Najbolji saveti i trikovi za uvek savršenu Instagram fotku

Najbolji saveti i trikovi za uvek
savršenu Instagram fotku

Otkad je ugledao svetlo dana 2010. Instagram je uveo nova pravila fotografije. Mnogi koji su smatrali da nisu posebno talentovani u fotografiji uz korišćenje ove društvene mreže uverili su se u suprotno. Šta je Instagram bez odlične fotke? Glavni cilj razvijanja aplikacije bio je stvoriti platformu za deljenje i uređivanje slika na pametnim telefonima. Autentičnost i dobra fotka mnogima su iz običnog profila napravili ozbiljan posao i pretvorili ga u profesionalni profil. Ali, i na privatnim profilima vodi se računa o dobroj fotki i pokazivanju vaše ličnosti kroz sliku. Jedno je sigurno, za savršenu fotku sve što vam treba je pametni telefon, malo veštine i treninga. Uz nekoliko saveta poznatih instagramera u nastavku pogledajte šta je potrebno za savršenu Instagram fotku baš svaki put.

Tematsko i stilsko opredeljenje Instagram profila

A post shared by Carissa (@designbyaikonik) on

Razmislite želite li se tematski opredeliti za sadržaj koji ćete deliti na vašem profilu. Koje je polje vašeg interesa? Volite li fotkati prirodu i cveće, interijer i detalje, hranu i kuvanje, životinje ili nešto sasvim drugo. Vodite profil u tome smeru, ostanite dosledni i stvorite svoj znak autentičnosti. Naravno, to nije pravilo jer je najbitnije da fotkate ono što volite pa čak i ako se sadržaj meša, jer na kraju dana to je vaš profil i izraz vaše ličnosti. Stilski i vizuelno mnogo možete saznati ako bacite oko na nečiji Instagram. Prevladavaju li tamne boje i duboki filteri s kontrastom ili svetle fotke bez senke sa fade efektom. Ni ovde nije pravilo da uvek morate koristiti isti filter, ali vizualno će profil ipak izgledati lepše budete li se držali sličnog stila. To će povezati slike u galeriji i dati vam imidž kojim se razlikujete od ostalih.

Ne treba vam foto studio za savršenu fotku kod kuće

Znamo da je ovo već dosadno, ali pogledate li neke od najlepših fotki sa Instagrama videćete da je gotovo pola posla odradila dobra rasveta. Za to vam nisu potrebni skupi rekviziti kao u foto studiju, dovoljno je da sledite nekoliko pravila. Odaberite prostoriju sa najviše dnevnog svetla i sve fotke slikajte ovde. Idealno bi bilo što bliže prozoru, a ako još imate lep zid dobili ste i poleđinsku podlogu. Profesionalci tvrde da slikanje uz prozor daje najbolje rezultate i najmanje senke koja može da pokvari fotku. Ako vam senka ipak pada na objekat,  upotrebite na prozoru belu zavesu ili platno  kako bi rasveta ‘omekšala’. Kod kuće imamo bezbroj pomagala koja nam nikad ne bi pala na pamet, a poslužiće za savršenu Instagram fotku; tu spadaju kartonski papir, razni podmetači, daske, staklo, prizme i slično. Iznenadićete se, ali dnevno svetlo za savršenu fotku još je bolje kad je oblačno. Pričekajte oblačne dane, sklonite zavese i uverite se sami.

Popularni flatlay stil

Ovim stilom uz malo vežbe dobićete najbolje slike i garantovano puno lajkova. Slikanje ‘odozgo’ vrlo je popularno, a potrebno je poraditi na elementima koje ćete smestiti u kadar. Framing je centar svega, bez njega je fotka bezlična i dosadna. Dakle uokvirite glavni objekat slikanja pomoćnim dodacima. Na primer, ako slikate šoljicu kafe razmislite o ubacivanju dodataka u kadar koji će biti tek delom zabeleženi u kadru. Šoljicu možete uokviriti ćoškom laptopa, planera, olovke, naočara ili jastučićima kako bi fotka dobila priču. Izuzetak je ako se tematski držite minimalističkog stila pa ne želite više od jednog objekta u kadru. Postavite biljku ispred kamere, slikajte kroz listove, a ako imate komad stakla veličine ogledala, poprskajte ga vodom i slikajte kroz njega, stvorićete osećaj kao da slikate kroz kišni prozor. Kod kuće zaista imamo bezbroj pomagala koja nam nikad ne bi pala na pamet, poslužite se maštom za originalne fotke.

Nikad ne slikajte kamerom unutar aplikacije

Vrlo je bitno da slika nema grainy odnosno zamućen efekat. Kamera unutar Instagram aplikacije nema karakteristike ni rezoluciju fotke koju daje mobilna kamera. Zumiranje, fokus i dubina slike, portret opcija samo su neke od karakteristika koje su mnogo ‘jače’ na mobilnoj kameri, a vi želite da slika bude savršena. Dakle najbolje je slikati sa kamerom na telefonu pa staviti fotku na Instagram za dalju obradu po potrebi.

Podesite fokus

Ne morate da imate završeni kurs fotkanja DSLR kamerom da bi znali kako srediti fokus. Pametni telefoni današnjice to će odraditi za vas, a tu je i opcija slikanja ‘portreta’ koja daje zadivljujuće rezultate čak i totalnom početniku. Kada prstom dotaknete ekran, kadar se izoštri i slika postaje čista. Naravno ne zaboravite pre slikanja obrisati i kameru. Pritiskom na ekran, pojavljuje se i žuti kvadrat koji će podesiti fokus i ekspoziciju kamere na tom objektu. Sve što treba je da prstom pritisnete na objekat koji želite u fokusu, a ostatak će se samostalno zamutiti. Ako želite da fiksirate odabrani fokus i ekspoziciju, kada se pri dnu ekrana pojavi AE/EF Lock, fokus i osvetljenje neće se menjati.

Završni dodiri za savršeno ispoliranu fotku

A post shared by Romee Strijd (@romeestrijd) on

Ako ste do sada koristili samo Instagram filtere vreme je da uložite vreme u nekoliko izvrsnih aplikacija za sređivanje slika. Osim što je u samoj galeriji možete malo tonski i svetlosno izmeniti, posebne platforme za uređivanje mogu vam sve što zamisliti ponuditi u jednom filteru. Mnoge su besplatne pa ih vredi skinuti i malo se pozabaviti njihovim karakteristikama. VSCO Cam je popularna među onima umetničkog duha. Kolekciju suptilnih filtera i podešavanja fokusa i svetlosti podesite u skladu s vašim ukusom. Ako vam nedostaje inspiracije, na naslovnoj stranici možete da pratite objave nekih od naj fotki koje su stavljene u javnu galeriju. Snapseed je još jedna besplatna aplikacija, a odlična je za prefinjenije opcije poput izjednačavanja boje i tona, ostavljanja segmenta u crno belom filmu i dramatičnim filterima. Ako želite profesionalniju obradu i poliranje slike isplati se uložiti u najpoznatiju aplikaciju Adobe Lightroom CC koju jednostavno obožavaju fotografi.

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori