Zanzibar zaslužuje nekoliko epizoda Journal Insider ali danas ćemo pristupiti generalno celom ostrvu. Odlučili smo se za ovaj pristup jer se iskustva putnika i putnica ekstremno razlikuju u zavisnosti gde su bili. Postoji nebrojeno odličnih ponuda za odlazak na Zanzibar, gotovo u svako doba godine. Praktične savete za put i kratak rečnik Svahilija sačuvaćemo za neki drugi tekst – ovde su samo krasote i uživanje.
Naravno, kao i do sada Journal Zanzibar je pravi vodič u kome će se naći ono što ne možete videti svuda, i nećete pročitati u prospektima agencija ili pri google potrazi. Sigurni smo da svako može pronaći svoj razlog da poseti ovo fascinantno afričko ostrvo koje je deo predivne Tanzanije o kojoj ćemo posebno pisati. Krećemo se utabanim stazama ali vas inspirišemo da sami pravite svoje Google Maps koje ćete deliti sa drugima. I sa nama, zašto da ne?
Sve zavisi od meseca | zašto vam to niko nikad nije rekao
Zanzibar je ostrvo između Tanzanije kojoj – još uvek – administrativno pripada i nepreglednih prostranstava Indijskog okeana. Znamo, svi smo učili u školi o tome da gravitacija meseca utiče na plimu i oseku, ali nismo baš susreli često situaciju da povlačenje vode može biti tako dramatično. Da biste odlučili koji grad, mesto ili deo ostrva želite da posetite – ključno je pozabaviti se plimom i osekom.
Da se razumemo, Zanzibar je prelep svakako. Ali na popularnim plažama istočne obale kao što su Paje ili Jambiani, Dongwe ili Pingwe – oseke su ogromne. Šta to znači? U proseku 12 sati svakog dana more je udaljeno 5-10 km od plaže, ili onoga što je od nje ostalo. Ako želite žurke ili kupanje na bazenu, birate taj deo. Ako želite kupanje u moru birate sever ili druge delove. Raspitajte se!
Restoran The Rock | nije vam neophodno
Najbolji primer je popularni restoran The Rock koji je nekada ostrvo a nekada je na kopnu. Priznaćete – razlika je ogromna. Ako idete na istočnu stranu ostrva tide times ili dnevni raspored plime i oseke je vaš najbolji drug. Odsesti ili večerati u restoranu The Rock je prestiž.
Sa druge strane, The Rock restoran – u kome treba da se najavite ranije krije neverovatan paradoks. Mnogo lepši je spolja nego iznutra. Iznutra je krajnje jednostavan, stolovi su nabijeni jedan do drugog a pogled nije spektakularan. Hrana je lepa ali prosečna – i zaista niste došli u Zanzibar da jedete italijansku kuhinju.
Ljudi | sve što treba da znate
Ljudi su možda, uz životinje najslikanija uspomena sa Zanzibara. Iako svaki vodič ljubazno po 1000 puta kaže: Molim vas, nemojte slikati ljude bez pitanja, posebno nemojte fotografisati decu. Avaj! Kako se drugačije može dočarati jedno mesto – ako se ne prikaže svakodnevni život ljudi.
U kontekstu Zanzibara to znači da će ljudi ulaziti u skromne domove meštana i fotografisati njihov „autentičan“ život. Zamislite samo to u Beogradu – hiljade turista koji zadiru u privatnost. Ne treba zaboraviti da su Tanzanija i Zanzibar visoko patrijarhalne i islamske zemlje – u kojima se žene često pokrivaju od detinjstva – upravo radi zaštite privatnosti.
Imajte meru i fotografišite ljude ako morate – za svoju privatnu arhivu koja neće naškoditi nikome.
Šta činiti?
Alternativa ovoj štetnoj praksi masovnog turizma je uspostavljanje stvarnog kontakta sa ljudima. Moguće je uključiti se na hiljadu i jedan način u finansiranje školstva ili zdravstva ne samo ove već svih dalekih zemalja. Ne uključujmo se u ekonomiju ove zemlje koristeći odsustvo svesti o pravima, zloupotrebljavajući divan i otvoren narod koji se raduje razgovoru, puno zna i želi da deli.
Druga alternativa je dobijanje profesionalne dozvole za slikanje portreta ili fotografisanje tako da se ne može otkriti identitet, ili neka vrsta razumne novčane nadoknade ljudima. Naravno, sve može i bez toga, ali samo zato što ljudi Zanzibara najčešće ne poznaju svoja prava, GDPR i posebno pravo na privatnost i nikada vas neće tužiti. Od vas zavisi.
Zalazak sunca | svetkovina koja se slavi svaki dan
Ok – niko mi nije rekao da svakodnevni događaj kao što je zalazak sunca može biti razlog za slavlje. U Zanzibaru sam to naučila i prihvatila. Sunce je život ali sunce donosi i užasno vrele temperature tokom dana. Napolju je samo onaj ko mora. Kada sunce zađe – a to je u zimskim mesecima (naše leto) oko 6:30 – nastaje fešta.
