Kako zabaviti vašeg ljubimca u kući tokom hladnih dana?
Kako zabaviti vašeg ljubimca u kući tokom hladnih dana?

Kako zabaviti vašeg ljubimca u
kući tokom hladnih dana?

Iako još uvek nismo videli mnogo zime ove godine, hladni dani samo što nisu. Shodno tome, naši planovi će (najverovatnije) uglavnom podrazumevati ostajanje kući i izbegavanje obaveza, kao i planova na koje smo prethodno nepromišljeno pristali, a ko ima sreće, imaće ljubimca da mu pravi društvo u tome. Međutim, kako je našim ljubimcima potrebna fizička aktivnost tokom cele godine, ne smemo da zapostavimo njihove potrebe. Štaviše, moramo se dodatno potruditi da pronađemo način da ih aktiviramo unutra, s obzirom da mnogi od njih takođe nisu preveliki ljubitelji hladnoće. Stoga, donosimo predlog tri aktivnosti pomoću kojih možete da pomognete vašim ljubimcima da „prezime“ predstojeće hladne dane, zabavljajući ih u udobnosti njihovog toplog doma.

Vlasnici mačaka, doduše, mogu da preskoče ove savete. Znate kako kažu, ne dirajte lava dok spava – naročito zimi.

1. Stimulišuće igrice

Da li ste znali da će 10 minuta njuškanja podjednako izmoriti vašeg psa kao šetnja od sat vremena? Igrice koje zahtevaju njuškanje stimulišu mozak ljubimca, sprečavaju dosadu unutar kuće, i čine izuzteno nagrađujuće aktivnosti ukoliko su uz to uključene i poslastice. Postoji bezbroj načina kako možete da priredite jednu stimulišuću igricu njuškanja za psa, bilo da ćete kupiti posebne igračke namenjene za to, ili napraviti jednu sami. Ukoliko se odlučite za ovo drugo, granulice posute u peškirima koje ćete zatim urolati i međusobno vezati u čvor učiniće baš to. Upravo ste osigurali vašem psu aktivnost koja će ga dugo držati okupiranim motivišući ga, naravno, neizostavnim poslasticama.

2. Organizujte pseći dejt

Za razliku od nas koji smo često u stanju kao vukovi samotnjaci da provodimo dane (i dane) bez preterane socijalizacije, naši ljubimci se možda, ipak, ne osećaju tako. S obzirom da su šetnje zimi najčešće kraće nego inače, tako su i manje šanse da vaš pas naleti na nekog njegovog prijatelja tokom iste. Kako biste im ipak omogućili preko potrebno druženje, sledeći put kada pozovete prijatelja u goste, obavezno naglasite da je njihov ljubimac takođe pozvan. Štaviše, ukoliko imate prijatelja u istom problemu, pseći dejt može biti upravo i povod za vaše viđanje.

3. Pseće masaže

Možda ćete misliti da je u pitanju šala, ali sa zdravljem naših ljubimaca se nikada ne šalimo! Postoj mnoge tvrdnje o zdravstvenim benefitima koje vaš pas može da ima od povremenog istezanja i masiranja. Za mnoge pse, posebno ako imate starijeg ljubimca, česti su problemi vezani za gubitak fleksibilnosti, kao i bolove u mišićima i zglobovima. Stoga, povremeno istezanje vašeg psa može biti od izuzetne koristi. Kako je važno da prilikom ove aktivnosti ne povredite vašeg psa, potrebno je pogledati neke od bezbroj videa na Youtube-u koji prikazuju kako možete pravilno istezati i izmasirati vašeg psa. Verujte nam kada kažemo da će vam vaš ljubimac biti izuzetno zahvalan na tome.

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori