Avanturističko putovanje na čarobno portugalsko ostrvo koje ćete pamtiti ceo život
Avanturističko putovanje na čarobno portugalsko ostrvo koje ćete pamtiti ceo život

Avanturističko putovanje na čarobno portugalsko ostrvo koje ćete pamtiti ceo život

Portugalsko ostrvo Madeira nalazi se na severozapadnoj obali Afrike, u Atlantskom oceanu, 520 kilometara od obale Maroka. Jedna je od najsiromašnijih regija Europe, ali istovremeno i jedna od najlepših destinacija koje smo ikada posetile. Madeira je poznata po istoimenom vinu, planinama i klifovima, botaničkim vrtovima, ali i kao rodni otok fudbalske ikone Cristiana Ronalda.

Vulkanski i zelen otok nema čime nas nije očarao. Daleko od kopna, još dalje od samog Portugala, ovaj otok ima neverovatne prirodne lepote, a savršen je ako želite iskusiti aktivno, avanturističko putovanje.

Zahvaljujući organizaciji Globetour Event i TAP Portugal, stigli smo na čarobnu Madeiru i doživeli iskustvo života u tri dana, koliko je dovoljno za istraživanje i upoznavanje otoka, ali i malo uživanja u prirodi, šetnji glavnim gradom ili pak jednom od brojnih restorana i barova. Naši su dani bili neverojatno ispunjeni, a osećali smo se kao da smo u tri dana doživeli njih barem 10. U nastavku donosimo što smo radili, koja smo sve čarobna mesta posetili i zašto se već želimo vratiti.

Madeira, čaroban otok u koji se lako zaljubiš

Magičan otok velikim je delom impresivan zahvaljujući prirodi, a iako je popularan zbog turizma, deo otoka još uvek obrađuju lokalni farmeri. Velik deo Madeire ipak je još u potpunosti netaknut i autentičan. Otok su otkrili portugalski pomorci 1419. godine, kada na njemu još nije bilo nikoga, a od tada nosi simboličan nadimak „otok drveća“. Naseljen je nakon 1420. godine, a od 1999. godine je pod zaštitom UNESCO-a.

Madeira je najgušće naseljen portugalski otok, a bez obzira velikom siromaštvu, lokalno stanovništvo je izrazito prijateljski raspoloženo, veselo i nasmejano. Ono što nas je fasciniralo je i činjenica da je celi otok neverovatno čist, uredan i uređen, dok glavni grad Funchal odaje dojam kao da je celi grad jedan veliki botanički vrt.

 

Ono što Madeiru takođe ističe je brojnost različitih biljnih vrsta, pa tako ovde možete pronaći i po 7 vrsta marakuje, nekoliko vrsta papaye, avokada, batata, a celi je otok pun stabala banana. U šumama raste i lekoviti eukaliptus, a otok je poznat i po cveću. Primer, najpoznatiji je cvet „pride of Madeira“ te Madeiranska tratinčica.

Glavni grad Madeire, Funchal

Najveći i glavni grad Madeire, Funchal, ima 105.795 stanovnika, što ga čini šestim najvećim gradom u Portugalu. Važno je kulturno i istorijsko odredište, ali i najpopularnija turistička destinacija na otoku. Glavna luka u Funchalu dugo je bila vodeća portugalska luka u pristajanju kruzera te važna usputna stanica za brojna krstarenja Atlantikom između Europe, Kariba i Severne Afrike.

Centar grada vrvi barovima, restoranima i prodavnicama, dok je samo par minuta dalje prava mirna oaza puna zelenila i drevnih biljnih vrsta.

Mercado dos Lavradores

Jedna od atrakcija koja nas je ovde očarala je zasigurno glavna gradska pijaca, Mercado dos Lavradores. Cela otvorena pijaca koja se prostire na dve etaže puna je šarenila, mirisa i boja raznog egzotičnog voća, povrća, začina, ribe i mesa te raznih lokalnih specijaliteta.

Ako se nađete ovde, svakako kupite poneki komad tropskog voća po kojem je otok poznat. Mini banane su apsolutni hit, a najpopularnije voće uz banane svakako je marakuja od koje se radi tradicionalni slatkiš, puding od marakuje (pudim de maracujá).

Ulica oslikanih vrata

U blizini pijace nalazi se i najpoznatija street art ulica, Rua de Santa Maria, u kojoj se od 2011. godine provodi projekt „Art of open doors“ u sklopu kojeg umjetnici oslikavaju sva vrata u ulici. Cilj projekta je senzibilizirali ljude prema umetnost i kulturi Madeire.

Cela ova ulica, iako je uska, puna je znatiželjnih posetitelja i veselih lokalaca, pa je zaista vredi posetiti! Ovde možete sesti na piće ili ručak, kupiti suvenire, ili prošetati do kraja ulice gde se nalazi skate park i velika gradska atrakcija – žičara.

Teleférico do Funchal

Jedna od najvećih turističkih atrakcija u Funchalu svakako je žičara (Teleférico do Funchal), koja vozi od centra starog grada do predgrađa Monte. Žičara vozi 15-ak minuta i pruža predivan panoramski pogled na Funchal i okolinu. Dužina linije žičare je 3.718 m, a visinska razlika 560 m.

