7 razloga zašto ovog leta želimo da posetimo Hvar 

7 razloga zašto ovog leta želimo
da posetimo Hvar 

Hvar je nebrojeno puta proglašavan najlepsim ostrvom u Evropi i jednim od najlepsih na svetu. Zahvaljujući blagoj klimi, čistom plavom moru, predivnim plažama, sjajnom noćnom životu i vrhunskoj gastronomiji pristižu turisti iz svih krajeva sveta. Ovo najsunčanije ostrvo u Hrvatskoj definitivno je vrlo jedinstveno i nudi sve što je potrebno za savršeni letnji odmor. U nastavku smo izdvojili nekoliko razloga zašto treba da ga posetite ovog leta!

Plaže

Ostrvo Hvar na svojim obalama skriva prekrasne šljunkaste i peščane plaže. Jedna od najpoznatijih je plaža Dubovica, koja se nalazi u blizini grada Hvara. Slikovita uvala sa prostranim šljunkastim žalom i predivnim primorjem nudi odmor daleko od buke i omiljeno je letovalište u Hrvatskoj. Do nje možete doći brodom ili autom, a ovde se nalazi i restoran.

Svega 4 km od grada Hvara, na južnoj obali ostrva, nalazi se naselje Milna koje je smešteno u zaštićenoj uvali sa 4 predivne šljunkaste plaže. Još jedno naselje sa dve duboke uvale sa šljunkastim žalima je Zaraće. Šljunkaste plaže zatvaraju impresivne kamene hridine, a osim kupačima, Zaraće je zanimljivo i svim ljubiteljima primorja.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Alessandro Petracci (@alessandro.petracci) on

Na severnoj obali ostrva možete naći uvale Malu i Velu Stinivu. Mala Stiniva prepoznatljiva je po slikovitim stenama, koje se spuštaju u more stvarajući jedinstven prizor, dok je nešto veća Vela Stiniva prepoznatljiva po zemljanoj kući Duboković-Nadalini iz 18. veka.

Pakleni otoci

Pakleni otoci su skupina od 20-ak ostrva i hridi jedinstvene lepote. Ne možete doći na Hvar, a da barem jedan dan ne odete na ovo poznato hvarsko izletište. Šumovita ostrvca okruženi plavim morem prepuni su predivnih plaža i skrovitih uvala sa nizom restorana. Prvi u nizu Paklenih ostrva je ostrvce Galešnik, a nalazi se na samom ulazu u hvarsku luku. Sa Galešnika možete uživati u najlepšem pogledu na grad Hvar.

Jedna od najlepših uvala se nalazi na otoku Sveti Klement, gde se nalazi poznata plaža sa nautičkom marinom – Palmižana. Valja spomenuti i nudističku plažu Stipanska koja se nalazi na ostrvcetu Marinkovac. Ovde se nalazi i poznati Carpe Diem Beach bar, wellness kupalište sa bazenom, igralištem za odbojku i školom ronjenja, a u sklopu kojeg se nalazi i restoran.

Ukoliko tražite mir i opuštanje uz mirise borova i pesmu cvrčaka, posetite ostrvo Jerolim i njegovu istoimenu šljunkovitu plažu. Inače, upravo je plaža Jerolim među 15 najboljih nudističkih plaža na svetu.

Ostrvo Šćedro

Osim Paklinskih ostrva, ako se ovog leta nađete na Hvaru, predlažemo da posetite i ostrvo Šćedro. Zaštićen kao park prirode, ovo ostrvce se nalazi uz južnu obalu Hvara. Uz mnoštvo skrovitih uvala, Šćedro pruža izuzetan doživljaj pa jednom kad osetite sve njegove draži, poželećete da se iznova vraćate. Uvale na ovom hridu poznate su još od antičkih vremena kao dobra sidrišta i sigurne luke. Poseban je i po tome što nema struje ni vode pa se koriste gustirne kojim se svake godine proverava voda, dok se za struju koriste agregati i solarna struja. Na brdu se nalazi i staro napušteno naselje Nastane, koje će vas oduševiti slikovitim kamenim kućicama i vratiti u neka davno prošla vremena. Do Šćedra za vreme sezone možete doći brodićem iz Zavale.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Marko Medic (@father_of_djordje) on

Grad Hvar

Zahvaljujući blagu koje čuva iza svojih zidina, grad Hvar je jedan od najposjećenijih na obali. Obiđete li hvarske spomenike kulture kao što su Tvrđava Fortica, Hvarska katedrala, Hvarsko kazalište i Arsenal te Franjevačka crkva, prošetaćete dugim godinama postojanja ovog grada, gde svaki kamen priča svoju priču. Hvar je popularno odredište za sve trendsetere pa se nemojte začuditi ako sretnete neku poznatu svetsku zvezdu. Naziv hrvatskog St. Tropeza dobio je upravo zahvaljujući mnogim poznatim ličnostima koje su usidrile svoje skupocene jahte i odlučile istražiti istoriju grada Hvara i njegovu gastronomiju..

Stari Grad

Stari Grad na ostrvu Hvar najstariji je grad u Hrvatskoj. Okružen borovim šumama on je u vrućim letnim danima retko dalmatinsko mesto u kom je vazduh osvežavajući. Ovaj grad, koji se izvorno zvao Pharos, i danas krije ostatke tog vremena. Ostaci se mogu videti u Ciklopskoj ulici. U ulici Pod dolom nalaze se ostaci rimske vile s podnim mozaicima. Stari Grad nalazi se na kraju dugog zaliva, a glavne znamenitosti smeštene su oko glavnog trga. Na trgu se nalaze crkva Sv. Stjepana iz 17. veka i barokna palata Bianchini u kojoj je izložena Pomorska zbirka. Stari Grad idealno je mesto za duge šetnje i izlete.

Polja lavande

Polja lavande su jedan od najljepših prizora u kojem možete uživati na Hvaru. Lavanda cveta u junu i julu pa upravo tada ostrvo poprimi predivnu ljubičastu boju.

Gastronomija i noćni život

Hvar je posebno mesto za sve ljubitelje gastronomije i vina. Brojni restorani tokom cele godine nude autentičnu hvarsku kuhinju spravljenu od svežih lokalnih namirnica. Tradicionalni hvarski dezerti sastoje se od suvih smokvi,suvog grožđa, badema i meda, a paprenjaci i smokvenjaci samo su neka od tradicionalnih hvarskih poslastica koje ćete pronaći u svakom restoranu. Osim hrane, Hvar je poznat i po vrhunskim vinima od kojih su najpoznatiji plavac i bogdanuša. A poznat je i po bogatom noćnom životu. Postoji velik broj mesta za izlazak, od najpoznatijeg kluba Carpe Diem u gradu Hvaru do beach barova na Paklenim ostrvima.

Foto: Unsplash, Pixabay, Instagram

Učitati još
Zatvori