Hotel Biosphere: Ovo je najveća kućica na drvetu koja je istovremeno dom za više od trista ptica
Hotel Biosphere: Ovo je najveća kućica na drvetu koja je istovremeno dom za više od trista ptica

Hotel Biosphere: Ovo je najveća kućica na drvetu koja je istovremeno dom za više od trista ptica

Da li ste čuli za hotel koji izgleda kao velika kućica na drvetu? Vodimo vas u hotel obešen među drvećem severne Švedske i umotan u jato kućica za patice. Biosphere treehotel otvoren je za goste – kako ljude, tako i ptice. Sa svojom fasadom drvenih ptičijih gnezda, bekstvo ljubitelja prirode osmišljeno je u bliskoj saradnji sa švedskim ornitologom Ulf Öhmanom. Ova instalacija ima za cilj da unapredi okolnu biosferu. Uvođenje ovih sićušnih stanova nije samo u korist posmatrača ptica — šumarstvo je dovelo do smanjenja prirodnih rupa pronađenih u drveću, bezbednom skrovištu za ptičja gnezda.

Biosphere hotel osmišljen je tako da bi izdržao snažne klimatske kontraste svog šumovitog mesta švedske Laponije. Arhitekte su shvtile da su godišnja doba zahtevala veoma otporne arhitektonske tipove koji obično uključuju lokalno izvorno drvo i kamen. Unutrašnjost je definisana jednostavnim i pragmatičnim enterijerom. Apartmanu se pristupa putem mosta koji se kosi od zemlje do vrha drveća. Enterijer je definisan svojim bogatim, tamnim bojama i paletom organskog materijala koja inspiraciju uzima iz okolnih predela. Ova tonirana atmosfera ima za cilj da podstakne pogled spolja kako bi se posetioci manje fokusirali na apartman, a više na prirodne lepote šume.

 

 

Čak i sa ovim minimalističkim pristupom, ‘checker solid-open’ struktura prirodno generiše niz različitih iskustava unutar malog prostora. Gostima je na krovnoj terasi među krošnjama drveća na koje se pruža pogled na šumu od 360 stepeni. Budući da su ptičja gnezda raznih veličina i oblika — informisana od strane tipa ptice i njene frekvencije u toj oblasti — svetlosni filteri kroz jedinstvenu fasadu i pogled se održavaju od šume iza nje.

 

Učitati još
Zatvori