The Monte Tobbogan

Kada smo izašli iz žičare i nadivili se pogledu, nastavili smo šetnju uz botanički vrt do tradicionalne, a danas popularne turističke aktivnosti, vožnje tobboganom. Ovaj „tobogan“ nije ništa slično našim toboganima! Prevozno sredstvo nalik velikim, drvenim sankama u Funchalu se koristi još od 1850-ih godina kada je bio jedini način prevoza niz planinu.

Tobbogani velikim brzinama klize po strmim, krivudavim uličicama, a guraju ih i njima upravljaju po dva muškarca tradicionalno odevena u belu košulju i slamnati šešir, koristeći svoje čizme kao kočnice. Staza je duga oko 2 kilometra, dok se pritom doseže brzina do čak 50 km/h.

Vožnja Tobboganom je danas jedna od glavnih turističkih atrakcija Funchala, a priznajemo da je pravo adrenalinsko iskustvo koje ćemo još dugo pamtiti! Mi smo uživali i nismo skidali osmehe s lica.

Cabo Girão

Jedan od najviših klifova na celom svetu nalazi se upravo na Madeiri, a visok je 589 metara. Ova morska litica smeštena je uz južnu obalu otoka, a odavde se pružaju neverojatni pogledi. Sve što vidite je strma padina i stene koje se gotovo okomito spuštaju u beskonačan ocean, dok se s leve strane pogled pruža i na glavni grad Funchal te njegovo predgrađe.

Zapanjujuć pogled odande zahvaljujemo i stazi za šetanje napravljenoj od prozirnog stakla s koje se pruža osećaj lebdenja nad celom liticom. Cabo Girão je popularan vidikovac i jedno od fascinantnijih mesta na otoku koje svakako vredi doživeti.

Pico do Arieiro

Treći najviši vrh otoka Madeire, Pico do Arieiro, mesto je koje zaista oduzima dah. Visok 1818 metara, Pico do Arieiro okružen je oblacima i planinskim vrhovima. Ponekad je vetrovit, ali uglavnom sunčan i ugodan za šetnju ako odlučite do gore doći automobilom ili autobusom. Možete se uspeti i pešice ili biciklom, no ukoliko se odlučite biciklirati do vrha, morate znati da se ova ruta smatra jednom od najizazovnijih u Europi zbog velike strmine i kratke staze.

Mi smo ovog puta do vrha stigli autobusom, a jednom kada smo bili gore nismo se hteli spuštati. U trenutku gledate beskrajne planinske vrhove okupane oblacima, u drugom trenutku male turiste kako se u daljini penju ili hodaju dugim planinarskim stazama, dok je istovremeno ispred vas prekrasno planinsko bilje u jarkim žutim i ljubičastim nijansama.

Off-road vožnja po otoku

Naše avanture samo su se nizale jedna za drugom. Nakon vožnji žičarom i tobboganom, nakon istraživanja strmih klifova i planinskih vrhova, razgledavanja glavnog grada i njegovih lepota, došao je red na upoznavanje otoka na još jedan zabavan, adrenalinski način. Off-road vožnja u Land Roverima jedan je od najuzbudljivijih načina upoznavanja otoka. U samom staru, priznajemo, nije nam bilo svejedno, no ubrzo smo se opustili i uživali u svakom zavoju, svakom neravnom šumskom putu, svakoj postaji na kojoj bismo stali i divili se pogledu.

Ovo je jedna od aktivnosti koju bismo preporučili svima koji uživaju u avanturističkim i adrenalinskim aktivnostima. Vozač nas je za vreme cele vožnje upoznavao s otokom i zabavljao, a mi smo se kao mala deca smejali i fotografirali sva čudesa prirode koja su se pružala oko nas.

Čim smo stigli do najviše planinske tačke, na odredištu nas je dočekala Poncha! Poncha je tradicionalan koktel s Madeire, ujedno i najpopularnije alkoholno piće (uz vino) na otoku. Pravi se od soka pomorandže, soka limuna, ruma i meda – puna je C vitamina i smatra se lekovitim napitkom iako je izrazito jaka. Meša se posebnim drvenim štapom koji se na Madeiri tradicionalno izrađuje, a naziva se mexelote. Mi smo sami pravili svoje Ponche, a potom u njima uživali uz najlepši mogući pogled.

Tradicionalne kućice

Za vreme boravka na Madeiri nisu nam mogli promaknuti njihove tradicionalne kućice. Iako se još rijetko gde na otoku koriste u autentičnom obliku, ove su male, slatke kućice postale jedan od zaštitnih znakova otoka. Trouglaste, šarene kuće predstavljaju deo baštine Madeire i jednu od najpopularnijih turističkih atrakcija otoka.

Bile su napravljene od slame i drveta, što je bio jeftin i dostupan materijal, dok je velik nagib krovova omogućio otecanje oborinske vode, čime je osigurana nepropusnost kuće.

Kako se naše avanturističko putovanje polako bližilo kraju, bili smo sve sigurniji da se želimo vratiti i istražiti svaki kutak otoka koji ovaj put nismo uspeli, ali i ponoviti ove nezaboravne doživljaje.

Na ovu, po nama jednu od najlepših europskih destinacija, preporučujemo da obavezno posetite prvom prilikom!

Foto: Journal, Pexels, Unsplash

Učitati još
Zatvori