Café de Flore u Parizu: Mesto na kom su sedeli Albert Camus i Pablo Picasso
Café de Flore u Parizu: Mesto na kom su sedeli Albert Camus i Pablo Picasso

Café de Flore u Parizu: Mesto na kom su
sedeli Albert Camus i Pablo Picasso

Café de Flore nije samo običan kafe, on je na neki način postao institucija Pariza. Smešten u srcu četvrti Saint-Germain-des-Prés, ovaj ujedno i istorijski značajan kafe bio je svetionik intelektualnog i umetničkog života u Parizu, već više od veka. Sa crvenim krovom i zelenom fasadom, Café de Flore nije samo mesto gde možete uživati u šoljici kafe, već i simbol kulturnog dela Pariza i njegovih građana.

Osnovan krajem devetnaestog veka, Café de Flore stekao je reputaciju kao mesto okupljanja za intelektualnu i umetničku elitu. Pisci, filozofi, umetnici i poznate ličnosti. Najvažnija imena francuske kulturne scene sedela su u ovom kafeu kako bi učestvovali u živim raspravama, debatama i kreativnim saradnjama. Poznati i redovni gosti kao što su: Jean-Paul Sartre, Simone de Beauvoir, Albert Camus i Pablo Picasso, a njihova prisutnost doprinela je auri intelektualne i kreativne energije koja kao da se oseća i danas.

lecafedeflore
@lecafedeflore

Sjedinjavanje prošlosti i sadašnjeg trenutka

Unutrašnjost kafea, sa nameštajem od tamnog drveta, crvenim kožnim klupama i ukrašenim ogledalima, vraća nas u prošlo doba. Stolovi sa mermernom površinom često su ispunjeni lokalnim stanovnicima i turistima koji ispijaju kapućino, vino i uživaju u klasičnom kroasanu ili kolaču. Spoljni prostor kafea je posebno šarmantan. Lokacija omogućava posetiocima da osete živahnu atmosferu i pogled na srednjovekovnu crkvu, Saint-Germaina, dok uživaju u hrani i piću.

Nasleđe Café de Flore proteže se izvan njegove uloge kao središta umetničke i intelektualne razmene. On je takođe bio opisan u poznatim knjigama, filmovima i fotografijama. Dodatno utvrđujući svoj status kulturne ikone. Njegova prošlost i trajna privlačnost, čine ga nezaobilaznom destinacijom za one koji žele da urone u bogatu atmosferu Pariza. Danas, ovaj kafe jedna je od najpopularnijih turističkih atrakcija. Mesto na koje se čeka u redu. Deluje kao da ne postoji osoba koja je imala prilike da poseti Pariz, a da se ne zaustavi pored ovim kafeom.

lecafedeflore
@lecafedeflore
@lecafedeflore

Ovo mesto je bez sumnje riznica istorije i kulture. Jednostavno, ovo je definitivno prikaz autentične pariske kulture. Café de Flore definitivno ostaje destinacija omiljena kako turistima, tako i lokalnim posetiocima. Ovo je definitivno mesto u Parizu gde se prošlost i sadašnjost spajaju. Mesto na kom možete uživati u čarobnom, tradicionalnom duhu Pariza dok uživate u kafi ili tradicionalnom obroku u jednom od najpoznatijih pariskih objekata.

Foto: Instagram // @lecafedeflore

Učitati još
Zatvori