Kintsugi: Japanska filozofija davanja novog života slomljenim predmetima
Kintsugi: Japanska filozofija davanja novog života slomljenim predmetima

Kintsugi: Japanska filozofija davanja novog
života slomljenim predmetima

Razbijanje omiljene vaze ili značajnog komada keramike može biti prilično emotivno. Iako vaš prvi instinkt može biti da bacite oštećeni predmet, postoji alternativna praksa koja ne samo da će oživeti vašu grnčariju, već će stvoriti potpuno novi komad. Upravo to je filozofija iza japanske umetnosti kintsugi.

@lesraffineurs
@lesraffineurs

Šta je Kintsugi?

Kintsugi je japanska umetnost davanja novog života slomljene grnčarije popravkom mesta loma zlatom ili srebrom u prahu. Kao filozofija, tretira lomljenje i popravku kao deo istorije predmeta, a ne kao nešto za prikrivanje. Kintsugi je sličan japanskoj filozofiji wabi-sabi, prihvatanja manjkavosti ili nesavršenstva.

Japanska estetika vrednuje tragove habanja usled upotrebe predmeta. Ovo se može posmatrati kao razlog za zadržavanje objekta čak i nakon što se pokvario. Takođe, može se shvatiti kao opravdanje samog kintsugija, naglašavajući pukotine i popravke kao događaje u životu objekta, umesto da dozvoljava da se njegova usluga završi u trenutku oštećenja ili loma.

Kintsugi se može povezati sa japanskom filozofijom mushin, koja obuhvata koncepte nevezanosti, prihvatanja promena i sudbine kao aspekta ljudskog života.

@wanderrestaurant
@cgkintsugi

How to: Kintsugi at home

Ukoliko imate sopstveni komad keramike koji je potrebno ponovo oživeti, možete da isrobate ovu japansku tehniku i sami. Spremite se za mali at home DIY

Potrebno: 

  • Lepak za keramiku
  • Tečni zlatni list ili zlatni list u prahu
  • Tanka četkica
  • Slomljena keramička ili porcelanska posuda
  • Stari papir

Odabir metode

Postoje tri metode popravke predemeta uz kintsugi tehniku. Metoda pukotina gde se slomljeni predmeti lepe zajedno pomoću delikatnih zlatnih linija. Zatim postoji makienaoshi metoda i ona podrazumeva čitave fragmente predmeta koji su u potpunosti sastavljeni od epoksida da bi se zamenili delovi koji nedostaju. Poslednja metoda je metoda spajanja kada se delovi dve slomljene keramike se kombinuju da bi se napravila jedinstvena posuda. Međutim, ona najčešća i najlakša metoda koju možete ostvariti kod kuće jeste metoda pukotina.

Proces

Sada, vreme je za lepljenje. Ukoliko koristite zlatni list u prahu, pomešajte jednake delove praha i vašeg lepka za keramiku na starom papiru. Ukoliko koristite tečni zlatni list, ostavite njega za kraj. Dakle, uzmite vaš lepak i četkicom namažite ivice slomljenih delova vašeg predmeta i jednostavno ih prislonite nazad kako biste ih ponovo spojili. Ako koristite zlato u prahu, pospite malo dodatnog praha preko spojenih delova kako biste dodatno oživeli boju zlata. Ako ste se ipak odlučili tečni zlatni list, nakon što se lepak osuši 15ak minuta, pređite zlatom preko lepka. Kada budete zadovoljni izgledom vaše popravljene keramike, ostavite je postrani dva dana kako bi se lepak potpuno osušio i kako bi bio spreman za upotrebu. Ovim ste savladali japansku kintsugi tehniku kojom više nikad nećete morati da se oprostite od dragih, slomljenih predmeta u vašem domu.

 

@ferencz.eszter.art
@chimahaga
@organics.alchymeic

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori