Evo zašto je dobro otputovati u Amsterdam leti 
Evo zašto je dobro otputovati u Amsterdam leti 

Evo zašto je dobro otputovati u
Amsterdam leti 

Većina nas će za godišnji odmor preko leta odabrati upravo destinacije koje obiluju suncem i morem. Ipak nekada se putovanje u planine ili na Sever može činiti kao dobra ideja. Pretrpane plaže, gužve na putevima, previsoke sezonske cene i konstantna čekanja često mogu biti okidač da poželimo otputovati negde drugde. Sever Evrope često se poslednjih godina nalazi na listi brojnih entuzijasta koji žele odmor provesti u urbanoj sredini, a opet daleko od velikih gužvi. Amsterdam, glavni grad Holandije tako se često može naći na listi želja onih koji preferiraju malo drugačiji odmor. Ako ste upravo ovih dana razmišljali o malo drugačijem putovanju i odmoru, možda je baš za vas putovanje u Amsterdam.

Holandija – drugačija po mnogo čemu

Holandija je zemlja drugačija od naše po mnogo čemu. Osim što se holanđani smatraju hladnijim i rezervisanijim, oni su i te kako ljubazni i uljudni i pomoći će vam na svakom kutku. S uređenom politikom, sudstvom, tržištem rada, nekretnina i opštom upravom naići ćete na mnoge razlike u odnosu na našu zemlju. Holanđani su proaktivni, a skromniji. Žive u malim kućama, a svi koji su to mogu priuštiti redovito beže van gradova u male montažne seoske kućice gde u skromnijem načinu života pronalaze svoj mir. Bave se poljoprivredom, stočarstvom, proizvodnjom sira i cveća.

Amsterdam – grad kanala

Amsterdamski kanali ( Amsterdamse grachten) čine mrežu kanala na zapadnom i južnom delu srednjovekovnog istorijskog jezgra Amsterdama s lukom, čime je omogućeno pravilno širenje grada izvan njegovih istorijskih zidina, Singelgrachta. Ti kanali i ulice su izgrađene u 16. i 17. veku, i šire se u koncentričnim polukrugovima, zbog čega se smatra za jedan od prvih urbanistički planiranih gradova severne Europe i naziva se „Venecijom severa“. Zbog toga su 2010. godine upisani na UNESCO-ov popis mesta svetske baštine u Evropi. U Amsterdamu se nalazi više od 90 ostrva i 1.500 mostova, i 1.550 istorijskih zaštićenih zgrada, uglavnom iz 17. veka. Njihove zgrade sve su bez zavesa kako bi uštedeli na grejanju, ali i doveli što više sunca u svoje domove, jer je to zemlja željna sunca. Obavezno uzmite vožnju brodom kanalima i upoznajte grad iz jedne potpuno nove perspektive.

Grad koji živi

U Amsterdamu, gradu umetnosti, naići ćete na bezbroj galerija, muzeja, nadiviti se uličnoj umetnosti, ali i lokalnim malim umetnicima. Svaki mogući zrak sunca upijte u nekom od njegovih predivnih parkova, a uživajte i u velikoj plutajućoj pijaci cveća. Amsterdam je poznat i po biciklistima kojih zaista ima toliko da je oprez i više nego poželjan. Tipkanje na mobilnom i hodanje po cesti ovde stvarno može kobno da se završi jer je velika verovatnoća da ćete završiti na biciklističkoj stazi.

Gastronomska meka i noćni život

Amsterdam je gradić prepun craft kafića, coffe shopova, poslastičarnica i vrhunskih restorana. Obavezno probajte holandijski sir i probajte sve od haringe jer ova riba je ovde omiljena. Noćni život je ovde izuzetno poznat, tako da uveče prošetajte, idite u neke od najpoznatijih klubova na svetu ili jednostavno prošetajte turističkom atrakcijom u Crvenoj četvrti.

Foto: Unsplash

Tekst preuzet sa Journal.hr

Učitati još
Zatvori