Kućni ljubimci teško podnose vrućine, evo kako ih sve možete rashladiti
Kućni ljubimci teško podnose vrućine, evo kako ih sve možete rashladiti

Kućni ljubimci teško podnose vrućine, evo
kako ih sve možete rashladiti

Nakon malog zahlađenja, ponovno nam stižu pravi letnji dani i ekstremno visoke temperature. Sa svih nas strana upozoravaju na opasnosti koje prete usled izlaganja suncu u najtoplijim terminima, a osim na sopstveno zdravlje moramo paziti i na naše ljubimce. Iako su upravo letnji dani kao stvoreni za igru i zabavu na otvorenom, moramo biti svesni da i kućni ljubimci mogu preterati u aktivnostima, zaboraviti piti vodu i jednostavno dehidrirati. Opasne posledice možemo izbeći, ali postoji nekoliko stvari na koje moramo paziti.

Na šta sve moramo paziti leti?

Verovatno najvažnija stvar na koju moramo paziti je da naši ljubimci uvek imaju dovoljno sveže, hladne vode. Savetujemo da im posudice s vodom ostavite na više mesta u stanu, a ako provode vreme i u dvorištu, svakako ih ostavite i tamo. Vodu je potrebno proveravati češće nego inače, a u činijicu slobodno možete ubaciti i koju kockicu leda.

Nadalje, važno je omogućiti im boravak u prostorijama koje su rashlađene. Uključite klimu ili ostavite otvorene prozore i uključite ventilator, neka uvek imaju svežeg vazduha. Kao i nama, i psima će biti ugodnije za vreme šetnja hodati u hladu, a za vreme šetnje svakako birajte ranije jutarnje i kasnije večernje termine. Ako morate izlaziti i tokom dana, neka te šetnje budu što kraće. Pre šetnje obavezno proverite jel asfalt prevruć – šetnje po užarenom asfaltu biće jako bolne za njihove šapice, a mogu dobiti i opekline, pa ako možete, svakako radije birajte zemljane i travnate površine.

Osim što zbog opasnosti moramo paziti na sve navedene faktore, postoji i puno zabavnih rekvizita kojima možemo dosta olakšati vrućine ljubimcima, a pritom ih zabaviti i okupirati! Garantujemo da će vam biti jako zahvalni.

Rashlađivanje kućnih ljubimaca

Kućnim ljubimcima ovih će dana zasigurno trebati pojačano osveženje i rashlađivanje, a imamo i nekoliko odličnih saveta kako da im i najtopliji dani budu ugodniji i zabavniji. U nastavku donosimo ideje koje možete realizirati u stanu, dvorištu ili na plaži, pa će svako pronaći barem neku aktivnosti kojom može usrećiti svog ljubimca. U aktivnostima ćete gotovo jednako uživati i vi sami, pa neka dragoceno vreme započne!

Kupanje (more, jezero, bazen)

Kao i mi, i naši ljubimci leti će obožavati kupanje ili brčkanje u moru, jezeru ili bazenu. Neki psi vole plivanje, bacanje i donošenje loptica iz mora, dok neki imaju strah od plivanja, ali uživaju u trčanju po plićaku i igri s vodom. Ako niste u prilici za odlazak na more ili jezero, poslužiće mali bazeni koje možete koristiti u dvorištu ili na terasi, a opcija je mnogo. Od dečijih bazena na naduvavanje, pa sve do posebnih bazena s prskalicama za pse. Velik izbor opreme za boravak na otvorenom možete pronaći u Pet Centru.

Rashladne prostirke s gelom

Verovatno ste primetili da čim otopli, vaši ljubimci preferiraju odmaranje na pločicama – bilo to u kuhinji, kupatilu ili hodniku. Još jedno odlično i pristupačno rešenje su prostirke za ležanje punjeni s posebnim gelom, koji se aktivira pritiskom, što znači da čim vaš ljubimac legne na podlogu, prostirka će početi da radi, i pružiti umirujući hladni efekt. Prostirka će biti hladnija od okruženja za 10-15°C, tokom 3-4 sata konstantnog korišćenja. Kako biste ohladili prostirku, jednostavno je ostavite nekorišćenu kratko vreme – gel će se brzo ohladiti i prostirka će biti spremna za upotrebu.

Rashladne prostirke dolaze u raznim dimenzijama, oblicima i bojama, pa tako možete pronaći oblike raznog voća ili kosti! Jednostavni su za primenu i čišćenje, pa su idealan izbor za letnje dane.

Ledene poslastice (jogurt, supa, konzerva)

Kao što i mi leti uživamo u sladoledu i sličnim osveženjima, slični su delikatesi najbolji odabir i za rashlađivanje ljubimaca. U Licki Mat (silikonske posudice s udubljenjima za lizanje hrane) ulijte pileću ili goveđu supu, jogurt ili ih namažite tankim slojem mesa iz konzerve, pa ih zamrznite u zamrzivaču. Vaš će ljubimac biti neizmerno uzbuđen oko ledene poslastice! Osim toga, u Pet Centru možete kupiti već gotove pseće sladolede od lososa, piletine ili govedine!

Igračke za kupanje i igračke koje se zamrzavaju

Još jedna od zabavnih letnjih aktivnosti u kojoj će uživati svaki pas jest igra u vodi, i igra s ledenim igračkama! Osim velikog asortimana plutajućih loptica i igračaka, postoje i gumene igračke koje se zalede u zamrzivaču, pa se psi igraju i hlade žvačući ih. U „letnjem kutku“ na webshopu Pet Centra pronašli smo još razne zabavne predmete, pa tako možete nabaviti „ice bandanu„, odnosno hladnu maramu, rashladne prsluke, plutajuće bazene, splash prostirke s „fontanom“ i još brojne druge.

Foto: Instagram, Pexels, Unsplash

Tekst preuzet sa Journal.hr

Učitati još
Zatvori