Mladi muškarci skaču u vodu sa molova ili plaže i to je atrakcija za turiste. Tu je čitav niz životnih praksi koje se odvijaju – pijaca hrane oživi, svi odlaze u kupovinu, jede se, peva ili slavi.
Ribari donose svežu ribu. Plažni barovi ovo vreme koriste za žurke, okupljanja i priredbe uz vatru. Sav svet, poput čudesnih noćnih stvorenja dobija novi talas energije. Jedino o čemu treba voditi računa su komarci koji se isto tako bude čim sunce kreće da zalazi. Zato sredstvo za komarce – i pravo u selo, grad, pijacu, ulicu, plažu!
Ostrvo začina | upoznajmo ukuse Zanzibara
Zanzibar u prevodu znači ostrvo začina. Možemo ali i ne moramo raspravljati kako je ovo mirno ostrvo zaštićeno od jakih morskih struja bilo idealna luka za trgovinu – pre svega robovima ali onda i svim blagima Afrike. Među njima su i začini. Ako postoji šansa da u okviru boravka na ostrvu posetite farme začina, učinite to. Ne samo da ćete po prvi put videti biljke od kojih nastaju praškaste mešavine koje svakodnevno koristimo – već je moguće upoznati se i okusiti uobičajene i nove ukuse – tamo gde oni nastaju.
Voće i povrće | raj, raj, raj
Jednostavno neprepričljivo. Pod obavezno je probati kokos, soursop (graviola, guanabana), mango i passion fruit (maracuja, chinola). Super je kupovati na pijaci i kao kod nas pitati domaćina da bira voće za vas da se ne biste cimali time koje je zeleno koje prezrelo. Preporučuje se radi bezbednosti, jesti prvo svo voće koje ima priodan omotač (kao banana) ali za 3minuta na pijaci nećete moći da odolite bilo čemu.
Od povrća bamija – i oni je zovu isto. Mislim da je vredno posvetiti ceo serijal tekstova u Journalu voću i povrću tropskih krajeva kao i receptima koji od njih nastaju.
Zanzibarski street food
Kada sunce zađe mnogo je lakše prepustiti se čarima ukusa. Zanzibarski street food je toliko širok pojam da je neprepričljivo. Imate sve od zanzibarske pice (nepreporuka) preko nadaleko poznatih palačinki sa varijetetima preliva do sve hrane sveta. Pečeno pile ili burger. Poke bowl ili ražnjići od ribe ili mesa. Iako bismo na prvu pomislili da se u Zanzibaru jede puno ribe – upravo je pile i pirinač osnova kuhinje. Tu su i sve druge vrste mesa sem svinjetine.
Burgeri su popularni kao svuda u svetu. Primetno je da nema pekara iako zanzibarska kuhinja koristi fenomenalne vrste brašna od najrazličitijeg voća i ima sve od krofni, preko uštipaka, listića, palačinki i hleba.
Imamo li preporuku?
Ako biste pitali za preporuku restorana ulične hrane – to je Zenji u Stone Townu, odnosno Zanzibaru, glavnom gradu ostvrva Zanzibar. I egzotika i sasvim obična hrana, fenomenalni sokovi, nema potrebe da istražujete puno i rizikujete kada Zenji pruža sve od Zanzibarske ponude.
Kafana na magistrali | big YES
Kafanu krajputašicu možete prepoznati po dve glavne odlike – ima otvoreni roštilj napolju obrću se pilići i unutra ima mesta za sedenje u klimatizovanom prostoru. Uvek gužva i čeka se u redu – važno je da unapred odlučite da uračunate i najavite. Stolovi se ne čekaju ali kada ide veća ekipa važno se najaviti. Kako govorimo o selima kraj puta – to za vas znači da najavi lokalni vodič jer je mala verovatnoća da neko u seoskoj mehani zna engleski.
Naravno da ima takozvani à la carte (jela po porudžbini) ali u većini tih mesta je posluženje buffet ili „švedski sto“ na srpskom. To je jedinstvena prilika da se probaju lokalna kuvana jela, odlično spremljena jer je promet ogroman.. Zaposleni rade samo za šankom i vlada samoposluživanje i ali nije neopisiv haos jer su ljudi pristojni i normalni (sem kadkad turista) a hrana i voda se poštuju.
Hrana ne izgleda spektakularno – ali to neka vas ne zavara, neka od naših omiljenih jela su braon i ružna a opet ih volimo. Sveže salate treba izbegavati jer su retki restorani koji vodom za piće koja je skupa detaljno peru i dezinfikuju povrće koje je prilog.
Open food market | big NO
Izgleda bogovski! Baš onako lokalno kako ljudi vole da zamišljaju. Ražnjići, čuvene slatke palačinke, krompiri i krtole svih vrsta (guglujte: Tapioka) kečapom i majonezom/ljutim ajolijem… Slatkiši i slaniši. Ali ne. Big NO.
