Koje prirodne lepote krije Fruška gora
Koje prirodne lepote krije Fruška gora

Koje prirodne lepote krije Fruška gora

Novi Sad je poznat kao srpska Atina, dok za Frušku goru vole da kažu da je srpska Sveta gora. Jedni od najlepših pejzaža naše zemlje kriju se na nepreglednim vojvođanskim ravnicama, ali i na nekadašnjem Panonskom moru. Kako je prednost naše zemlje to što nam je sve relativno blizu, trebalo bi tu prednost da iskoristimo, kao što to uvek i volimo da ističemo.

Donosimo vam vodič kroz srpsku Svetu goru koji savetujemo da pratite kako biste iskoristili njen pun potencijal, a ukoliko još niste imali prilike da je posetite.

Mini tura Fruška gora:

– Veliki broj jezera –

Fruška gora poznata je po lepim i čistim jezerima. Do njih se lako može doći pešačenjem ili autom. Jedna od glavnih asocijacija na Frušku goru je čista i održavana priroda, što nekako i priliči vojvođanima. Jezera koja možete da obiđete tokom svoje posete Fruškoj gori su: Vranjaš, Borkovac, Beli kamen, Ledinačko, Bruje, Bingulsko, Podvezirac, Ljukovo, Moharač, Šelevrenac, Sot, Čalmansko, Kapavica, Međeš, Kudoš, Dobrodol, Popovicko, Bešenovo.

Iako je od svih ovih jezera najpoznatije jezero Beli kamen, poznato upravo po belom kamenju koje ga okružuje, ostala manja jezera su podjednako interesantna za posetu. Ko bi rekao da Fruška gora krije toliko jezera?

– Vojvođanski salaši –

Vojvodina je naveliko poznata po svojim salašima, neki od njih su modernog tipa, dok i dalje mogu da se pronađu oni tradicionalni vojvođanski salaši koji kriju stari i specifičan duh nekadašnjeg vremena. Dobro je poznato da su vojvođani ljudi koji imaju odličnu kuhinju, a najbolji način da to i potvrdite jeste na jednom od njihovih salaša.

Jedan od najpoznatijih jeste upravo Perkov salaš koji smo i sami imali prilike da posetimo, prelepa priroda i vojvođanski enterijer usporavaju svaki deo našeg bića te vam toplo preporučujemo da ga posetite.

Pored Perkovog slaša tu su još, Restoran Vidikovac, Vinska kuća Kovačević, Krušedolska Fruška gora. Ukoliko nešto možete da pronađete u izobilju na Fruškoj gori, to su upravo salaši.

 

– Manastir Krušedol –

Manastir Krušedol, pored toga što ima veliku istorijsku vrednost, važi za jedne od najlepših manastira u Srbiji. Sastoji se iz dva dela, muškog – posvećenog Blagovestima i ženskog – posvećenog Sretenju. Takođe, ovaj manastir je označen kao spomenik kulture od izuzetnog značaja, a nalazi se u možda najlepšem jugoistočnom delu Fruške gore.

Obilazak manastira Krušedol je doživljaj sam za sebe, sa svojim prostranim dvorištem i prirodom koja ga okružuje pruža sav potreban mir koji želimo da osetimo u momentima odmora.

Pored Krušedola, tu su još manastiri i crkve: Mala Remeta, Privina glava, Manastir Vrdnik, Kuvedžin, Vranjaš, Šišatovac, Jazak, Novo i Staro Hopovo, Bešenovo i Rakovac.

 

Nakon što smo vas upoznali samo sa jednim malim delićem Fruške gore, nadamo se da vam je jasno zbog čega ima epitet srpska Sveta gora. Nadamo se da će vam ovaj tekst dati vetar u leđa da se i sami upoznate sa ovim brdovitim predelom Vojvodine.

Kako bi ovaj mini vodič bio potpun donosimo vam i predlog Airbnb smeštaja, Fruška gora poseduje sjajne predloge koje možete pronaći  ovde.

Foto: Instagram embed.

Učitati još
Zatvori