Istražite tajanstvene pećine Hrvatske
Istražite tajanstvene pećine Hrvatske

Istražite tajanstvene pećine Hrvatske

Svesni smo činjenice da Hrvatska ima prelepu i raznoliku prirodu. Iako ju obično povezujemo s čistim morem i jezerima, i hrvatsko podzemlje skriva niz fascinantnih lokacija. Ovoga leta odlučili smo posetiti tajanstvene pećine koje svojom lepotom intrigiraju i ostavljaju bez daha.

5 najlepših pećina

Nekad su inspiracija za priče iz grčke mitologije, a nekad su prava lokacija za idealnu Instagram fotografiju. Sve u svemu, moramo se složiti da pećine nude poseban doživljaj. Neke od njih menjaju boju, druge su sklonište životinjama, a u nekima se boravilo i po 7 godina. U nastavku pogledajte našu listu 5 najlepših tajanstvenih morskih pećina.

Špilje u Hrvatskoj

Cerovačke pećine

Reč je o najvećem pećinskom kompleksu u Hrvatskoj. Ova atrakcija nalazi se u parku prirode Velebit, u blizini grada Gračaca. Sastoji se od tri pećine: Gornje, Srednje i Donje , ukupne dužine oko 7 km. Ove su pećine i jedno od najvećih nalazišta špećinskog medveda u Hrvatskoj. Tako se ovde mogu i danas videti tragovi medveda na stenama nastali njihovim kretanjem. Jedna od posebnosti su svakako stalagmiti, stalaktiti i stalagnati koji se pojavljuju u raznim oblicima koje možemo zamisliti.

Špilje
Cerovačke špilje

Odisejeva pećina

Na otoku Mljetu sakrila se ova tajanstvena pećine mitske ljepote. Prema grčkoj legendi, Odisej je doživio brodolom pored Mljeta nakon kojeg je doplivao do ove pećine. Tamo je upoznao prekrasnu nimfu Calypso s kojom je proveo sedam godina na otoku. Hiljasu godina kasnije pećina u kojoj su se zaljubili još uvek nosi njegovo ime.

Modra pećina

Poznata kao najlepša morska pećina u Hrvatskoj, Modra pećina na otoku Biševo zaista je jedinstveno prirodno čudo. Sunčeva svetlost ulazi kroz podvodni otvor pećine i odbija se od belog dna zbog čega kristalno čista morska voda poprima prekrasnu safirno plavu boju.

Pećina Betina, Dubrovnik

Smeštena između ville Šeherezade i plaže Gjivović, vrlo tajanstvena pećina Betina dobila je ime po dubrovačkom znanstveniku Marinu Getaldiću, čiji je nadimak bio Bete koji je, između ostalog, istraživao i ovu pećinu. O prirodnoj lepoti ove pećine svjedoči i činjenica da se nalazi na plaži koja je uvrštena na Vogueovu listu najljepših hrvatskih plaža.

Dubrovnik

Pećina Vrelo

U Fužinama se sakrila jedna zaista posebna pećina koja se od ostalih u Hrvatskoj razlikuje po velikom broju pećinskih ukrasa te izvoru vode i prirodnom jezeru koje je u njoj smešteno.

Imajte na umu da je u pećinama znatno hladnije, pa se dobro opremite kako vam uživanje u lepotama podzemlja ne bi upropastila hladnoća.

Foto: Unsplash, Instagram, Cerovačke špilje, Explore Croatia

Učitati još
Zatvori