Napolju je stalno ogroman broj stepeni. Muve lete svuda i ljudi mašu lišćem banane da ih oteraju ali ne mogu da postignu. Prašina se diže, svi viču. Svuda je neopisiv haos. U sumrak kad je najluđe – još su i komarci u rojevima.
Jednostavno ne želite da jedete hranu koju ne znate šta je na ulici ili u parku. Ništa nije predviđeno baš za turiste i veoma je glupo razjašnjavati se pola sata šta je šta a sve isto ili vrlo slično izgleda. Ili možda želite?
6 Degrees South | gastronomski neotkriveni raj
Pored street food restorana koji su pravo rešenje za glad, tu su i gastronomski eksperimenti. Upravo jedan od takvih restorana je 6 Degrees South koji pruža mogućnost staloženog uživanja u zalasku sunca uz simfoniju ukusa. Kada govorimo o Zanzibaru, zaboravićemo Michelin ocene jer se restorani najvišeg ranga nalaze u luksuznim hotelima koji su najčešće franšize. Isti kao svuda u svetu.
Journal je tu da napravi kompromis i predstavi istinsko uživanje ali nikako na štetu kvaliteta. Može se reći da 6 Degrees South može zadovoljiti sve ukuse. Jedno od retkih mesta gde je moguće plaćati karticom – ali plaćanje smartphonom nije moguće. Naravno, ne razgovaramo o cenama, ali ono što možemo reći je da je u odnosu na Evropu i Ameriku – stvarni gastronomski raj.
Sve terase ikad | Zanzibarski raj
Restoran 6 Degrees South gleda direktno na more i ima dva dela – donju i gornju terasu kao i unutrašnji deo. Ali svaka terasa svakog restorana, kafića, hotela i zalogajnice je mesto gde želite da se nađete. Bar jednom.
Uvek postoji dnevna ponuda jela ali mi vas ohrabrujemo da istražite. Svakako izbor vina treba da bude lokalni – a kad kažemo lokalni mislimo Južna Afrika, to je najbliže odličnom vinu. Znamo da su najbolji penušavci iz Šampanje, ali to znanje ostavljamo kod kuće.
Alkohol nije dobrodošao u većini mesta na Zanzibaru, jer je u islamskim zemljama striktna politika, ali restorani namenjeni turistima čine izuzetke. Tako je i sa plažnim barovima. Ako tražite mesto za detox – to je definitivno Zanzibar jer su bezalkoholne alternative apsolutni raj.
Noćni trenuci su rezervisani za koktele i muziku uživo, najčešće su to didžejevi. Ako ste klabing osoba kao ja, ne očekujte puno to su komercijalni haus i afro ritmovi ali ok je videti kako se ljudi druže.
Catch of the Day | probudite gastro nomadstvo
Za one koji imaju neosetljiv želudac i stekli su otpornost životom u Africi i drugim kontinentima, možda je to kulinarski raj. U tom slučaju – široko vam polje birajte – što je više termički obrađena, hrana je bezbednija. Otvorena kuhinja je gastronomsko iskustvo vredno prepričavanja i avanturizma Anthony Bourdaina.
Ulov dana je magična reč Zanzibara. Pored toga što imaju ogroman izbor ribe i morskih plodova i sve je sveže – stiže u zalazak sunca (kao i sve). Naša preporuka je skoro sve. Nećete pogrešiti jedući tuna stejk svaki dan, uživajući u odrescima king fish ili crvenog i belog snappera, hobotnice, svih vrsta rakova i školjki. Definitivno najveći plus su calamari na vatri, grilovani jastog ili ako se baš otkačite Lobster Thermidor i od ribe barakuda.
Životinje | samo kratak osvrt
Svakako životinje u Africi zalužuju poseban tekst ali ovde ćemo dati samo mali osvrt i lepotu raznovrsnosti životinjskog sveta. O kome moramo brinuti i osvestiti kako i mi kao turisti možemo biti bolji prema životinjama, ne uništavati prirodna staništa, ne uznemiravati ih i diviti im se iz daljine ili uz pomoć teleobjektiva. U narednim tekstovima više o putu otkrivanja – ovo je samo mali deo zoološkog bogatstva Zanzibara.
Šta poneti kući | Yes & No
Sa svih strana suveniri će biti dostupni. Sve od gore nabrojanog su osobenosti Zanzibara ali najčešće kući nosimo samo utiske. Možda vam niko nije rekao ali zabranjeno je iznošenje školjki tako da se radije odlučite za jeftine suvenire koji glume abonos ili skup nameštaj koji vredi suvog zlata.
Cenjkanje je deo običaja ali ne zaboravite da dolazite iz Evrope i da je gomila suvenira od 2000 ili 4000 dinara prilično jeftina cena za uspomene koje se ne mogu prepričati. Zanzibar osim začina ima i fascinantne tkanine a to mi niko ranije nije rekao. Ipak, najvažnije je poneti iskustvo, radost života, i naravno magnet roditeljima.
Foto: instagram, The Rock, 6 Degrees South, Zenji, Profimedia, Unsplash, Pexels, privatna arhiva