Evropski gradovi u koje morate otputovati ako volite Street Art
Evropski gradovi u koje morate otputovati ako volite Street Art

Evropski gradovi u koje morate
otputovati ako volite Street Art

Kada putujemo, na listi za obilaske uglavnom su nam galerije, muzeji, pozorišta, pa i koncerti na koje želimo otići u određenom gradu. Ali, umetnost često nije rezervirasana samo za zatvoreni galerijski ili koncertni prostor. Često se ona nalazi svuda oko nas. Takav slučaj je upravo Street Art.

Brojni umetnici širom sveta obogaćuju zidove, fasade i ulice svojim umetničkim delima, koja su dostupna svim prolaznicima. Umetnost je tu da nam proširi vidike, i obogati nas, zato je potrebno da ona bude dostupna svima. Odabrali smo nekoliko evropskih metropola u koje obavezno morate otputovati ako volite Street Art.

Berlin

Berlin je definitivno prvi na spisku gradova koje morate posetiti ako volite umetnost. Grad slobode, zanimljivih kulturnih i istorijskih slojeva, grad koji često pruža utočište upravo onima koji se u svojim rodnim mestima nisu osećali slobodno. Njegove ulice prepune su grafita i radova ulične umetnosti, a njihovi stanovnici su i Street Art pioniri. Ne morate tražiti puno, samo prošetajte po Berlinskim ulicama, pogotovo u istočnom delu Berlina, i doživite umetnost u njenom punom sjaju.

street art
Berlin
street art
Berlin
Street art
Berlin
Street Art
Berlin

London

Prestonica Velike Britanije, grad bogate istorije, jedna od najpoznatijih svetskih metropola definitivno je London. Ovaj grad se nametnuo kao trendseter u mnogo čemu, pa tako i Street Art sferi. Njegove ulice kriju dela nekih od najpoznatijih svetskih umetnika, a sama šetnja gradom može vam poprilično isprazniti bateriju na telefoni ako ste odlučili dokumentovati svaki delić njegovih zanimljivih grafita.

street art
London
street art
London
street art
London

Pariz

Pariz za nas nosi prefiks “najromantičnijeg grada”. Grad svetlosti, umetnosti, i boema danas nosi poseban duh koji je teško opisati rečima. Uz muzeje koji su centar svetske umetnosti, Pariz skriva mnoge toga lepog, a sve je to teško dočarati samo preko fotografija. Od davnina su umetnici raznih žanrova i stilova birali Pariz kao utočište i inspiraciju, a nije drugačije ni danas. Istražite njegovu divlju i urbanu stranu Street Art kulture koja će vas ostaviti bez daha.

street art
Pariz
Street art
Pariz

Hamburg

Još jedan nemački grad našao se na našem popisu omiljenih destinacija ukoliko volite Street Art. Na samom severu Nemačke, ovaj lučki grad upravo svojoj poziciji i bogatoj istoriji duguje svoju raznolikost i raznovrsnost svih žanrova umetnosti. Urban, zanimljiv, osobit, jedno je od središta evropske graffiti scene.

Amsterdam

Kada bi izgovorili “najliberalniji grad u Evropi” verovatno bi ste odmah pomislili na Amsterdam. Venecija severne Evrope zbog svojih je srednjevekovnih kanala na listi zaštićenih UNESCO gradova, jedna je od najomiljenijih  destinacija na svačijoj travel bucket listi. Amsterdam je nosilac velike istorije umetnosti (Rembrandt, Backer, Karel Appel i mnogi drugi) koja se nastavlja i danas, nekim novim umetničkim pravcima.

street art
Amsterdam
street art
amsterdam

Barselona

Katalonijski biser burnog i urbanog temperamenta, Barselona je decenijama središte urbane kulture u kojem god smeru da se okrenete. Bilo da govorimo o plesnoj, glumačkoj, skate sceni, i na kraju i graffiti i street art sceni – Barselona će vas kulturno razoružati. Moramo priznati da nema ništa lepše od šetnje ulicama Barselone, pod predivnim mediteranskim nebom, i uživanja u radovima umetnika iz celog sveta koji krase njene fasade. Jedan je od onih gradova u čijim se ulicama volimo izgubiti, pa se opet pronaći obogaćeni i produhovljeni.

Tekst preuzet sa Journal.hr 

Foto: Instagram, Pexels, Unsplash

Učitati još
Zatvori