Makarska – dragulj Jadrana koji je idealan za letovanje
Makarska – dragulj Jadrana koji je idealan za letovanje

Makarska – dragulj Jadrana koji
je idealan za letovanje

Među turističkim lokacijama u neposredoj blizini koje su idealne za letovanje, ove sezone izdvojila se i Makarska, dragulj Jadrana. Smešten između planine Biokovo i kristalno čistog Jadranskog mora, ovaj šarmantni gradić očarava posetioce svojim prirodnim lepotama i bogatom kulturnom baštinom. Makarska je poznata po svojoj rivijeri sa predivnim plažama, kao i po živopisnom starom gradu koji odiše autentičnim mediteranskim duhom. Iako je često u senci poznatijih turističkih destinacija, Makarska je pravo mesto za one koji traže autentičan doživljaj Dalmacije.

Hrvatska: Makarska kao zaboravljeni dragulj Jadrana


Prilikom posete Makarskoj, obavezno istražite šarmantni centar starog grada, gde vas čekaju uske ulice od kaldrme i istorijske znamenitosti. Makarske plaže su pravi raj za ljubitelje sunca i mora. Ne propustite posetu plaži Punta Rata, jednoj od najlepših u Evropi, ili uživajte u miru na skrivenoj plaži Nugal, okruženoj stenama. Za gurmanski doživljaj, svratite u restoran Konoba Kalalarga, koji služi autentična dalmatinska jela. Restoran Hrpina poznat je po vrhunskim morskim specijalitetima. Večernji izlazak učinite posebnim posetom Deep beach baru, smeštenom u prirodnoj pećini uz obalu, gde možete uživati u osvežavajućim koktelima uz opuštajuće zvuke mora. Makarska je destinacija koja obećava nezaboravne trenutke za sva čula.

Kada su u pitanju znamenitosti Makarske, izdvojili bismo svetionik u otoku Sveti Petar na samom ulazu u luku Makarske. Datira još iz antičkog doba, a u prošlosti je imao značajnu ulogu prilikom plovidbe u tom delu Jadrana. Danas, svetionik je zaostavština koju turisti rado posećuju posebno u večernjim satima, kada najviše dolazi do izražaja.

Manifestacije u Makarskoj koje treba posetiti


Maestrale je nova manifestacija skrivene Makarske koji oživljava bogatu istoriju grada kroz tradiciju, kulturu, umetnost i turizam. Program traje od jula do septembra i sastoji se od tri dela: Detour, Cooltour i Arte. Maestrale detour pruža turistima novi doživljaj Makarske kroz vođene ture starim gradom uz nastupe lokalnih bendova i folklornih sastava. Maestrale cooltour nudi muzičke i umetničke performanse na skrivenim lokacijama u starom gradu. Maestrale arte prikazuje izložbe mladih umetnika iz Hrvatske koje se menjaju svakog meseca. Ovaj tromesečni projekat je deo programa Lito u gradu i ima za cilj da ponudi poseban doživljaj Makarske kroz kulturno nasleđe i mediteranski šarm. U julu, pored bisokopa na otvorenom, posetioce očekuju nastupi folklora, poznatih pevača kao i gostovanja  popularnih predstava.

Učitati još
Zatvori