Journal Insider: U vozu koji vodi do – najlepših predela Švajcarske
Journal Insider: U vozu koji vodi do – najlepših predela Švajcarske

Journal Insider: U vozu koji vodi do –
najlepših predela Švajcarske

Taman kada smo se ponadali da je proleće iza ugla, vremenska prognoza nas je preko noći iznenadila – niskim temperaturama i snežnim padavinama. Dobro, to se od februara i očekuje. Iako smo naklonjeniji temperatura u plusu, rado smo prihvatili poziv da sednemo u voz koji vodi do – najlepših predela Švajcarske.

Na ovo putovanje, idemo sa Petrom Mitrovićem, talentovanim fotografom čiji nas instagram profil @petarmitrovic inspiriše da unapred isplaniramo slobodne dane. Udobno se smestite i hvatajte beleške – imamo stvarno top tri predloga koja možete staviti na bucket list-u.

#1 MOB Belle Époque

Naša startna pozicija na ovom putu će biti Montre železnička stanica odakle ćemo se ukrcati na čuveni MOB Bele Époque voz iz 1930-te. Reč je o svojevrsnoj time mašini koja će nas na romantičan način vodi kroz prelepe snežne pejzaže, sve do prve sledeće destinacije – Cvajzimen. Ne brinite – niste jedini koji ste pomislili da ste se na trenutak našli u nekoj od scena iz kultnog filma “Orient Express”.

MOB Belle Époque voz, na liniji Montre-Cvajzimen, nudi ultimativno iskustvo, jedinstveno putovanje u retro ambijentu. Prilikom kupovine karata, dostupna je standardna i prva klasa. Jedina razlika između ove dve klase je konfiguracija sedišta. Svakako, koju god da izaberete, nećete pogrešiti – sve vode, pa skoro, u raj.

U ovoj dvočasovnoj vožnji, pored bajkovitih predela koji će se smenjivati svakog trenutka uz nezaboravne scene snežnih Alpa koji doslovno ostavljaju bez reči, možete se prepustiti i udobnom i ušuškanom enterijeru. Vagoni inspirisani stilom 30-ih godina prošlog veka, do najsitnijih i najsavršenijih detalja dočaravaju tu epohu. Vremeplov ipak postoji!

#2 Preda Albula Line

Železnička linija koja kreće od Albula do Bernina, duga 130 kilometara, smatra se jednom od najspektakularnijih železničkih ruta na svetu. Ova jednosmerna pruga, saobraća preko pet grandioznih mostova tipičnih za Švajcarsku i prelazi preko čak 39 tunela, a na samoj stanici Preda vas očekuje nešto zaista posebno.

Ali, first things first, Preda je malo selo u istočnom delu Švajcarske, a ime je dobilo od latinskog pratum = livada upravo zbog nestvarnog pejzaža koji ga okružuje. Tu na samoj stanici jedna je od najpopularnijih aktivnosti u Švajcarskoj, a reč je o sankanju ispod Albula pruge. Ova prava zimska čarolija, nesumnjivo budi dete u vama.

Najpre, da iznajmimo sanke. Tu na stanici, u maloj kućici, mogu se iznajmiti sanke na ceo dan ili pak samo za jedan spust. Nakon što su sanke spremne, zabava može da počne! Spremite se za osam kilometara lude i brze zabave, ali ne zaboravite da pogledate oko sebe jer možda baš u tom trenutku uhvatite idealan kadar sa crvenim vozom kako prolazi ispod kamenog mosta. Za jedan spust trebaće oko 10 minuta, a krajnja stanica je zapravo sledeće selo pod imenom Bergun.

Ovo malo mesto sa svega 480 stanovnika je idealno za kratki predah i šetnju do železničke stanice koja vas vodi kroz samo selo, odakle možete sačekati voz i vratiti se do Prede i ponovo se spustiti ili pak vratiti sanke i krenuti put St.Morica – koji je udaljen svega 45 minuta.

#3 Od Grindelvalda do Jungfrau vrha

Žičare, snežni planinski vrhovi, drvene kuće, idilična prostranstva, odlične skijaške i hajking staze, sve to opisuje malo švajcarsko alpsko selo Grindelvald, koje je okruženo planinskim vrhovima Eiger (3.970 m), Monk (4.099 m) i Jungfrau (4.158 m). Tu započinje još jedna avantura, žičarom krećemo do vrha Jungfrau.

Dok nas neustrašiva lepota snežnih, ali osunčanih Alpa ostavlja bez daha, polako se približavamo prvoj stanici gde se iskrcavamo i krećemo put ledenih hodnika do samog vrha. Izbijamo na ledenih minus 20 stepeni Celzijusa i 4.158  metara nadmorske visine čime smo zakoračili na vrh Jungfrau i osećaj je neponovljiv!

Nakon povratka u selo Grindelvald, sačekala nas je prava zimska idila. Savršeno ružičasto nebo, kolibe prekrivene snegom i dim iz dimnjaka. I ako nas pitate, ovo je upravo ono što smo zamišljali kada smo se uputili na ovu zimsku destinaciju. Razglednica koja živi pred vašim očima.

Foto: Petar Mitrović @petarmitrovic

Učitati još
Zatvori