Jelenov greben u Sloveniji za idealan jesenji izlet
Jelenov greben u Sloveniji za idealan jesenji izlet

Jelenov greben u Sloveniji za
idealan jesenji izlet

Budući da je jesen zaista jedno čarobno razdoblje ispunjeno predivnim bojama, ukusima i mirisima, najbolja opcija jeste boravak u prirodi. Stoga u jesenjim danima tražimo nešto drugačije sadržaje kojima ćemo naše putovanje učiniti nezaboravnim.

Bajkovito mesto

U pokušaju bega iz svakodnevnih gužvi i užurbanog tempa, pronašli smo savršenu jesenju idilu u koju želimo pobeći. Ako ste spremni za jedan bajkovit vikend izlet, predlažemo da posetite čarobnu slovensku oazu – Jelenov greben. Smešten u podnožju prekrasne Olimske gore, Jelenov greben najpoznatiji je kao dom pitomih jelena. Na imanju od osam hektara dočekaće vas krdo koje danas broji oko 100 jelena, košuta i moćnih muflona koji su postali glavna atrakcija ovog mesta.

Iako je poseta ovom seoskom imanju uvek posebno iskustvo, uraditi to na jesen je zaista čarobno. Okupano bojama jeseni, prizori s ovog imanja su nestvarno lepi, a životinje se, kao i mi, vesele druženju.

Turističko seosko imanje

Naime, jeleni borave na ovom području od davne 1989. godine. Prvobitni razlog zbog kojeg su dovedeni jest ispaša, ali vrlo brzo su postali prava turistička atrakcija. Tako je nastalo turističko seosko imanje Jelenov greben. Ovo je porodično poduzeće koje vodi porodica Ježovnik s osobljem, a koje se trudi da se svaki posetilac oseća dobrodošlim i kao kod kuće. Imanje nudi jedinstvenu priliku za druženje s predivnim životinjama. U isto vreme plašljivi i svojeglavi jeleni posetiteljima jedu iz ruke, dozvoljavaju im da ih maze i s njima se fotografiraju.

Individualno razgledavanje jelena moguće je svakim danom za vreme rada Jelenovog grebena. Na vođenoj turi po imanju od vlasnika čućete sve o ovim prekrasnim životinjama, moći ćete da hranite i budete u direktnom kontaktu s njima.

Hranjenje jelena

U prodavnici možete kupiti i hrane za jelene s kojom se možete približiti životinjama, a one će vam jesti iz ruke. Nakon obilaska možete se odmoriti na ranču i uživati u prirodi koja vas okružuje, a vlasnici će vas počastiti domaćim proizvodima i delikatesima.

Najbolji ruralni wellness

A kada vas sveži planinski vazduh umori, možete se odmoriti i opustiti u jednoj od soba u ponudi. Budući da su gosti uvek rado dolazili u Olimje i želeli da ostanu koji dan duže, 1996. godine izgrađene su dve kuće u kojima su smeštena dva pansiona: „Pansion Rebeka“ i „Pansion Karolina“, koji su dobili imena po prve dve ćerke vlasnika Jelenova grebena, Boruta Ježovnika. Osim toga,  uživati možete i u wellnessu koji je otvoren 2013. godine, a nosi naziv po najmlađoj ćerki Lari. Wellness Lara četverostruki je dobitnik nagrade „Najbolji ruralni wellness“, stoga bi bila šteta da se tamo ne opustite.

Bogata domaća gastronomska ponuda

U prizemlju se nalazi rustična čajdžinica s terasom gde uz kamin i pucketanje vatre možete popiti domaći čaj, domaće sokove ili žestoka pića. U ponudi su i domaće poslastice s Jelenova Grebena i domaće pivo. U sklopu čajdžinice nalazi se i mali dućan s domaćim proizvodima, stoga smo uvereni da kući nećete otići praznih ruku.

Obilazak proizvodno-turističkog centra

Turistički centar je najnovija atrakcija. Svi navedeni proizvodi i više od toga proizvode se ovde, a ceo proces proizvodnje možete videti i sami. Nakon obilaska sledi degustacija domaćih proizvoda koja je uključena u cenu ulaznice. Više informacija o samom mestu potražite na zvaničnoj stranici.

Nezaboravno iskustvo

Ima li boljeg načina za provesti odmor u prirodi od druženja s ovim predivnim životinjicama? Jelenov greben oduševiće vas svojom lepotom, sadržajima i nezaboravnim iskustvom.

Učitati još
Zatvori