Ovo tirkizno jezero na severu Italije koje ostavlja bez daha moglo bi se naći i na vašoj travel listi
Ovo tirkizno jezero na severu Italije koje ostavlja bez daha moglo bi se naći i na vašoj travel listi

Ovo tirkizno jezero na severu Italije koje ostavlja bez daha moglo bi se naći i na vašoj travel listi

Jezero Sorapis smestilo se na severu Italije, u Dolomitima (u planinskom lancu Sorapiss), i jedno je od najposebnijih jezera sveta. Karakteriše ga neverovatno tirkizna boja vode, a osim toga, okruženo je planinskim vrhovima, a vrlo često i oblacima. Lepota prirode ovde deluje čak i pomalo nerealno. Do jezera se može doći samo pešice ili helikopterom, a ako se odlučite pešačiti, čeka vas pravi hiking! Naime, jezero se nalazi na nadmorskoj visini od 1925 metara iznad visine mora. Najveći grad blizu jezera je Cortina d’Ampezzo, popularan planinarski i skijaški resort udaljen 12 kilometara.

Odakle takva tirkizna boja?

Navikli smo na plava, zelena, a vrlo često i mutna jezera puna mulja, ali ovakvo jezero još nismo videli. Odmah smo se zapitali, odakle jezeru takva boja? Jezero Sorapis svoju tirkiznu boju može zahvaliti ledenoj prašini s obližnjih planina i ledenjaka koji ga okružuju. Dno jezera obloženo je krečnjakom koji mu daje boju i „mlečni“ izgled. Nijanse tirkizno plave boje menjaju se zavisno o vremenskim uslovima.

Zahvaljujući svojoj posebnoj boji, ali i sve češćim objavama na društvenim mrežama, posebno na Instagramu, jezero je steklo veliku popularnost i posećenost u poslednjih nekoliko godina.

Hiking do jezera okruženog planinskim vrhovima

Pešačka staza do Lago di Sorapis ubraja se među popularnije planinarske izlete u Dolomitima. Do jezera Sorapis će vam trebati 2-2,5 sata pešačenja, odnosno penjanja, a svaka minuta isplati se čim stignete i ugledate jezero. Prvi deo hikinga je jednostavan i nije mnogo naporan, pratite šumski put uz blage uspone. Kako se penjete, put postaje zahtevniji i strmiji. Oni koji su posetili jezero Sorapis svedoče o impresivnim prizorima i za vreme penjanja i spuštanja, koji neke čak očaraju i više od samog jezera.

Važno je napomenuti kako jezero nije moguće posetiti zimi, pa se na ovaj poduhvat treba uputiti toplijih prolećnih, letnjih ili ranih jesenjih meseci. Najvažnije je biti ispravno odeven i obuven, dok su dobre cipele za planinarenje obavezne. Kupanje u jezeru nije dozvoljeno, kao ni vožnja brodovima i čamcima.

Foto: Unsplash, Pexels

Tekst preuzet sa Journal.hr

Učitati još
Zatvori