Hrvatska ima najlepše gradove na moru u Evropi, po izboru uglednog putničkog časopisa
Hrvatska ima najlepše gradove na moru u Evropi, po izboru uglednog putničkog časopisa

Hrvatska ima najlepše gradove na moru u Evropi, po izboru uglednog putničkog časopisa

Ugledni putnički časopis Condé Nast Traveller sastavio je popis najlepših gradova na moru u Evropi, a prvo mesto zauzela je naša Istra, odnosno grad Rovinj. Iza Hrvatske na listi su se našle još i Italija, Portugal, Francuska, Španija, Grčka i druge zemlje. Od malih primorskih gradova, pa sve do ostrvaca i skrivenih uvala, urednici su sastavili popis najlepših morskih gradova s najlepšim plažama na kojima su ikada bili, i apostrofirali pojedinosti koje su ih na određenoj lokaciji očarale.

1. Istra, Hrvatska

Jedan od autora časopisa Condé Nast Traveller Rick Jordan fasciniran je hrvatskom obalom i brojnim hrvatskim gradovima na moru. Od popularnog Dubrovnika, preko Visa i Hvara, u Hrvatsku se redovno vraća još od 1980-ih, kada ju je prvi put posetio. Ipak, kao najlepši grad na moru, ne samo u Hrvatskoj već u celoj Evropi, odabrao je Rovinj.

Primorski grad koji je, kako kaže, „gotovo ostrvo”, fascinira ga svojom obalom, srednjovekovnim zidinama i starim gradskim jezgrom, borovim šumama, malim uvalama, morskim plodovima i malvazijom. Očarava ga svaka vožnja biciklom do luke, kao i mali restorani smešteni na stenama uz more. Autor predlaže dve opcije smeštaja, Grand Park Hotel Rovinj, s najlepšim zalaskom sunca na Jadranu, i hotel Melegran s atmosferskim kućama u starom gradu.

2. Plage de Saleccia, Korzika

Druga na listi, odmah iza Hrvatske, našla se peščana plaža s tirkiznim morem, smeštena na samom severu francuskog ostrva Korzike.

3. Favignana, Egadi Islands, Italija

Arhipelag na samom zapadu Sicilije, Egadi, čini pet ostrva, a Favignana je najveće. Autore je očarala beskrajnim, porcelanskim morem, botaničkom baštom u starom kamenolomu, uskim uličicama, jednostavnim životom i izvrsnom gastronomijom.

Na listi su još redom i Vadensko more u Danskoj, Porquerolles i Antibes u Francuskoj, Fuerteventura na Kanarima, portugalska Comporta, napuljski Posillipo, kao i mesta na Kritu, u Galiciji i Norveškoj.

Ceo članak možete pronaći ovde.

Foto: Pexels, Unsplash

Učitati još
Zatvori