Dalmatinski gradići sa najšarmantnijim malim ulicama

Dalmatinski gradići sa
najšarmantnijim malim ulicama

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sanja Ebip Jagatic (@sanjaebipjagatic) on

Dalmatinski gradovi i gradići na ostrvima idealni su za odmor na Jadranu. Njihove šarmantne male ulice kao stvorene su za šetnju i istraživanje bogate kulturne baštine. U njima ćete pronaći razne kafiće, restorane i barove u kojima možete predahnuti, a biće i odlična kulisa za savršene Instagram fotografije.

Trogir

Trogir poslednjih godina beleži rekordnu posećenost turista i profilira se kao destinacija koja se ne preskače pri poseti Hrvatske. Radi se o najbolje sačuvnom romaničko-gotičkom gradu ne samo na Jadranu, već u celoj Srednjoj Europi. Najznačajniji spomenik je trogirska katedrala, čiji je portal zapadnih vrata izradio majstor Radovan. Istorijska jezgra Trogira smeštena je na obali Kaštelanskog zaliva, na malom ostrvu između Čiova i kopna, spojena kamenim mostom s kopnom. Trogir oduševljava posetioce kulturno-istorijskim spomenicima, malim, šarmantnim ulicama u kojima ćete pronaći umetničke zbirke s brojnim remek delima. Najbolje je da ga posetite van sezone, kad nema gužve i kad ćete u miru moći istražiti sve njegove tajne.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ???? ???? | TRAVEL & FASHION (@megy_land) on

Primošten

Primošten je nekada bilo ostrvo, s kopnom povezan mostom koji je kasnije zamenjen nasipom pa se danas nalazi na poluostrvu. Jedno od najpoznatijih turističkih središta Dalmacije, Primošten je zadržao sva arhitektonska obeležja srednjovjekovnog mediteranskog gradića. To se posebno vidi u njegovim pitoresknim, uskim uličicama i zbijenim kamenim kućama u staroj jezgri grada.

Hvar

Ostrvo Hvar jedano je od najlepših ostrva. Svako mesto na otoku ima svoj šarm, a najposebniji i najposjećeniji je grad Hvar. U njegovim starim kamenim ulicama pronaći ćete brojne kafiće, restorane, radnje i spomenike kulture – Tvrđavu Forticu, Hvarsku katedralu, Hvarsko kazalište i Arsenal te Franjevački samostan. Šetnja po hvarskim ulicama je šetnja kroz istoriju, gde svaki kamen priča svoju priču.

Pučišća

Osim Bola i plaže Zlatni rat, ostrvo Brač nudi veliku ponudu. Jedno od najlepših mesta su Pušišća, sa svojim prepoznatljivim kamenim kućicama s belim krovovima. Ovo šarmantno mesto poznato je i po svojoj dugoj klesarskoj tradiciji, s kamenolom najpopularnijim zbog legende da je Bela kuća u Washingtonu sagrađena upravo kamenjem uzetih iz njega.

Korčula

Korčula je jedano od ostrva koje je u potrazi za mirnim i opuštajućim odmorom uvek pun pogodak. Blaga klima, nestvarno čisto more, bogata istorijska i kulturna baština i gostoljubivi domaćini čine Korčulu jednom od omiljenih destinacija u Dalmaciji. Grad Korčula najposjećeniji je na ostrvu, a njegova stara jezgra s kamenim uličicama proglašavana je kao must see ne samo u domaćim, već i brojnim stranim medijima. Prepoznatljivi prizori Korčule su kuće s krovovima od terakote, srednjovjekovne zidine i kule s kojih se prostire pogled na Pelješki kanal.

Vis i Komiža

Ostrvo Vis je zaista place to be pa ako ste primetili da vam je feed na društvenim mrežama prepun divnih fotografija njegovih lokacija, niste jedini. Osim prekrasnih plaža, Vis krije mnoge druge lepote koje će svakoga ostaviti bez daha. U gradove Vis Komižu zaljubićete se na prvi pogled, dok ćete u raznolikoj ponudi restorana i porodičnih domaćinstava naprosto uživati. Istražite njihove stare, kamene ulice i uživajte u posebnoj atmosferi koju nigde drugde nećete doživeti.

Foto: Sanja Jagatić, Instagram

Učitati još
Zatvori