Planirate da posetite Egipat? Pripremili smo turistički vodič za vas
Planirate da posetite Egipat? Pripremili smo turistički vodič za vas

Planirate da posetite Egipat? Pripremili
smo turistički vodič za vas

Egipat je u poslenjih deceniju i više postao turistička destinacija koju evropljani rado posećuju. Kao da su nam naše mediteranske destinacije postale monotone, te su piramide, pustinja i severo-istok afrike postali nešto za čim se žudi.

Iako se do danas održao strah od terorističkih napada zbog položaja Egipta koji se graniči sa Libijom i Sudanom, ali i Izraelom i Gizom. No, istina je da su upravo teroristički napadi, koji se u Egiptu jesu dešavali, nešto zbog čega ova zemlja moli za „drugu šansu“. Tako su od poslednjeg terorističkog napada koji je direktno usmeren na turiste, 2005. godine, vlasti Egipta sve svoje snage uložili u najprofitabilniju granu – turizam.

Danas je Egipat jedna od destinacija koja je potpuno naklonjena turistima, a nivo „zaštite“ podignut je na najviši mogući nivo. Pored Egipta, tu su i Tunis i Turska kao zemlje koje su podigle nivo turizma na neverovatne razine.

Zaključak je da, danas, ne morate toliko da binete oko terorističkih napada kojih u poslednjih više od deset godina nije bilo kada je reč o turističkim destinacijama.

Egipat kao oaza prirodnih lepota ali i lopova

Kako je ovaj članak pisan u cilju turističkog vodiča, red je da sadrži sve neophodne informacije koje su vam potrebne tokom boravka. Tokom posete Egiptu imaćete priliku da obiđete Dolinu kraljeva, koja se nalazi na zapadnoj obali Nila. Ona čini destinaciju koja je bitna kako za arheološko otkriće i upoznavanje sa istorijom, tako i za čuvene faraonske grobnice. U toku boravka sigurno ćete otkriti ture koje se organizuju uz vodiča na engleskom.

Kupanje u Crvenom moru koji čini zaliv na severu Indijskog okeana biće posebno iskustvo za sebe. Sharm el Sheik, koji je nemoguće da „zaobiđete“ biće destinacija koja će svojom lepotom oduzeti svaki dah. Dugačke plaže, prelepa i na svetu jedinstvena arhitektura, mnoštvo aktivnosti. Sve su ovo stvari koje će upotpuniti vaš boravak u Egiptu. Ono što vam preporučujemo obavezno da probate jeste ronjenje. Biljni i životinjski, morski svet, oduzeće vam dah.

Pored svih ovih lepota, ove jedinstvene oaze na svetu, ipak destinacije koje smo izdvojili, poznate su po sitnim krađama. Zato bi bilo veoma bitno da tokom odmora i turističkih aktivnosti ne opuštate svoju pažnju previše i fokusirate se na brigu o vrednim stvarima i novcu. Verujte nam, teško je fokusirati se na oba, no ova destinacija to zaista zahteva.

Očekujte odevanje po muslimanskim pravilima

Ukoliko budete boravili u Egiptu, sigurno je da ćete poželeti da posetite Aleksandriju i oazu-grad Siwi. Aleksandrija predstavlja najveću Egipatsku luku i drugi grad po veličini. Pored toga ovaj grad nudi pristup istorijskom blagu, posebno kada ja reč o helenističkoj kulturi, a ujedno je i centar muslimanske zajednice. Džamija Ibrahima Terbane čini možda najbitniji centar muslimana, a poseta za turiste je dozvoljena.

Sa druge strane, oaza Siwi je odlična destinacija za one koji bi želeli da jašu magarce u pustinji. Oaza se nalazi u zapadnom delu pustinje, a može da vam ponudi pristup najočuvanijim mumijama na svetu.

Posebno kada je reč o Aleksandriji žene bi trebale da obrate pažnju da ne obilaze mesta bez muške pratnje. Takođe, obavezno je ispoštovati muslimansku kulturu oblačenja, pristojnog odevanja gde postoje posebna pravila za turiste. Takođe, ona nisu rigorozna te verujemo da će pojedinim ženama čak biti i jedinstveno iskustvo. Ukoliko planirate da posetite džamiju, raspitajte se posebno na recepciji hotela ili kod lokalaca šta bi sve trebalo da znate pre ulaska.

Najvažnija pravila:

Veoma je bitno da za početak poštujete muslimansku tradiciju i ne nosite iscepano, previše usko i provokativno. Takođe, bitno je birati komade odeće koji bar prekrivaju ramena i kolena. Kada ulazite u džamiju ramena i kosu je bitno prekriti maramom, a obuću ostavljate ispred džamije. Egipat je ujedno  veoma konzervativna zemlja te ljubljenje, držanje za ruke i bilo koji romantičan vid ponašanja može da uvredi meštane.

Ovo su bile osnovne informacije, kratak vodič kroz destinacije i naši utisci o ovoj zemlji. Dodali bismo još da su najbolji meseci u kojima možete posetiti Egipat, maj i oktobar kada nije toliko toplo. Takođe, jedna Egipatska funta 8,18 EGP  iznosi 1 €. Ova zemlja takođe ne poseduje kovanice. I veoma bitna stvar jeste ta da bi trebao da se potrudite da ne pijete vodu iz česme, nego samo flaširanu. Iako važi za ispravnu, može se destiti da se od nje razbolite.

Foto: Pexels

Učitati još
Zatvori