Otkrivamo šta su Zomes kućice na Kosmaju
Otkrivamo šta su Zomes kućice na Kosmaju

Otkrivamo šta su Zomes kućice na Kosmaju

Tekstove koji treba da vam pruže informacije o mestima za odmor započinjemo sa predumišljajem da vam je odmor potreban. I zaista, kome nije? Nekada se čini da odmora nikada nije dosta, a neki bi se pohvalili i sposobnošću da odmaraju u svakoj mogućoj situaciji koja im se pruži. Za one koji vole da odmore, ali i za one koji ne znaju kako, evo pravog primera za nešto nesvakidašnje. Odmor i to samo 60km od Beograda na Kosmaju.

Da li ste čuli za kućice koje su građene po principu zlatnog preseka, a koje čine da se sjedinite sa prirodom, i potpuno joj se prepustite?

Šta su Zomovi?

Zomovi su kućice građene po osnovama zlatnog preseka koji predstavlja savršenstvo oblika i proporcija. Firma koja je projektovala i izgradila ove Zomove zove se Evozome. Sastoje se iz romboida projektovanih u skladu sa Fibonačijevim nizom. Ova proporcija kreirana je od strane same prirode, a poseduju je neke biljne vrste i živa bića.

Proporcije Zoma su u skladu i sa našim bićem, te boravak u njima može da doprinese povećanju energije i pozitivnih misli samim tim što dovodi um i telo u harmoniju sa prirodom. Zomovi na Kosmaju su prvi na svetu čiji krovovi menjaju boje. Ovaj efekat postignut je načinom gradnje i korišćenjem alubonda koji je takođe po prvi put i korišćen u izradi Zomova za potrebe ovih kućica.

Kućice menjaju boje u zavisnosti od ugla posmatranja, položaja sunca u vreme posmatranja, a takođe boja zavisi i od doba dana.

Kosmaj – Vazdušna banja

Nakon što smo uspeli da vas upoznamo sa tim šta su to Zomovi, red je da kažemo nešto više i o lokaciji na kojoj su smešteni. Kontaktirali smo vlasnike kućica na Kosmaju kako bismo saznali što više detalja o izboru lokacije.

Kako poručuju, Kosmaj je kao lokacija izabran prvenstveno zbog prelepe prirode i čistog vazduha koji je karakterističan za ovaj predeo nedaleko od Beograda. Takođe, Kosmaj predstavlja područje od značajnog kulturno/istorijskog nasleđa, a ima i titulu zaštićenog prirodnog dobra. Oni koji često posećuju Kosmaj nazivaju ga još i vazdušnom banjom zbog izrazito čistog i svežeg vazduha. Na Kosmaju možete obići i razne lokalitete poput, Spomenika palim borcima, Vidikovca, manastira Tresije.

Od aktivnosti u prirodi tu su: vožnja kvadova, jahanje konja i pešačke ture. Kada je reč o restoranima, u blizini se nalaze pivara Kabinet, Šuma Kosmaj, restoran La Montanja, restoran kod Tome i Nade. Izbor mesta na kojima možete da isprobate različite vrste kuhinja i restorana je sasvim dovoljan.

Šta sve može da vam ponudi Zomes

Zomes kućice su predviđene za dve osobe, svaka kućica poseduje samostojeću kadu iz koje se pruža prelep pogled na prirodu. Spoljašnji hidromasažni bazeni radiće tokom čitave godine, čak i u trenutnim zimskim periodima.

Plafon svakog Zoma je staklen te kroz njega noću možete posmatrati zvezdano nebo, sto predstavlja jedinstven doživljaj i pravi relaksirajući momenat pred odlazak na spavanje. Kućice imaju podno grejanje i klimu, tako da je u njima veoma toplo i udobno za boravak tokom hladnijih dana u godini. Možda najbitniji deo za sve nas koji dolazimo iz grada je taj, da je parking obezbeđen u okviru samog kompleksa. Kada se budete spremali na Kosmaj, ne morate da nosite ništa osim vaših ličnih najosnovnijih stvari jer vas u Zomu čeka: posteljina, bademantili, papuče, kozmetika, kafa i čaj, flaširana voda, i sve što vam je potrebno za ugodan boravak na jednom mestu.

Svako jutro, domaćini dostavljaju doručak iz novog restorana na Kosmaju, La Montanja, koji po njihovim rečima ima izvrsnu uslugu. Kako su nam još preneli, po zahtevu gosta mogu se organizovati sve dodatne želje i usluge u njihovim kućicama. Takođe, poručuju da su otvoreni za organizaciju iznenađenja i detalja vezanih za planirani događaj.

Zomesi su i zvanično otvoreni za rezervacije, a na vama je da ugrabite slobodno mesto, i osetite prednosti boravka u njihovim kućicama na Kosmaju.

Učitati još
Zatvori