Skriveni dragulj Firence: Književni kafić u starom manastiru koji treba da posetite
Skriveni dragulj Firence: Književni kafić u starom manastiru koji treba da posetite

Skriveni dragulj Firence: Književni kafić u starom manastiru koji treba da posetite

U srcu firentinskog kvarta Oltrarno, u bivšem manastiru Santa Teresa, nalazi se Il Conventino Caffè Letterario – istorijski dragulj koji spaja književnost, savremenu umetnost, zanatstvo i – užitak ispijanja dobre italijanske kafe. Projekat je pokrenut 2019. godine pod okriljem L’Associazione Città Sostenibile, neprofitne organizacije koja neguje kulturne vrednosti. Il Conventino Caffè Letterario nije samo običan kafić. Njegova jedinstvena atmosfera kombinuje šarm starinskog književnog kafića sa modernim i živopisnim ambijentom. Ovaj prostor je postao centralno mesto okupljanja lokalaca, gde se redovno održavaju kulturni događaji, izložbe, radionice i literarni klubovi.

Kako od manastira nastane kafić

Kompleks Vecchio Conventino, smešten u Via Giano della Bella, ima bogatu istoriju. Nekadašnji manastir Santa Teresa, sada je pretvoren u mesto koje slavi umetnost i zanatstvo. Projekat je zamišljen sa ciljem očuvanja i promocije ovog istorijskog kompleksa, pružajući priliku lokalnoj zajednici da uživa u kulturnim aktivnostima u prelepom okruženju klaustra. Kulturna ponuda Il Conventino Caffè Letterario je raznovrsna i prilagođena svim uzrastima i interesovanjima. Poseban naglasak stavljen je na zanatstvo, koje je duboko ukorenjeno u identitetu kvarta Oltrarno. Ovde se održavaju različiti događaji, od literarnih prezentacija i pozorišnih predstava do muzičkih večeri i izložbi lokalnih umetnika.

Jedna od posebnih atrakcija je Laboratoria 13 – Spazio d’Arte, prostor posvećen kreativnosti i umetničkom izražavanju. Ovde se redovno organizuju izložbe, radionice i interaktivne sesije koje podstiču posetioce da se uključe u stvaranje umetnosti.

Bogat kalendar događaja koji uključuje sve od međunarodnih dana joge do tematskih filmskih projekcija. Tokom letnjih meseci, Il Conventino postaje epicentar kulturnih aktivnosti u Firenci, sa programima koji privlače i lokalno stanovništvo i turiste.

…a onda i nešto više od kafića

Il Conventino Caffè Letterario igra značajnu ulogu u jačanju društvenih veza unutar zajednice. Mesto je zamišljeno kao inkluzivni prostor gde se promovišu društvene interakcije i zajedništvo. Redovni događaji kao što su jazz večeri, literarni klubovi i upcycling radionice podstiču ljude da se okupljaju, razmenjuju ideje i uče jedni od drugih.

U užurbanoj dinamici grada kakav je Firenca, Il Conventino Caffè Letterario pruža mirnu oazu gde posetioci mogu da se opuste uz knjigu, uživaju u umetnosti ili jednostavno provedu vreme sa prijateljima u prijatnom okruženju. Zelena površina unutar klaustra dodatno doprinosi osećaju mira i povezanosti sa prirodom.

Učitati još
Zatvori