24h u Edinburgu: Vodič kroz prestonicu Škotske
24h u Edinburgu: Vodič kroz prestonicu Škotske

24h u Edinburgu: Vodič kroz
prestonicu Škotske

Edinburg, prestonica Škotske, je uzbudljiv grad sa mnoštvom atrakcija i zanimljivosti. Vodič kroz grad pun istorije, kulture i šarma smo pripremili – jer Edinburg je grad koji svako mora posetiti barem jednom u životu. Leti, odnosno u avgustu, je tri nedelje domaćin Festivala Fringe, najvećeg svetskog Festivala izvođačkih umetnosti. Ukoliko planirate da ga posetite tada (što definitivno preporučujemo) ili ćete ga pak posetiti kao usputnu destinaciju na daljem putovanju, donosimo vodič za vas. Ovo su day to night ideje za 24h u Edinburgu.

Edinburg vodič


Check-in @ Gleneagles Townhouse

Na trgu St Andrew’s nalazi se Gleneagles Townhouse – hotel, restoran i klub za članove. Ovaj cozy hotel ima svega 33 soba, ali svaka je stylish, sa estetikom koja odaje počast istoriji zgrade. Ukoliko vas uhvati kiša (što je u Edinburgu uvek moguće), utešno je da znate da Gleneagles Townhouse praktično i ne morate da napustite ako ne želite. Hotel ima čak dva bara i restoran, kao i terasu na krovu zgrade koja pruža panoramski pogled na grad. Tu je i teretana, za one koji preferiraju aktivni odmor.

Kafa @ Fortitude Coffee

Jutro = kafa, a Fortitude Coffee specialty kafeterija je raj za sve koji ne propuštaju morning cup of joe. Na meniju su i brojni zalogaji, poput ovsene kaše, peciva i velikog broja ukusnih torti i kolača. Pro tip: njihova specialty zrna možete i kupiti u radnji – idealni suvenir za ljubitelje kafe kod kuće.

Piknik @ Park Meadows

Park Meadows je ikonični park u Edinburgu. Svakog proleća turisti hrle u ovaj park kako bi gledali magično cvetanje drveća trešnje, a leti je it destinacija za piknik (hlad je zagantovan uz veliki broj drveća koja krase park). Posetite ga i uživajte u prirodi i pogledu na grad pre nego što se uputite u dalju šetnju.⁠

Šetnja @ Victoria Street

Ulica u kojoj ćete zagantovano imati najlepše slike jeste Victoria Street. Najpoznatija ulica u Edinburgu popularna je koliko kod turista, toliko i kod lokalaca. Šarene fasade, unikatne prodavnice i istorija na svakom koraku samo su neki od razloga zašto morate prošetati tuda. Zbog specifičnog oblika, ulica je poznata i kao Diagon Alley. Ukoliko se, dok šetate, osećate kao da ste na snimanju filma, osećaj vas neće mnogo prevariti. The Elephant House kafić smatra se lokacijom gde se rodio Harry Potter. Naime, njegova spisateljica J.K.Rowling pisala je knjige o čuvenom čarobnjaku upravo u ovom kafiću, a smatra se da je upravo kafić – i njegovo okruženje – u velikoj meri inspirisalo estetiku Hogwartsa.

Šoping @ Princes Street

Razloga za voleti Edinburg je mnogo, a kombinacija šopinga sa pogledom na zamak samo je jedan od njih. Upravo takav pogled pruža se sa ulice Princes, koja važi za šoping ulicu Edinburga. Od high-street butika, preko beauty radnja poput Lusha, sve do Apple radnje – Princes Street je go-to lokacija za kupovinu.

Koktel pre večere @ Hoot The Redeemer

Hoot The Redeemer je popularni tematski bar u Edinburgu. Inspirisan estetikom 1950-ih, vratiće vas u stara (dobra) vremena dok uživate u modernim koktelima i dobroj atmosferi. Ovaj bar je obavezna stanica pred večeru.

Večera @ The Blackbird

Restoran i beer garden u jednom, The Blackbird je odlična lokacija za večeru ukoliko posećujete Edinburg u letnjim mesecima. Dobra hrana i zabava su zagantovani, budući da su u restoranu The Blackbird često organizovane žive svirke. Ovaj restoran je 2013. nagrađen i Škotskom nagradom za stil.

Party time @ Thistle Street Bar

24h u Edinburgu bliži se kraju – a šta je bolje od party završnice? Thirstle Street Bar nalazi se u istoimenoj ulici i idealna je lokacija ukoliko ste ljubitelj pub kulture. Probajte lokalna piva, viski ili džin i uživajte u živim svirkama ili utakmicama na televizoru. Lokalci preporučuju ovaj bar za istinsko edinburško iskustvo.

Učitati još
Zatvori