Hrvatski Grand Canyon: Upoznajte kanjon reke Bijele
Hrvatski Grand Canyon: Upoznajte kanjon reke Bijele

Hrvatski Grand Canyon: Upoznajte
kanjon reke Bijele

Da li ste do sada čuli za pojam hrvatski Grand Canyon? Ovako opisuju kanjon reke Bijele, koja protiče nedaleko od mesta Gornji Karin smeštenog u Zadarskoj županiji.

Reka Bijela je hidrogeološki fenomen. Izvire unutar pećine na oko 180 m nadmorske visine, teče kanjonom u dužini od oko 3.000 metara i otiče u Karinsko more.

Duž čitavog svog kratkog toka prepuna je brzaka i slapova koji se stapaju u jednu neprekinutu vijugavu belu liniju. Upravo iz tog prizora je proizašao njen današnji naziv. S druge strane, crvena boja stena pojedine putnike inspirisala je da ga usporede s Velikim kanjonom.

Bijela je sezonska reka, koja zbog atmosferskih prilika presuši od maja do septembra. Ako vas put tamo odvede u tom periodu, otkrićete bele naslage koje se tamo talože već vekovima. Povećanje padavina u jesenjim i zimskim mesecima, uz otapanje snega u rano proleće, pridonosi akumuliranju podzemnih voda koje kroz pećinu ponovo nadiru i pronalaze svoj put do Karinskog mora.

Iznad samog izvora reke Bijele nalazi se vrh Pržun (351 nmv) s kojeg se pružaju predivni vidici na kanjon reke i okolinu. Na osvajanje ovog „vrha“ mogli bi da se odluče i oni koji nisu vični planinarenju, a za ceo pohod će vam biti dosta i pola sata laganoga hoda.

Staza kojom koračate vodi vas kroz scenografije koje ostavljaju bez daha. Takođe, kanjon reke Bijele idealna je lokacija za sve ljubitelje slobodnog penjanja.

Kanjon reke Bijele nije toliko poznata turistička destinacija pa bi i put do njega mogao biti prava mala avantura. Naime, i navigacija se ponekad uspešno „izgubi“ pa se za pomoć i konsultaciju možete obratiti starim, dobrim mapama.

Foto: Instagram (@bore_chupacabra, @take.you.to)

Tekst preuzet sa Journal.hr

Učitati još
Zatvori