Luce Đuratović iz sela u Konavlima lice je poznatog modnog časopisa Vogue
Luce Đuratović iz sela u Konavlima lice je poznatog modnog časopisa Vogue

Luce Đuratović iz sela u Konavlima lice je
poznatog modnog časopisa Vogue

Fotograf Adam Spencer Young je tokom svoje posete Hrvatskoj snimio portrete 95-godišnje Luce Đuratović u tradicionalnoj nošnji. Nedavno su njene fotografije objavljene u magazinu Vogue. Young je na svom Instagram profilu podelio Lucine fotografije pojasnivši kako su snimljene i kako su završile u ovom prestižnom magazinu.

„Biti fotograf čije radove objavljuje Vogue je poput dobitka na lutriji. Međutim, bila je zaista mnogo veća čast upoznati gospođu Lucu. Ona je stvarno živa legenda i izvor inspiracije“, poručuje Adam Spencer Young, fotograf i kreativni direktor specijalizovan za portrete, modu i muziku iz Mančestera, nakon što je u Vitaljini, selu u Konavlima snimio seriju fotografija s gospođom Lucom Đuratović.

Reč je o fotografovom projektu ‘Refleksije’, koji Young opisuje ovako: „Na svojim putovanjima susrećem i fotografiđem i starije ljude s kojima mnogo volim da razgovaram, razmjenjzhem iskustvo i pitam ih za životne savete koje bi podelili s ostalima. Svrha projekta je moja želja da snimim tradicionalnu fotografiju čoveka na prirodnom svetlu, u njegovom okruženju ili na mestu koje je njemu važno ili koje vizualno predstavlja njegov karakter.“

„Jedna je od retkih meštanki koja još uvek nosi konavosku nošnju. Nije govorila ni reči engleskog, ali me je dočekala raširenih ruku“, opisuje druženje s Luce britanski fotograf. „Ispričala je Luce kako je iza nje težak život, ali je brzo potvrdila da joj je, uprkos teškoćama, bio sretan. Otkrila je i tajnu sreće u životu. Rekla je kako u životu treba biti zahvalan na onome što se ima, treba biti zahvalan Bogu i ne treba uzimati ništa zdravo za gotovo“, rekao je fotograf koji je snimio njen portret u zadnjem vrtu pokraj stabla masline.

Učitati još
Zatvori