Bacchanalia London: Restoran inspirisan antičkom mitologijom koji želimo da posetimo
Bacchanalia London: Restoran inspirisan antičkom mitologijom koji želimo da posetimo

Bacchanalia London: Restoran inspirisan antičkom mitologijom koji želimo da posetimo

Postoji odlazak u restoran i postoji gastronomsko iskustvo. Kada smo u potrazi za potonjim, eksploracija nas vodi na najraznovrsnija mesta, koja pomeraju granice restoranskog ambijenta. Jedno takvo je novootvoreni Bacchanalia Mayfair u Londonu. Restoran je već privukao pažnju lokalaca, ali i svih turista koje put nanese u Mayfair, popularnu londonsku zonu.

Bahanalije (eng. bacchanalia), iako danas označavaju razvratno, nedolično ponašanje, zapravo su naziv jedne narodne manifesticije antičkog Rima, organizovane u čast boga Bahusa. Na drugom kraju Mediterana, zvali su ga Dionis, a kod obe nacije bio je zaštitno lice vina, vinograda i dobrog provoda. Mada, istini za volju, nije ni slučajno da se ovaj termin danas koristi za raskalašno ponašanje. Kako bilo, u restoranu Bacchanalia u određenom smislu nastoje da rekreiraju sličan doživljaj, pre svega u obilju hrane i pića, ali i jedinstvenog iskustva koje se moglo doživeti kod Rimljana.

Restoranske murale oslikao je engleski umetnik Gary William Myatt, rekreirajući prepoznatljiv stil renesanse kojim su predstavljani antički likovi. U londonskom restoranu nalazi se interpretacija slike iz 19. veka, The Romans in their Decadence. Delo je nastalo četkicom francuskog slikara Thomasa Couturea, a prikazuje životni stil koji je vladao u kasnim epohama rimskog carstva, tokom tzv. rimske dekadence. Uz Myatta, na oslikavanju prostora radio je i jedan od najpoznatijih savremenih (engleskih) umetnika – Damien Hirst. Osim toga, u restoranu ćete naići na skulpture analogne starogrčkim monumentalnim umetninama.

Ekstravagantne toaletne prostorije inspirisane su vrtovima Hesperida. Za ove boginje-nimfe se verovalo da donose zlatni sjaj sunca, a njihovi su vrtovi, locirani na planini Atlas, bili pozornica za mnoge mitološke događaje koji su promenili tok grčke istorije.

U skladu sa tematikom enterijera, i jelovnik je inspirisan antičkim područjem, pa ćete tako na njemu naći specijalitete mediteranske kuhinje. Puno sira, paradajza i jela sa morskim plodovima. Drugim rečima, sva vaša čula preseliće se na kratko do obala Grčke i Italije.

Foto: Bacchanalia London / Instagram

Učitati još
Zatvori