italijanska obala nema mnogo ostrva, ali ove koje ima zaista su rajski. Jedan od tih ostrva je i Capri. Nalazi se u Napuljskom zalivu, velik svega 3 kilometra kvadratnih s malo više od 7000 hiljada stanovnika. Najjednostavniji način da dođete do Caprija je iz Napulja brzim brodom što traje otprilike 50 minuta. Još od Rimskog carstva Capri je privlačio slavne i bogate ličnosti, koje su neretko imale svoje vile na otoku. Legenda kaže da ih je navodno car Tiberije u svoje vreme sagradio čak 12.

Capri koji osvaja na prvu

Prvi put sam posetila Capri pre 6 godine i znala sam da ću mu se vratiti. Njegova sanjivost krajolika odmah osvaja: kristalno čisto more koje udara u velike stene te tako stvara čudesne oblike i pećine, koralni grebeni koji izviru iz mora i vrtovi agruma koje susrećete dok se penjete iz luke do centra mesta stvaraju rajsko okruženje.

Već sada je Capri pun turista i gužva je na ulicama. Pre nego što smo se popele u glavno mesto Capri, u Marini Grande smo iznajmili brod s kapetanom koji nas je provozao oko celog otoka. Pogled s mora je predivan, ali još lepše je što se tako mogu videti pećine i veliki otvori stvoreni u stenama pod udarima talasa. Uđete li s brodom u jednu od pećina, možete videti crvene korale na grebenima po kojima je ovo ostrvo i poznato. Ono što najviše osvaja je vožnja oko Faraglioni – dve velike stene koje izviru iz mora ispred Marine Piccole. Najpoznatije slike s Caprija su slikane ispred ovog remek dela prirode. Ako se želite okupati i uživati u pogledu na njih s kopna otiđite na plažu Da Luigi ai Faraglioni.

Talijanski specijaliteti i mjesta koje ne smijete zaobići

Kao cela Italija i Capri se može pohvaliti odličnom gastronomskom ponudom. Jedan od takvih restorana je i Da Paolino iznad Marine Grande koji će vas očarati osim hranom i svojim eksterijerom. Restoran ima ogroman vrt koji izgleda kao da ste došli u voćnjak gigantskih limuna. Jelovnik je tradicionalni italijanski – plate sireva i Prosciutto iz raznih delova Italije, puno vrsta home made testenina, morskih plodova… Osim dela u kojem se jede, postoji dio u kojem se nalazi velika fontana gde se možete opustiti nakon jela, ali potencijalni problem je što su cene poprilično visoke.

Ako želite jesti uz more svakako posetite La Fontelina, restoran/plaža koji je izuzetno popularan među celebovima. U centru mesta Capri nalazi se najstarija poslastičarnica Buonocore u kojoj smo pojele sladoled fantasia di Capri, i zaista je fantazija.

Keramika, korali i rajski vrtovi

U centru ćete osim mnogo luksuznih dućana, naići i na isto toliko dućana koji prodaju proizvode od keramike. Bez obzira zanima li vas keramika ili ne, uđite jer ćete videti prava remek dela od keramike s motivima juga Italije. Korali su takođe nezaobilazni u ponudi lokalnih dućana pa se ovde sve, od posuđa do nakita, izrađuje od korala i s motivima korala. Šetajući se mestom Capri oduševile su me skulpture Giacinta Bosca, čije radove možete pogledati i u galeriji Liquid Art system. Njegova skulptura Altalena sulla luna dočekaće vas na najpoznatijem trgu Piazzi Umberto I. s kojeg se pruža božanstveni pogled na pučinu. To je i omiljeno mesto turista i prepuno barova u kojem možete naručiti espresso ili čašu vina i uživati u pogledu s pozadinom mediteranskog šušura.

I za kraj moram reći da je Capri prepun predivnih vrtova. Svaka kuća ima vrt u cveću i zelenilu i svaki od njih je raj za sebe. Osim privatnih vrtova u koje možete zaviriti s ulice, svakako prošetajte vrtovima Gardini di Augusto. Nemojte se previše zamarati jer kad dođete na Capri u kojem god se smeru krenete, ispravno je. Capri oduševljava na svakom koraku!

Capri je rajski otok koji će vas očarati morem, vrtovima agruma i koraljima.

Tekst: Matea Naranča

Foto: privatna arhiva

Učitati još
Zatvori